Световноизвестният маестро Емил Табаков ще дирижира Българския камерен оркестър – Добрич

0
394

В първата изява от новия сезон на Българския камерен оркестър – Добрич музикантите ще бъдат дирижирани от световноизвестния маестро Емил Табаков. След повече от 40 години той идва отново в добруджанския град, за да представи пред публиката изключителна програма, включваща и неговото произведение „Български танци“. Концертът ще е тази вечер от 18.30 часа в Огледалната зала „Нели Божкова“.

В световната практика няма много диригенти, които да са същевременно и композитори. Сред тях е маестро Емил Табаков. Той е автор на 11 симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием по латински текст, камерни и солови произведения. Повечето от тях са написани по поръчка на Международни фестивали и известни изпълнители, отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция и др. В Добрич той идва по покана на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.

Като изключително удоволствие и професионално предизвикателство определи работата на оркестъра с маестро Емил Табаков концерт-майсторът Ирина Олшанска. Тя обеща на добричката публика прекрасен концерт с много интересна програма.

Маестро Емил Табаков идва за втори път в Добрич, но първият е бил преди около 40 години. По думите му работата с музикантите от Българския камерен оркестър за него е удоволствие.

Български камерен оркестър - Добрич

Български камерен оркестър – Добрич

Маестро Табаков изрази надеждата си община Добрич да продължава да подкрепя дейността на Българския камерен оркестър, защото „оркестър трудно се отглежда“. Интересна и богата програма е подготвена за тази вечер, увери маестро Табаков.

Тази вечер от 18. 30 часа добричката публика ще може да чуе Йозеф Хайдн – Дивертименто в Си бемол мажор, Волфганг Амадеус Моцарт – Дивертименто във Фа мажор, К 138, Сергей Прокофиев – Мимолетности и, разбира се едно от произведенията на маестро Емил Табаков – Български танци.

БНР

Снимка: Мая Щърбанова