СПОРТНА ПАНОРАМА

0
851

 

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) И СЕПТЕМВРИ ПРОДЪЛЖАВАТ БЕЗ ГРЕШКА

Черноморец (Балчик) победи у дома Черноломец (Попово) с 4:0 в дербито на петия кръг на Североизточната трета футболна лига, информира sportal.bg. Битката на терена започна изключително интригуващо. Дани Бонев излезе на стрелкова позиция, но не уцели вратата на домакините в началните секунди. 20 минути по-късно Теодор Тотев, Иван Цачев и Почи направиха страхотна комбинация, която завърши с гол на Габриел Вулкано. При този резултат завърши първото полувреме. Цачев удвои с глава след центриране отдясно в 51-ата минута. Той наказа и грешка на поповската защита десетина минути по-късно. Габриел Вулкано оформи с глава окончателното 4:0 в 65-ата минута. Така балчиклии имат пет победи от пет мача и заслужено са начело в класирането.

С пълен актив продължава и Септември (Тервел), който разгроми у дома Ботев (Нови пазар) с 6:0. Домакините премахнаха интригата за 19 минути в началото на мача. Тодор Вълканов центрира, Румен Николов стреля с глава, вратарят на гостите изби, но след добавката на Денис Кадир резултатът беше открит само след 180 секунди игра. Димитър Михалев удвои след пас на Дамян Петров в 9-ата минута. В 22-ата Димитър Василев центрира и Владислав Мирчев направи резултата класически. Десетина минути по-късно Николов завърши атака с попадение за 4:0. Вълканов центрира и Евгени Стоянов вкара с глава в 52-ата минута. Умут Руфи и Стефан Стефанов изработиха шестия гол, като първият асистира на втория.

 

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – V КРЪГ

Рилци (Добрич) – Спартак 1918 II (Варна)  1:1

Черноморец (Балчик) – Черноломец (Попово)   4:0

Септември 98 (Тервел) – Ботев (Нови пазар)     6:0

Черно море II (Варна) – Волов (Шумен)      5:0

Лудогорец III (Разград) – Дунав II (Русе)     7:2

Светкавица (Търговище) – Доростол (Силистра)       2:1

Локомотив 2022 (Русе) – Устрем (Дончево)        2:2

Спортист 2011 (Генерал Тошево) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Септември 5 5      0      0      18:1 15
  2. Черноморец 5      5      0      0      18:3 15
  3. Черно море II 5      4      0      1      12:5 12
  4. Светкавица 4      4      0      0      8:1   12
  5. Лудогорец III 5      3      0      2      17:9 9
  6. Черноломец 4      3      0      1      12:6 9
  7. Рилци 5 2      2      1      6:5   8
  8. Спартак II 4      2      1      1      6:5   7
  9. Доростол 5      2      0      3      6:12 6
  10. Волов (Шн) 5 1      0      4      4:9   3
  11. Спортист 4 1      0      3      8:16 3
  12. Локомотив 4 0      1      3      5:12 1
  13. Устрем (Дон) 5 0      1      4      5:14 1
  14. Дунав II (Рс) 5 0      1      4      5:14 1
  15. Ботев (НП) 5 0      0      5      4:22 0

 

ПРОГРАМА – VI КРЪГ

17 септември 2022 г., събота, 17:00 ч.

Доростол (Силистра) – Локомотив 2022 (Русе)

Волов (Шумен) – Септември 98 (Тервел)

Спартак 1918 II (Варна) – Черноморец (Балчик)

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Рилци (Добрич)

18 септември 2022 г., неделя, 17:00 ч.

Дунав II (Русе) – Светкавица (Търговище)

Ботев (Нови пазар) – Лудогорец III (Разград)

Черноломец (Попово) – Черно море II (Варна)

Устрем (Дончево) – почива

МИЛИЦА МИРЧЕВА НЯМА ДА УЧАСТВА В БАЛКАНСКИЯ ШАМПИОНАТ ПО МАРАТОН

Четирима атлети ще представят България на балканския шампионат по маратон в Кюстендил на 18 септември. Балканската шампионка на маратон от 2020 година Маринела Нинева и Надежда Ангелова ще се състезават в женската надпревара, а Шабан Мустафа и Мирослав Спасов ще бягат 42.195 км при мъжете. Именно в Кюстендил Нинева спечели балканската титла на маратон през 2020-а с 2:57:53. Личният рекорд на 29-годишната атлетка от Дряново е 2:44:43 от маратона на София през 2021 година. Надежда Ангелова за първи път влиза в националния отбор на България за балкански шампионат, а личният й рекорд на класическата дистанция е 2:59:47 от 2021-а. Ангелова, която е на 33 години, е многократна шампионка на планинско бягане и в няколко от стартовете от веригата „Рън България“, а през 2022 година спечели и маратона на Стара Загора.

Мирослав Спасов постигна личен рекорд от 2:27:17 на Софийския маратон през 2021-а, когато стана шампион на България. На 18 септември той ще защитава титлата си и ще търси призово класиране на балканския шампионат. Опитният Шабан Мустафа има личен рекорд от 2:24:39 от 2009 година. 44-годишният ветеран печели престижни победи на планински маратони, а в кариерата си има няколко титли на България на маратон и планинско бягане, както и десетки участия за националния отбор на България.

За съжаление, най-добрата българска атлетка в тази дисциплина добричлийката Милица Мирчева, която подобри националния рекорд на маратон през тази година с 2:29:23, все още не е възстановена от тежкия сезон, който включваше участия на световно и европейско първенство. Мирчева ще бяга на полумаратонската дистанция, която също е в програмата на маратон „Кюстендил 2022”.

 

СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ ЗА ЕДМОНД НАЗАРЯН И КИРИЛ МИЛОВ ОТ СВЕТОВНОТО ПО БОРБА

Едмонд Назарян се окичи със сребро на Световното по борба класически стил в Белград. На финала при 60-килограмовите младият талант загуби от двукратния световен вицешампион Жолман Шаршенбеков (Киргизстан) с 2:11. Това е трето отличие за Назарян тази година – след титлата на европейското при 20-годишните и среброто при мъжете от континенталното първенство, и  трето в кариерата му при мъжете. През 2020-а той ликува с титлата в неолимпийската категория до 55 кг. Едмонд направи истински фурор в полуфиналите, където победи олимпийския финалист от Токио Кеничиро Фумита, но на финала нямаше този късмет.

Кирил Милов също спечели сребърен медал на световното първенство в Белград, след като отстъпи на живата легенда Артур Алексанян във финала на 97 килограма в класическия стил. Арменецът, олимпийски златен медалист от Рио, вицешампион от Токио, четирикратен световен и петкратен европейски първенец, спечели първата точка при партер в началото на схватката. Той обаче добави още четири от две движения и поведе с 5:0 срещу българския национал, а разликата се запази до почивката. Милов, за когото това е второ сребро от световни финали, отговори само с една точка през втората част и загуби с 1:5. По-рано този сезон 25-годишният талант триумфира с европейската титла.

 

НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ ВЕЧЕ НЕ Е СЕЛЕКЦИОНЕР НА БЪЛГАРИЯ

Николай Желязков вече не е селекционер на националния отбор на България по волейбол. Това бе решено на заседанието на Управителния съвет на БФ Волейбол, на което присъстващите гласуваха да не бъде подновяван договорът на Николай Желязков като старши треньор на държавния ни тим. Той е бил за 1+ 2 години, като е изтекъл. Поставените цели – осмо място във ВНЛ и осмо място на световното първенство, не са изпълнени, като това също е сред причините за взетото решение.

Николай Желязков присъства за кратко на заседанието на Управителния съвет в парк-хотел “Москва”, но малко преди края му го напусна. Бившият вече селекционер на България отказа да говори пред медиите. “Николай Желязков не изпълни минималните изисквания за резултати на националния отбор и затова е освободен от поста и няма да му се предлага нов договор”, обявиха от БФВ.

БФВ ще обяви процедура за избор на нов национален селекционер, като кандидатури ще бъдат приемани до 5 октомври. На следващ УС ще се разглеждат имената на специалистите и ще бъде решено кои да бъдат поканени на разговор. BGvolleyball.com

 

 

ТАЙСЪН ФЮРИ И АНТЪНИ ДЖОШУА ИЗЛИЗАТ НА РИНГА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

 

Битката между британците Тайсън Фюри и Антъни Джошуа в тежката категория на професионалния бокс в крайна сметка ще се състои, стана ясно от туит на мениджмънта на последния в Туитър. Според новата информация, условията на Фюри са приети и двубоят ще бъде проведен на 3 декември. Мениджърската агенция 258MGT обяви, че всичко вече е уточнено.

Детайлите все още не са известни, но миналата седмица шампионът по версията на Световния боксов съвет (WBC) Фюри каза, че предлага 40 процента от приходите на претендента за титлата Джошуа. “Няма с какво да се извини, ще приеме. Не може да каже, че съм го прецакал и съм дал 20 или 30 процента. Предложих на неговите хора 40 процента и им казах или да приемат, или да изчезват”, каза Фюри.

Еди Хърн, промоутър на Джошуа, обяви по-рано, че би приел само сериозна оферта от непобедения до момента Фюри, който очевидно е решил да зачеркне плановете си за оттегляне. Той обяви това след победата над Дилиън Уайт пред 90 хиляди на “Уембли”. Първоначално Фюри се надяваше да сключи сделка за битка с Александър Усик, който носи поясите на WBA, WBO и IBF. Украинецът обаче бе категоричен след победата над Джошуа миналия месец, че не възнамерява да се боксира повече тази година.

Евентуална битка между Фюри и Усик през 2023 ще бъде за абсолютен шампион в тежката категория, ако британецът защити пояса на WBC срещу Джошуа. sportal.bg

 

ИНТЕР НЕ СЕ ЗАТРУДНИ С ШАМПИОНА НА ЧЕХИЯ

Отборът на Интер постигна първата си победа в групите на Шампионската лига този сезон след сравнително лесен успех с 2:0 над Виктория (Пилзен) като гост. За “нерадзурите” това са първи точки в турнира, след като на старта те загубиха от Байерн (Мюнхен) с 0:2. Отборът на Виктория пък остава без актив, след като преди седмица беше разбит от Барселона с 5:1.

Домакините се прибраха в своята половина още от първата секунда, което направи трудна задачата на “нерадзурите” да пробиват към вратата им. Тимът на Симоне Индзаги получи първия си шанс да застраши Станек в 14-ата минута, когато Марсело Брозович опита да вкара от фал, но уцели стената. Защитата на Виктория беше пробита в 20-ата минута, когато Джеко се оказа непокрит и с удар по земя даде аванс на Интер – 1:0. В 43-ата пред Джеко се откри нов шанс. Тогава босненецът излезе почти сам срещу вратаря, но изстрелът му беше спрян с крака, а при добавката Хенрих Мхитарян също не успя да реализира.

Втората част започна с куп възможности пред гостите, но вратарят Станек спаси три последователни удара в рамките на минута. В 51-вата пък Дъмфрис пропусна да реализира с глава от 5-6 метра. Задачата на Интер като че ли стана по-лесна в 61-ата, когато Буха от тима на съперника беше изгонен. Халфът на Виктория фаулира много грубо Николо Барела и първоначално получи жълт картон. След корекция от ВАР обаче реферът промени решението си и отстрани въпросния играч. Независимо че останаха в намален състав, футболистите от Пилзен се активизираха и в 67-ата минута най-накрая застрашиха Онана след пробив на Ян Сикора, но ударът му не попадна в целта. Три минути по-късно надеждите на домакините се изпепелиха, след като контраатака на италианците доведе до попадение на Дъмфрис за 2:0.

Следващият кръг в групата е на 4 октомври, когато Интер ще приеме Барса, а Виктория ще гостува в Мюнхен.

 

БАЙЕРН НОКАУТИРА БАРСЕЛОНА ЗА ЧЕТИРИ МИНУТИ В СПЕКТАКЪЛ НА “АЛИАНЦ АРЕНА”

Байерн (Мюнхен) срази Барселона с 2:0 като домакин в очаквания с огромен интерес дуел от втория кръг в група “С” на Шампионската лига. Люка Ернандес (50’) и Льорой Сане (54’) донесоха успеха на германския първенец, който вече има 6 точки в актива си.

Германците започнаха по-добре и на няколко пъти стигнаха до наказателното поле на Марк-Андре тер Стеген. “Лос кулес” обаче първи стигнаха до 100-процентов шанс. В 9-ата минута Педри се освободи в наказателното поле и стреля, но Мануел Нойер успя да спаси. Същото стори и Роберт Левандовски в 18-ата, когато Гави го изведе зад защитата в червено, но той стреля над гредата. След още три минути полякът пак се измъкна от бранителите на Байерн и засече центриране с глава, но Нойер спаси и този път. В 26-ата дойде ред и на Рафиня да застраши баварската мрежа и шутът му мина много близо до гредата. Байерн беше близо до попадение в 33-ата след удар на Марсел Забитцер, който също обаче не попадна в целта. Малко по-късно Мусиала проби отдясно и пусна пас в наказателното поле на Барселона, но там Мюлер и Мане се сблъскаха. Положенията отново се прехвърлиха пред другата врата, където в 42-ата Нусаир Мазрауи парира изстрел на Левандовски. В тези минути гостите поискаха дузпа за нарушение на Алфонсо Дейвис срещу Дембеле, но съдията не видя такава.

Секунди след първия сигнал за втората част Рафиня стресна феновете на Байерн с удар с левия крак, който за малко да матира Нойер. Байерн нанесе своя удар в 50-ата минута, когато Ернандес се разписа с глава след центриране на Кимих от корнер. Мюнхенци бързо добавиха още едно попадение – в 54-ата чрез Сане, с което дръпнаха с 2:0 в резултата. Тогава германският национал слаломира през центъра на наказателното поле и чукна топката край вратаря. Чави пробва да промени нещата с двойна смяна, вкарвайки Феран Торес и Френки де Йонг. В 62-ата обаче за малко Мусиала да покачи на 3:0. В 63-ата Педри удари греда, след като излезе сам срещу Нойер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—-