НОРМАЛНА ИЛИ НЕНОРМАЛНА УЧЕБНА ГОДИНА НИ ОЧАКВА

0
370

Днес е първият учебен ден на новата 2022/23 учебна година. В големите училища официално откриване има само за определен тип ученици – за първи и осми клас – за така наречените „зайци“. Към тази група са включени и петокласниците, които пък ще се срещнат за първи път с новия си класен ръководител. За останалите ученици първият учебен ден ще е или за десетина минути в двора на училището, но извън официалната церемония, или в някоя градинка, или пък – направо на 16-и. Това е заради заповедта на здравния министър да няма струпване на много деца на едно място. Точно заради тази заповед до вчера не беше ясно дали училищата с по 800 – 900 деца, които са на едносменен режим, ще трябва да преминат на две смени и ако не, как ще изпълнят тази заповед – да започват учебните часове в различно време, да се движат в една посока, как да направят график в столовата да няма струпване на стотици деца.

Опасността от преминаване към онлайн обучение изобщо не е подценена. Ако не е Ковид, то при тези цени на газа не е изключено при първото застудяване да се излезе в дървена ваканция и учене от къщи. Родители и учители на четвъртокласници, седмокласници, десетокласници и абитуриенти отсега си скубят косите за предстоящите НВО и матури.

От хаоса не бяха пощадени и директорите и зам.-директорите. Системата на Министерството на образованието, в която се събират данните за учениците за електронните дневници, ги изправи на нокти и ги доведе до гняв и ярост. Става въпрос за новата Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), която заработи през януари 2022 г. Тя е вътрешна за МОН система, но е за цялата образователна система. В нея директорите трябва да въведат огромна информация – брой ученици, информация за родителите им, за среда на живот, информация за уроци, лекторски часове, нормативи на учителите и т.н. От националната електронна система информацията попада в електронните дневници, с които от тази учебна 2022/23 г. трябва да заработят всички учебни заведения.

От края на август системата започна да зацикля на всяка крачка и директорите не могат да си свършат работата. Дава грешки, не запаметява данни, не записва. Шефовете установяват, че през деня системата не работи, но вечерта тръгва и през нощта не засича. Част от тях наистина работят през нощта, за да въведат необходимите данни, защото има срок – 10 септември.

Въпреки всичко, честит първи учебен ден на всички деца и учители! То е ясно, че тази учебна година няма да е спокойна, но дано да е здрава! НДТ