СПОРТНА ПАНОРАМА

0
734

 

 ФЕНОМЕНЪТ АЛКАРАС ПОКОРИ US OPEN И СТАНА ПЪРВИЯТ ТИЙНЕЙДЖЪР НОМЕР 1

Феноменът Карлос Алкарас пренаписа историята на тениса с триумфа си в US Open след четирисетова битка с норвежкия боец Каспер Рууд – 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3 за 3 часа и 23 минути игра. Тийнейджърът испанец е най-младият номер 1 в световната ранглиста в историята на Откритата ера и най-младият шампион в “Големия шлем” от Рафаел Надал насам, който на същата възраст спечели първия си “Ролан Гарос” през 2005-а. Иначе единствено Пийт Сампрас на толкова крехка възраст е успявал да покори Ню Йорк, правейки го през 1990-та.

Алкарас спечели три последователни петсетови двубоя по пътя към финала – срещу Марин Чилич, Яник Зинер и Франсис Тиафо, като срещу италианеца трябваше да отразява мачбол. Последният шампион от “Шлема”, който е отразявал мачбол в рейда си към трофея, е Новак Джокович на финала на “Уимбълдън” 2019 срещу Роджър Федерер.

Благодарение на огромния “службено” отчупен брой точки от актива на Новак Джокович и на отпадането на Рафаел Надал още на осминафиналите се случи така, че Алкарас получи отворен път към лидерската позиция. Естествено, помогна му и фактът, че шампионът от миналата година Даниил Медведев отпадна също на осминафинал и загуби 1820 точки от ранкинга си.

На 19 години и 4 месеца Алкарас е най-младият номер 1 в историята на тениса, като досегашният рекордьор в това отношение бе Лейтън Хюит оглави класацията на АТР на 20 години и 9 месеца през 2001-ва. На 23 години Каспер Рууд вече е четвъртият най-млад играч с достигане на два “мейджър” финала в един сезон след Рафа Надал, Роджър Федерер и Хуан Карлос Фереро. Той е и едва седмият активен играч с такова постижение, а другите са Доминик Тийм, Медведев и “голямата четворка”.

 СОЗОПОЛ УДАРИ ДОБРУДЖА В ДОБАВЕНОТО ВРЕМЕ

Отборът на Добруджа загуби с 2:1 като гост на Созопол в среща от деветия кръг на Втора професионална футболна лига. Тома Ушагелов откри резултата за тима на Маргарит Димов с точен удар в десетата минута. Гостите от Добрич изравниха в 60-ата минута, когато се разписа френският защитник Йоан Тиа. Той с глава прати топката в мрежата на домакините след центриране от ъглов удар. 90-те минути изтекоха при резултат 1:1, но в добавеното време Антонио Ласков показа точен мерник от пряк свободен удар и донесе победата на своите – 2:1 и важен успех за отбора на Созопол, който с актив от 8 точки все още се намира в опасната зона, но вече само на една точка от “жълто-зелените” на Атанас Атанасов.

В следващия кръг Добруджа приема Янтра (Габрово). Мачът на стадион Дружба е на 17 септември, събота, от 17.00 часа.

ПОБЕДА ЗА МИЛИЦА МИРЧЕВА В “ПАЗАРДЖИК РЪН”

Добричлийката Милица Мирчева и Йоло Николов от Атлет (Мездра) триумфираха в петото издание на „Пазарджик рън” на живописното трасе в парк „Острова“ на река Марица. Милица, която тази година подобри националния рекорд на маратон, завърши дистанцията от 5.36 км за 18:01 минути, като само петима мъже успяха да бягат по-бързо от нея. Втора финишира Маринела Нинева (Локомотив, Дряново) с 19:34, с трета бе Маринела Цекова (Златен шпайк) с 21:20.

Йоло Николов водеше темпото в бягането при мъжете, а националният състезател по триатлон Борислав Палашев (СК Палашев, Пазарджик) бягаше до него, но в третата обиколка го изпусна и бе задминат от Мирослав Спасов (Атлет, Мездра). Николов финишира за 16:25, Спасов за 16:45, а Палашев за 16:48, за да оформят челната тройка.

При девойките убедителна шампионка стана Памела Ени (Жулистан) с 20:08 с минута аванс пред Симона Гочева (Нова Загора) – 21:08, и Димана Стефанова (Хебър МПК, Пазарджик), която е специалистка в модерния петобой – 22:037.

Мартин Чекански (Юниверсал, София) завърши заедно с Милица Мирчева за 18:03 за победата си при юношите. След него бяха местните атлети Любомир Германов (Олимпиец) -18:47, и Радослав Христов (Шампион) – 20:18. atletikabg.com

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ЗА ДАВИД НИКОЛОВ И ДЕЯ ИВАНОВА НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО

Отлично се представиха състезателите на добричкия клуб по карате „Самурай” на световното първенство по Годжу рю във Фолиньо, Италия. Две шампионски титли завоюва Давид Николов, който се състезава в категория до 45 кг при момчетата до 12-13 г. При много силна конкуренция той спечели златото както на ката, така и на кумите.

Световна титла завоюва и Дея Иванова. Тя триумфира като победителка в дисциплината ката при момичетата до 10-11 години, като в мача за златния медал бе повече от убедителна – победа с 5:0.

С бронзов медал на ката при мъжете се окичи опитният състезател Пеньо Пенев. Още едно бронзово отличие към колекцията на добричкия клуб добави 16-годишният Стивън Стоянов – в категория до 63 кг на кумите.

ИГА ШВЬОНТЕК ЗАСЛУЖИ ТИТЛАТА И НА US OPEN

Световната номер 1 Ига Швьонтек постигна победа номер 57 за сезона и се наложи с 6:2, 7:6(5) за 1 час и 53 минути игра над Онс Жабер на финала на US Open. Полякинята успя да се справи с всички кризисни моменти в двубоя, като постигна първия си “мейджър” триумф на твърди кортове, след като предишните ѝ две титли от Шлема бяха на “Ролан Гарос”.

Швьонтек е най-младата от 2008 година насам (на 21 години) с три титли от “Големия шлем”, откакто Мария Шарапова го постигна на 21-годишна възраст. Тя също така събра 10 365 точки за ранкинга си на върха в ранглистата и има двойно повече от основната си преследвачка – именно Жабер.

Тунизийката може да съжалява най-много за първия сет, в който не оказа съпротива и се предаде само за около половин час. Във втората част имаше далеч повече интрига, но все пак непредизвиканите грешки в края се оказаха пагубни за Жабер.

ДУПЛАНТИС СПЕЧЕЛИ ДИАМАНТА В ОВЧАРСКИЯ СКОК С ПОРЕДЕН РЕКОРД

Олимпийският, световен и европейски шампион в овчарския скок Арманд Дуплантис спечели диамантения трофей на финалния турнир от веригата в Цюрих. Шведът прати в историята пореден рекорд, но този път не световен. Дуплантис спечели надпреварата с нов рекорд на турнира от 6.07 метра.

Сондре Гутормсен постави личен рекорд от 5.86 метра и изравни рекорда на Норвегия за втората позиция, а световният и олимпийски сребърен медалист Кристофър Нилсен зае третото място с 5.81 метра.

Дуплантис премина границата от 6 метра и повече за 54-и път в своята кариера.

БАРСА СЕ РАЗПРАВИ И С КАДИС

Барселона записа пета поредна победа във всички турнири, след като спечели с 4:0 гостуването си на Кадис. Каталунците не изиграха блестящ мач, но и съперникът им с нищо не ги затрудни. Френки де Йонг откри резултата в 55-ата минута, а Роберт Левандовски, който влезе като резерва, се разписа 10 минути по-късно. Ансу Фати в 86-ата и Усман Дембеле в 92-рата минута пък довършиха домакините с нови два гола.

Срещата бе белязана от неприятен инцидент по трибуните, след като фен колабира и се наложи спешна медицинска намеса. Мачът пък бе прекъснат за повече от половин час. За щастие, животът на човека бе спасен и той бе откаран в най-близката болница.

Чави Ернандес бе направил цели девет промени от срещата в Шампионската лига през седмицата и с мисъл за гостуването на Байерн във вторник. Ектор Белерин дебютира, а в атака шанс за изява получиха Феран Торес, Мемфис Депай и Рафиня.

Барса прекъсна негативната си серия срещу този съперник, тъй като нямаше победи в последните си четири мача срещу Кадис. Каталунците временно се изкачиха на върха в класирането с 13 точки. Кадис е на последното място, като остана без точка и без отбелязан гол.

ВЕРСТАПЕН ТРИУМФИРА В ИТАЛИЯ

Макс Верстапен завоюва своята 11-а победа от началото на сезона във Формула 1, след като спечели надпреварата за Гран при на Италия, която завърши зад колата за сигурност, която бе изкарана шест обиколки преди финала заради спрелия болид на Дениъл Рикардо. Заради малкото обиколки до края и разтеглената колона обаче състезанието нямаше как да бъде подновено преди карирания флаг, което лиши всички фенове от състезателен завършек на надпреварата. В нея Верстапен стигна до победата след много силно каране в първите обиколки, в които бързо се изкачи до втората позиция, след като стартира седми. След това световният шампион се възползва от поредното странно стратегическо решение на Ферари, които избраха да направят два стопа с Шарл Леклер. Решението на Скудерията бе продиктувано от виртуалната кола за сигурността, която бе обявена в 12-ата обиколка, когато Себастиан Фетел спря на изхода от „Лесмо 2“ с технически проблем. Това практически лиши монегаска от шанса да се бори за победата и той трябваше да се задоволи с втората позиция на „Монца“, въпреки че потегли първи. Подиумът в Гран При на Италия допълни Джордж Ръсел, който имаше едно сравнително скучно състезание, в което нямаше темпото да се бори с Верстапен и Леклер, но не беше и притискан от пилотите зад себе си. Четвърти и пети след много силни представяния след старт от дъното на колоната завършиха Карлос Сайнц и Люис Хамилтън, а шести финишира Серхио Перес, който записа и най-бързата обиколка в състезанието. Ландо Норис, Пиер Гасли, пълният дебютант Ник де Врийс и Гуаню Джоу допълниха зоната на точките в 16-ия кръг за сезон 2022 във Формула 1.

С победата си Верстапен увеличи своя аванс на върха в генералното класиране във Формула 1 на 116 точки пред Леклер, трети с пасив от 125 е Перес.

ИТАЛИЯ РАЗПЛАКА ПОЛША ПРЕД 12 000 В КАТОВИЦЕ И Е НОВИЯТ СВЕТОВЕН ШАМПИОН

Италия е новият световен шампион по волейбол за мъже! Момчетата на селекционера Фердинандо Де Джорджи разплакаха вече бившите шампиони и домакини от Полша, след като ги надиграха с 3:1 (22:25, 25:21, 25:18, 25:20) в големия финал на Мондиал 2022, игран в пълната до краен предел с 12 000 зрители зала “Арена Сподек” в Катовице. По този начин Италия разби мечтата на домакините от Полша за трета поредна световна титла и спечели своята историческа 4-а титла след 24 години пауза. “Скуадра адзура” има три поредни трофея през 90-те – 1990, 1994 и 1998, след което не беше стигала дори до мач за спечелване на медал. Италия има и един сребърен медал от световно първенство през далечната 1978 година.

От друга страна, това е втори загубен финал на световно първенство за Полша след този от Бразилия през 2006-а. “Дружина полска” остава с три титли във витрината си (1974, 2014, 2018).

По-рано Бразилия завоюва бронзовите медали от шампионата след успех над Словения също с 3:1 гейма.

 

SN 8

 

 

 

 

 

 

—-