ТРЕТА ПОБЕДА ЗА МОМЧИЛ ПЕТКОВ НА ШАХМАТНАТА ОЛИМПИАДА

Продължава отличното представяне на добричлията Момчил Петков на 44-ата Световна шахматна олимпиада в Ченай, Индия. В мач от петия кръг възпитаникът на Тодор Спиров от ШК „Енергия 21” постигна своята трета победа в надпреварата, а българският национален отбор се наложи над състава на Тайланд с 2,5 на 1,5 точки – след две победи, едно реми и една загуба. В следващия кръг българският тим ще премери сили с шахматистите на Монако.

На първа дъска 17-годишният Момчил Петков с белите фигури се наложи над Танадон Кулпруетанон и даде аванс на нашия отбор. Втората победа осигури Александър Ташев на 4-а дъска с черните фигури, побеждавайки Бунсуеб Саехенг. Цветан Стоянов завърши реми с Прин Лаохавирапап, а единственото поражение за българския отбор претърпя Тодор Георгиев. С белите фигури той отстъпи на Тинакрит Арунунтапанич. С тази победа България се придвижва на 50-о място в класирането от 188 държави с 6 мач-точки, а начело е вторият отбор на Индия, който няма загуба.

При дамите българският тим се наложи над Иран с 3:1 победи. Най-добрата ни шахматистка Нургюл Салимова постигна първата победа на първа дъска. С черните фигури тя не остави никакъв шанс на Мобина Алинасаб. Белослава Кръстева с белите на втора дъска и Габриела Антона на трета с черните фигури също спечелиха своите партии. Единственото поражение при дамите претърпя Виктория Радева. Българският женски отбор продължава да се движи много добре и се нарежда на 11-о място с 8 мач-точки. И тук начело са домакините от Индия.

ДЕСЕТ ГОЛА И ПОБЕДА ЗА СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

Септември (Тервел) надигра Спортист със 7:3 в приятелска футболна среща, играта в Генерал Тошево, информира sportal.bg. Гостите започнаха вихрено и още в 40-ата секунда Денис Кадир откри головата им сметка. Димитър Михалев се възползва от подаване на Кристиан Пешков и удвои в 7-ата минута. Последният пък се разписа след 180 секунди, оползотворявайки пас на Денис Кадир. Диян Иванов открадна топката от гостите и върна интригата в 13-ата минута – 1:3. Само след 120 секунди Денис Кадир центрира от фаул и Христо Станчев насочи с глава топката в гредата на вратата на домакините. След двойно подаване с Румен Николов, Михалев вкара за втори път десетина минути преди почивката. Денис Кадир също се разписа още веднъж, като асистенцията направи Ивелин Кузманов. Секунди след започване на второто полувреме Федай Алимов спаси дузпа, изпълнена от Денис Кадир. Последваха бързи попадения на Мартин Георгиев и Петър Радев за Спортист и интригата се завърна – 3:5. Устремът на домакините беше стопиран в 73-ата минута, когато си вкараха автогол. Малко преди края Денис Кадир оформи своя хеттрик след пас на Михалев. Стефан Стефанов пропусна два пъти за победителите. Николай Андреев пък уцели гредата на вратата на Септември.

МИХАИЛ АТАНАСОВ ИЗВЕДЕ ДЕВОЙКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ДО ФИНАЛ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО ТЕНИС

Историческо класиране направиха тенисистките на България до 18-годишна възраст. Водени от треньора в ТК „Изида” (Добрич) Михаил Атанасов, талантливите българки победиха Чехия и се класираха за финала Европейската отборна купа във Франция. В спор за титлата момичетата ни ще играят срещу Италия или Словакия. Българките елиминираха на полуфиналите поставения под номер 1 в схемата тим на Чехия с 2:1 победи.

В първата среща Михаела Цонева загуби драматично с два тайбрека от Юлие Струплова – 6:7(5), 6:7(5). След това Денислава Глушкова се наложи с 6:4, 6:3 над Кристина Томайкова. В решаващата среща на двойки Цонева и Глушкова победиха с 6:3, 6:1 Смейкалова и Струплова. Преди това отборът на България се наложи и над Унгария с 2:1 победи.

Предната седмица българките спечелиха убедително първото място на турнира от Европейската отборна купа в Арад (Румъния). Там те се наложиха над тимовете на Швеция, Румъния и Словакия.

Отборът на България е в състав: Денислава Глушкова (ТК “Дема”, гр.София), Михаела Цонева (ТК “Габрово”, гр. Габрово) и Дария Великова (ТК “Изида”, гр. Добрич).

БУФОН ПРИВЕТСТВА ФАБРЕГАС И МУ ОТПРАВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Легендарният италиански вратар, който в момента е футболист на Парма, Джанлуиджи Буфон поздрави испанеца Сеск Фабрегас за трансфера му в Комо, но също така му отправи и предизвикателство. И двата тима се състезават в италианската втора дивизия – Серия “Б”.

„За мен ще е удоволствие отново да те видя на терена и пак да се предизвикаме взаимно. Добре дошъл в Италия, шампионе! Очаквам те с отворени обятия. Нека да видим дали отново можеш да ми вкараш гол“, обърна се 44-годишният Буфон към Фабрегас в Инстаграм, където публикува обща снимка на двамата с националните им отбори.

35-годишният Сеск Фабрегас беше представен като играч на Комо в понеделник. Сезонът в Серия “Б” ще започне на 12 август, а първият двубой между Парма и Комо е насрочен за 29 октомври.

Звездното попълнение на Комо Сеск Фабрегас обясни защо е избрал да премине във втородивизионния италиански клуб: “Дойдох тук, за да играя по най-добрия начин и да спечеля възможно най-много мачове. Това е моят приоритет и ако усетя, че вече не мога да го правя, ще окача бутонките. Исках да изведа Комо там, където заслужава да бъде – в Серия “А”. Реших да дойда тук поради много причини. Исках проект, който ще ми даде ентусиазъм, не се интересувах от парите.” sportal.bg

ТИМО ВЕРНЕР СЕ ВРЪЩА В РБ ЛАЙПЦИГ

РБ Лайпциг води разговори с Челси за завръщане на нападателя Тимо Вернер в германския клуб, съобщават Скай ТВ и Лайпцигер Фолксцайтунг. Според информацията, преговорите са в напреднала фаза и клубният президент Оливер Минтцлаф лично обсъжда трансфера с Вернер в последните седмици. Очаква се Лайпциг да вземе Вернер или под наем, или с трансфер за над 30 милиона евро, който ще бъде рекорден в клубната история. Ювентус и Нюкасъл също проявяват интерес към германския нападател.

26-годишният Вернер сам иска да напусне Челси, за да трупа повече игрово време преди световното първенство тази година. Той е предимно резерва в състава на Томас Тухел, който се колебае относно този евентуален трансфер, твърди Скай.

Вернер бе привлечен в Лайпциг от Щутгарт през 2016 и вкара 93 гола в 158 мача за отбора. Той бе купен от Челси за 53 милиона евро през 2020 година. topspor.bg

ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА: ПРИНЦИПИТЕ, ОТ КОИТО ЩЕ СЕ ВОДЯ, СА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, ОПИТ, ПРОЗРАЧНОСТ

Весела Лечева ще бъде министър на младежта и спорта в служебното правителство. Голямата ни звезда в спортната стрелба замени досегашния министър Радостин Василев. “Мога да кажа, че съм близо 40 години в спорта като състезател, като ръководител, като народен представител. Ще бъде грешка, ако някой се постави над българския спорт. За мен той винаги е бил кауза. Ще запазя всичко позитивно и започнато, което може да доведе до успехи и спокойствие. Принципите, от които ще се водя, са професионализъм, опит, прозрачност и най-вече истината. Само след две години е Олимпиадата в Париж. Ще дадем нужното спокойствие – да можем да дадем увереност, че ще действаме внимателно. Всеки един спортист е важен. Целият екип ще бъдем близо до тях“, каза Лечева, която пое поста на служебен министър на младежта и спорта от Радостин Василев на церемония в сградата на спортното ведомство във вторник.

Тя потвърди, че ще има двама заместник-министри и началник на кабинета: “Познати лица са, скоро ще обявя имената им. Ще се събера с всички, ще им дам конкретни задачи, за да имаме една много внимателна преценка на всички предстоящи решения. Всичко започнато ще бъде анализрано, така че да се направи една временна картина.“

Бившият вече спортен министър Радостин Василев заяви, че напуска поста с високо вдигната глава: “Днес с голямо удоволствие предавам поста на един спортист, който се доказа и като спортен ръководител, и администратор. Тръгвам си с високо вдигната глава, направих всичко по силите си, няма от какво да се срамувам – започнат бе един кръстоносен поход срещу политики в спорта. Благодаря и на екипа си – тези хора показаха, че могат да се справят под напрежение“.

УЖАСНО НАЧАЛО ОТДАЛЕЧИ ЛУДОГОРЕЦ ОТ ГОЛЯМАТА ЦЕЛ

Лудогорец загуби с 1:2 като домакин първия мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига срещу хърватския първенец – Динамо (Загреб). Гостите реализираха два бързи гола в началото, а Бърнард Текпетей върна “орлите” в мача още преди почивката. Разградчани имаха териториално предимство почти през целия двубой, но кошмарният старт на срещата ги отдалечи от голямата цел – груповата фаза на надпреварата.

Лудогорец можеше да открие резултата още във втората минута. Каули бе изведен в наказателното поле и върна към Сотириу, който стреля точно, но на голлинията играч на хърватите изби в ъглов удар. В шестата минута обаче гостите откриха. Защитата на разградчани не се намеси добре при едно центриране и позволи на Дино Перич на два пъти да играе с топката, като при втория последва успешен удар за 0:1. Три минути по-късно хърватите отбелязаха втори гол. Добра атака отляво на Динамо продължи с центриране по земя, което неясно как Серджио Падт вместо да избие с крак, прати топката в собствената си мрежа. В 22-ата минута българите се върнаха в мача. Текпетей стреля силно от малък ъгъл и вратарят не успя да се намеси, за да спре топката – 1:2. В следващите минути домакините взеха инициативата, но не съумяха да стигнат до изравняване.

В началото на втората част Лудогорец удари греда. Рик стреля от дистанция, а вратарят Ливакович докосна кълбото, за да се спре в гредата му. В средата на полувремето на два пъти Сотириу можеше да вкара, но първо Ливакович спаси удара му от десетина метра, а след това при едно центриране гредата отново помогна на гостите. До края на срещата натискът на домакините не спря, но в крайна сметка той се оказа безплоден и хърватите успяха да задържат победата.

Така всичко ще се реши след седмица в Загреб. Шансовете на Лудогорец остават, но ще трябва да изкачат голяма планина в хърватската столица, за да стигнат до следващата фаза.

БОЖИДАР САРЪБОЮКОВ 11-И НА СКОК ДЪЛЖИНА В СВЕТА

Божидар Саръбоюков се класира на 11-о място в дисциплината скок дължина на Световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години в Кали (Колумбия), което ще продължи до 6 август. Родният атлет завърши със 7.51 метра след само един успешен опит – третия. Той влезе във финала с шести резултат в квалификациите от 7.66 метра, но не успя да го подобри.
Шампион стана Ерван Конате (Франция) с 8.08 метра, следван от Алехандро Парада (Куба) със 7.91 метра и Габриел Луис Боза (Бразилия) със 7.90 метра.

Саръбоюков е финалист и на скок височина, а  борбата за медалите в дисциплината стартира на 5 август в 23:21 часа българско време. sportal.bg