СПОРТНА ПАНОРАМА

0
816

ДОБРУДЖА ПОБЕДИ АРДА С 3:0 ПРИ ДЕБЮТА НА ПЕТЪР ШОПОВ

Волейболистите на Добруджа 07 записаха шестата си победа в Суперлигата на България при дебюта на новия старши треньор на тима Петър Шопов. Добричлии надиграха категорично у дома Арда (Кърджали) с 3:0 (25:16, 25:20, 25:22) в мач от 9-ия кръг на първенството, игран в зала “Добротица”. Така Добруджа остава на 3-о място във временното класиране с 6 победи, 3 загуби и 19 точки. Тимът на Кърджали пък е на предпоследната 11-а позиция с едва 1 победа, 8 загуби и 4 точки. В следващия кръг играчите на Петър Шопов ще гостуват на шампиона Нефтохимик, а Арда ще е гост на ЦСКА.

Най-полезен за Добруджа бе Жулиен Георгиев със 17 точки (1 блок, 3 аса и 52% ефективност в атака) за победата. Именно той бе опеделен за играч на мача. Пламен Шекерджиев добави още 15 точки (3 аса, 71% ефективност в атака и 47% позитивно посрещане) за успеха. За тима на Арда Дейвид Кръстев приключи с 13 точки.

Съставът на Добруджа 07: Иван Станев 2, Жулиен Георгиев 17, Пламен Шекерджиев 15, Димитър Маринков 2, Светослав Арнаудов 4, Александър Кордев 2 – Николай Тодоров-либеро (Алекс Николов 7, Красимир Гайдарски 3, Иван Петров 4, Йордан Пеев 2, Иван Крачев, Самуил Василев-либеро).

 

ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЗЕНИТ ЗАГУБИХА ОТ САДА КРУЗЕЙРО НА СВЕТОВНОТО КЛУБНО ПЪРВЕНСТВО

Волейболният шампион на Южна Америка – бразилският Сада Крузейро (Бело Оризонте), се класира на големия финал на Световното клубно първенство, на което е домакин в Бетим. Играчите на Марсело Мендес убиха всякакви надежди на руския гранд Зенит (Казан), където играе националът ни Цветан Соколов, и го биха категорично с 3:0 (25:21, 25:22, 25:23) в първия полуфинал на клубния Мондиал. Това бе втора победа с 3:0 гейма за Сада над Цецо Соколов и компания след победата им в предварителната фаза в първия ден на турнира.

По този начин Сада се класира за пети път в своята история за финала на Световното клубно първенство, като досега има 3 спечелени титли (2013, 2015, 2016) и един загубен финал (2012). Освен това бразилският тим има един бронзов медал през 2017-а.

От друга страна, Зенит губи за 4-и път на полуфинал на Световно клубно първенство, като ще може да се бори за своя трети бронзов медал. Освен това казанци имат една титла (2017) и две сребърни отличия (2015, 2016). В мача за бронза Зенит ще играе с катарския Ал Райан.

Цецо Соколов игра стабилно цял мач за Зенит и стана втори по резултатност с 14 точки (1 блок и 59% ефективност в атака). Френският национал Ървин Нгапет реализира 17 точки (1 блок, 1 ас и 71% ефективност в атака), но и това не помогна за успех. За Сада националът на Аржентина Факундо Конте заби 16 точки (2 блока и 74% ефективност в атака). Евандро Гера пък добави още 13 точки (81% ефективност в атака) за успеха.

 

АНТЪНИ ДЖОШУА ОТНОВО Е КРАЛЯТ НА ТЕЖКАТА КАТЕГОРИЯ

Британският терминатор Антъни Джошуа (вече 23-1, 21 KO) си върна световните титли по бокс в тежка категория, след като победи по точки американеца Анди Руис (вече 33-2, 22 KO) в реванша между двамата, наречен Сблъсъка в дюните. Поясите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO) останаха притежание на Руис едва 6 месеца, след като нокаутира Джошуа през юни.

Половин година по-късно 30-годишният Джошуа показа много по-разнообразна игра, промени много поведението си и заслужено спечели, въпреки че не нокаутира американеца от мексикански произход. Британският атлет изкова изключително технична и най-вече тактическа победа над досегашния шампион Анди Руис в 12 рунда (118-110, 118-110, 119-109 с единодушно съдийско решение).

Междувременно Кубрат Пулев за пореден път обяви, че това, че го подценяват от лагера на Антъни Джошуа, може да му е само от полза. “Радвам се, че ме приемат с пренебрежение, защото ако Джошуа победи, ще трябва да му дам урок. Когато има пренебрежение, това означава, че има подценяване от другата страна. Ако за България има изказване, не му прави чест – да не си мисли, че сме по-малко от тях. За тази тема мога да говоря много”, каза Кубрат пред Diema Sport 2 преди двубоя. “Опция е да овакантят титлата. Аз съм готов да изляза срещу всеки – не смятам, че двамата са по-добри от мен. Кой ще е по-лесен? Това е въпрос на игра и моменти. Когато излезем на ринга, ще си проличи. Който Господ реши, той да бъде. Господ ще ми даде този, който ще трябва да победя убедително и да го смачкам”, допълни Кобрата.

 

ЛУБЕ НА ТРЕТИ ПОРЕДЕН ФИНАЛ НА КЛУБНИЯ МОНДИАЛ

Волейболният шампион на Италия и финалист в европейската Шампионска лига Кучине Лубе (Чивитанова) се класира за финала на Световното клубно първенство за мъже, което тази година се провежда в Бетим (Бразилия). Играчите на Фефе Де Джорджи отнесоха катарския Ал Райан с 3:0 (25:15, 25:17, 25:22) във втората полуфинална среща на турнира, играна пред близо 1300 зрители. По този начин Лубе ще играе на големия финал на клубния Мондиал за трета поредна година. До момента италианският гранд загуби и двата си финални сблъсъка – през 2017-а от Зенит (Казан) с 0:3 и през 2018-а от Тренто с 1:3 гейма. Сега Лубе ще има възможност да спечели първата в историята си световна клубна титла.

На финала Лубе ще срещне домакините от Сада Крузейро (Бело Оризонте), които по-рано сразиха Зенит (Казан) с 3:0 гейма в първия полуфинал.

Над всички за Лубе бе Йоанди Леал със страхотните 18 точки (3 блока, 4 аса и 55% ефективност в атака) за победата. Португалският национал Марко Ферейра пък се отчете с 10 точки (1 блок, 1 ас и 57% ефективност в атака) за тима на Ал Райан.

 

БЪЛГАРСКАТА ЩАФЕТА ЗА МЪЖЕ ЗАВЪРШИ НА ДЕВЕТО МЯСТО В ЙОСТЕРСУНД

Българската щафета за мъже завърши на девето място в старта на 7.5 километра от световната купа по биатлон в Йостерсунд, Швеция. Красимир Анев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Владимир Илиев финишираха на 3:39.0 минути зад победителите от Норвегия.

Родните национали направиха много силна щафета, след като използваха само десет допълнителни патрона и не влязоха в наказателна обиколка. По този начин те изпревариха отбори като Швейцария, Канада, Австрия, Беларус, САЩ и много други.

Анев направи впечатляващ старт и бе трети зад Ерик Лесер (Германия) и Емилиен Жаклен (Франция) след безгрешна стрелба, но българинът отстъпи извън топ 10 при предаването. Синапов върна отбора до 11-а позиция най-вече със силните си спринтове, Герджиков задържа позицията, а Илиев направи огромен скок в десетката. Той спечели четири места до девето при първата стрелба и задържа преднината си от шест секунди пред канадците до самия край.

Норвегия, в състав Йоханес Дале, Ерленд Бьонтегор, Тарей Бьо и Йоханес Тингес Бьо, спечели щафетата в Йостерсунд с време 1:10:30.4 часа. Франция остана на второ място с 32.3 секунди пасив, а Италия завърши на трето място.

 

ОСМА ПОРЕДНА ПОБЕДА ЗА СЕЛТИКС У ДОМА

Джейлън Браун реализира рекордните за представянето си през сезона 31 точки, докато Кемба Уокър добави още 28 точки за успеха на Бостън със 112:93 над Маями. Това е осма победа за Селтикс пред собствена публика. Джейсън Тейтъм добави още 19 точки за победата над отбора от Флорида.

Джими Бътлър беше най-резултатен за Хийт с 37 точки, което е рекорд за него през шампионата.

Старши треньорът на гостите Ерик Сполстра не беше в Бостън заради раждането на втория си син. В негово отсъствие тимът на Хийт беше воден от помощника му Дан Крейг.

Девонте Греъм реализира десет тройки и се отличи с 33 точки за победата на Шарлът със 106:91 в домакинството срещу Голдън Стейт. Тери Розиър добави още 25 точки, 7 асистенции и 7 борби за победата на Хорнетс. Д’Анджело Ръсел реализира 18 точки за Уориърс при завръщането си на полето след лечение на контузи, която го извади от последните девет мача в Лигата.

 

КАМЕН ЗЛАТКОВ С ПЪРВИ ПОДИУМ ЗА СЕЗОНА

Националът ни в алпийските ски Камен Златков постигна във Фунаесдален (Швеция) първия си подиум за сезона. Софиянецът зае второ място в гигантския слалом от календара на ФИС. Преди него е само Йеспер Брайендхолм (Швеция). За Камен Златков това бе втори пореден гигантски слалом във Фунаесдален. На 5-и декември той зае 16-о място.

 

НИКОЛ ШМИДХОФЕР СПЕЧЕЛИ СПУСКАНЕТО В ЛЕЙК ЛУИЗ

Никол Шмидхофер спечели спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Лейк Луиз, Канада. Австрийката завърши за 1.49:92 минути и изпревари останалата на втора позиция Микаела Шифрин с 0.13 секунди. Шмидхофер постигна четвърта победа в стартовете за Световната купа, като три от тях са в Лейк Луиз.

Американката Шифрин, която е трикратна носителка на Големия кристален глобус, има четири подиума в спускането, включително и победа в Лейк Луиз през 2017 година. Франческа Марсалия остана на третото място в крайното класиране, докато чехкинята Естер Ледецка, спечелила първото спускане за сезона в петък, зае четвърта позиция.

В генералното класиране след шест кръга за Световната купа продължава да води 24-годишната Микаела Шифрин с 446 точки, следвана от Мишел Гизин (Швейцария) със 176 точки, Естер Ледецка със 150 и други.