ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
719
epa08038157 FC Barcelona's Frenkie de Jong (L) duels for the ball with Atletico Madrid's Kieran Trippier (C) during the Spanish LaLiga Primera Division soccer match Atletico Madrid vs FC Barcelona played at Wanda Metropolitano stadium in Madrid, Spain, 01 December 2019. EPA/RODRIGO JIMENEZ

 

ДОБРУДЖА СЕ КЛАСИРА ЗА ПОЛУФИНАЛИТЕ ЗА КУПАТА НА АМАТЬОРСКАТА ЛИГА

Отборът на Добруджа се класира за полуфиналите на турнира за Купата на Аматьорската футболна лига. Добричлии не срещнаха никакви проблеми при гостуването си на четвъртодивизионния Младост (Екзарх Йосиф, Русенска област) и спечелиха срещата с категоричното 6:0. Мачът се игра в русенското градче Сливо поле и бе последната среща на “жълто-зелените” за годината.

Момчетата на Светослав Петров наложиха надмощие от самото начало на двубоя и откриха головата си сметка след автогол. След това Стефан Митев се разписа за 2:0 и при този резултат завърши първото полувреме. След почивката добруджанци продължиха да диктуват събитията на терена и вкараха още четири гола – Денис Кадир отбеляза два, а по веднъж се разписаха Симеон Митев и Дани Савов.

Така Добруджа спечели мача и се класира за полуфиналите в турнира, където ще играят първенците на четирите зони на България. Припомняме, че футболистите на Добруджа триумфираха в областния етап от турнира за Купата на Аматьорската футболна лига, след като в двубоя за първото място, игран в Тервел, се наложиха с минималното 1:0 над Септември. С успеха в Тервел добричкият тим се класира за зоналния етап на турнира, където разгроми състава на Суворово с 6:0.

 

 

ЛУДОГОРЕЦ НЕ ИСКА ПОВЕЧЕ КАБАКОВ ДА СВИРИ НА “ОРЛИТЕ”

Ръководството на Лудогорец е решено да пусне жалба срещу съдийството на рефера Георги Кабаков по време на мача с Черно море. Двубоят от 19-ия кръг на efbet Лига завърши 1:1 на “Лудгорец Арена”. Претенциите на домакините са за отменен гол на Клаудиу Кешерю в края на мача, който щеше да донесе победата на шампионите. Тогава международният рефер отсъди нарушение на румънеца срещу стража на гостите Миодраг Митрович. Домакините имат и претенции за игра с ръка в наказателното поле от страна на Патрик Андраде, което беше подминато от съдията. От щаба на Лудогорец ще искат Георги Кабаков повече да не свири мачове на “орлите”.

Собственикът на Лудогорец и член на Изпълкома на БФС – Кирил Домусчиев, пусна пост на официалната си страница във “Фейсбук”. Босът на “орлите” заяви, че ще настоява да се въведе системата ВАР на всички стадиони у нас, за да няма повече ощетени от “Кабаковците” клубове. Ето какво напуса Домусчиев: “Снощи гледах мача Манчестър Сити – Манчестър Юнайтед и си мисля колко полезен ще е ВАР за българското първенство. Тогава няма да има клубове, които са ощетявани от “Кабаковците”! Няма да има и сълзи в очите на футболисти и треньори. Докато съм член на Изпълкома, ще настоявам за ВАР на всички стадиони. Нека футболът възтържествува!!!”.

 

МЕСИ ПОКАЗА “ЗЛАТНАТА ТОПКАТА” И ВКАРА ТРИ ГОЛА

Испанският шампион Барселона спечели убедително с 5:2 над гостуващия Майорка в мач от 16-ия кръг на Ла Лига. Лионел Меси вдигна “Златната топка” и 90 минути по-късно си тръгна с нова топка, каквато е традицията след реализиран хеттрик. Аржентинецът се разписа в 17-ата, 41-ата и 83-ата минута. Преди срещата най-големият син на Меси – Тиаго, поднесе “Златната топка” на своя татко, който я вдигна за радост на публиката на “Камп Ноу”.

В рамките на първите три минути двата тима имаха по една опасна акция. Първо гостите от Палма изостриха нападението си, като съдията подмина нарушение срещу Кубо пред наказателното поле. При ответната атака Гризман получи в наказателното поле и французинът центрира прострелно, но никой не засече кълбото. В седмата минута Марк-Андре тер Стеген изпълни аут по брилянтен начин, който му донесе асистенция на сметката. Германският страж изрита топката към левия фланг, защитник на гостите не прецени добре ситуацията и позволи на Гризман да се измъкне и да напредне. Номер “17” на каталунците стигна до наказателното поле и копна технично топката над плонжа на вратаря за 1:0. Само секунди по-късно тимът от “Сон Мош” изпусна чудесна възможност при корнер. В 15-ата минута Серхио Бускетс стреля с глава след ъглов удар и затрудни вратаря Маноло Рейна. Две минути по-късно Лео Меси отбеляза страхотен гол в свой стил. Лео завъртя топката от 20 метра към далечния горен ъгъл – 2:0. В 23-ата Меси, Гризман и Суарес направиха вълшебна многоходова комбинация, която обаче не завърши с удар. В 27-ата уругвайската деветка на “лос кулес” нацели греда с удар от девет метра, при който топката се отби в близката греда и след това премина близо до голлинията. В 36-ата балеарският тим върна един гол. Будимир пое топката в наказателното поле и стреля по диагонала, топката се отби в крака на Клеман Лангле, вдигна се и се отдалечи от Тер Стеген, попадайки в мрежата. Това сякаш ядоса “блаугранас” и последваха още два бързи гола в мрежата на Майорка. В 41-ата Меси вкара още един традиционен гол, завъртайки топката от 19 метра при намалена видимост за вратаря. Две минути по-късно барселонският тим изгради симфонична атака, която завърши с ювелирен гол. Френки де Йонг, Меси и Луис Суарес разиграха сякаш срещу статични съперници, а уругвайският нападател се разписа зрелищно с пета, забивайки топката в земята, което й придаде сила, за да влети по диагонала до гредата – 4:1.

В 52-ата Френки де Йонг показа част от впечатляващите си умения, пробивайки през центъра. Холандският халф се вряза фронтално и намери подходящия миг за пас към Гризман. Френският нападател имаше чудесен шанс за гол, но вратарят плонжира и парира. Каталунският тим намали темпото в опит да спести сили. Валверде извади Де Йонг в 63-ата и пусна в игра Артуро Видал. Минута по-късно Майорка намали. Анте Будимир надскочи Сержи Роберто и вкара с глава от шест метра след центриране отдясно – 4:2. Гостите вкараха втори гол с втория си точен удар. В 75-ата Артуро Видал подаде към Суарес, който от много добра позиция стреля лесно за вратаря Рейна. В 77-ата защитата на Барса отново не се справи с набезите на съперника. Ернандес стреля коварно, а Тер Стеген спаси майсторски с една ръка. Минута по-късно Сержи Роберто шутира към близкия ъгъл и намери ръкавиците на вратаря. Германецът беше затруднен сериозно от рикошет. В 83-ата Меси съкруши надеждите на гостуващия тим. Меси завъртя хеттрик след техничен удар от 15 метра, при който топката рикошира в напречната греда и премина голлинията. До края “синьо-червените” пропуснаха още две-три възможности за нов гол.

Във вторник вечер Барселона гостува на Интер в протоколен за каталунците мач от Шампионската лига. Голямата схватка с Реал (Мадрид) е на 18 декември (сряда).

 

 

ГЛАДБАХ СЪКРУШИ БАЙЕРН, ШАМПИОНИТЕ ИЗПУСКАТ ТИТЛАТА

Отборът на Борусия (Мьонхенгладбах) пребори Байерн (Мюнхен) с 2:1 в знаменита победа в Бундеслигата и показа, че може да се счита за реален претендент за титлата, като продължава да е лидер. Така Байерн вече е чак шести – на 7 точки от лидера Гладбах, като и двата тима са с по 14 мача. Между тях вече има четири отбора, а там може да се настани и Байер (Леверкузен). Мьонхенгладбах не е ставал шампион от 1977 г. насам. За Байерн пък това е втора поредна загуба в първенството и трета в последните пет кръга.Баварците направиха много силно първо полувреме, в което прегазиха съперника с игра, но така и не успяха да вкарат. След това като че ли нещо се счупи в тима на Ханзи Флик и играчите не приличаха на себе си. Гладбах тръгна смело с трима офанзивни футболисти в лицето на Маркюс Тюрам, Аласан Плеа и Ларс Щиндъл.

Томас Мюлер се размина с гола в 8-ата минута, когато от 2-3 метра отклони топката, но тя излетя в аут. В 14-ата и Роберт Левандовски не беше точен. Две минути по-късно Тиаго Алкантара изпълни бързо пряк свободен удар с леко чукване на топката над стената, което намери Левандовски. Изстрелът на нападателя от въздуха обаче също не попадна в целта. “Червените” не спираха да атакуват и в 26-ата Ян Зомер трябваше да плонжира след шут на Мюлер. Минута след това Кимих стреля, топката мина под тялото на Зомер и тръгна да влиза, но стражът успя да я спре. Технологията на голлинията не сигнализира за попадение, а повторенията показаха, че милиметри не са достигнали на кълбото да премине линията с целия си обем. В тези минути играчите на Борусия не успяваха изобщо до стигнат до наказателното поле на гостите, камо ли да си помислят за нещо повече. В 36-ата Левандовски подаде към Перишич, който обаче не уцели вратата. Едва в 41-вата минута Гладбах стигна до положение пред Мануел Нойер. Тогава беше нанесен първият удар към вратата му – дело на Плеа, но стражът спаси. Веднага след това Леон Горетцка можеше да реализира за Байерн, но също пропусна.

Байерн стигна до гола 4 минути след подновяването на играта за второто полувреме. Тогава Перишич стреля от воле, а Зомер не беше заел добра позиция, заради което не успя да се намеси добре и кълбото спря в мрежата му. Едва след това играчи на Марко Розе събраха смелост да атакуват. В 60-ата те изравниха, когато алжирецът Бенсебаини засече с глава центриране от корнер – 1:1. Играта стана отворена с атаки и пред двете врати, като тези на Байерн обаче бяха все по-малко. В 80-ата само шансът спаси Нойер от втори гол в мрежата му след удар на Щиндъл. В последната минута обаче до гол за Борусия все пак се стигна. Тюрам изпревари Мартинес за спорна топка в наказателното поле и испанецът го спъна, за което пък получи втори жълт картон. Бенсебаини реализира отсъдения наказателен удар и “Борусия Парк” избухна в празненства.

 

РОНАЛДО ВКАРА, НО ЛАЦИО НОКАУТИРА ЮВЕНТУС

Отборът на Лацио нанесе първа загуба на Ювентус на Маурицио Сари. “Орлите” обърнаха шампионите с 3:1 в големия сблъсък от 15-ия кръг на Серия “А”. Кристиано Роналдо даде аванс на “бианконерите” в 25-ата минута, но Луис Филипе (45+1), Сергей Милинкович-Савич (74) и Фелипе Кайседо (90+5) прекъснаха 16-годишната серия без успех на “бианкочелестите” в домакинствата на Юве в калчото. Последният успех на Лацио пред своите тифози бе през далечната 2003 година, след което грандът от Торино имаше 11 победи и три равенства на “Олимпико”. Голмайсторът на първенството Чиро Имобиле дори си позволи лукса да изпусне дузпа в 78-ата минута, а в 69-ата минута Хуан Куадрадо беше изгонен след намесата на ВАР.

Около 60 000 тифози видяха успеха на момчетата,  водени от Симоне Индзаги, които вече са само на три точки от Юве (36) и на пет от лидера Интер (38). Големият печеливш в този сблъсък бе именно грандът от Милано, който с равенството си с Рома (0:0) на “Джузепе Меаца” успя да дръпне с две точки пред хегемона на Ботуша през последните осем сезона.

Двубоят стартира със страхотна хореография на “Курва Норд”, която подкрепяше любимците си през цялата среща. Първият удар беше на Дибала, но Стракоша спаси. Вратарят отново се намеси в 11-ата минута, като предотврати попадение директно от корнер. В 25-ата минута Роналдо прати топката в мрежата след подаване на Бентанкур. Голът беше негов седми за сезона в първенството и първи далеч от “Алианц Стейдиъм”. В 40-ата минута уругвайският халф се контузи и беше заменен принудително. Малко преди края на първата част Роналдо пропусна да удвои. “Седмицата” стреля с глава, но топката беше избита от голлинията. Секунди по-късно обаче “орлите” стигнаха до изравнително попадение. Луис Филипе беше оставен непокрит от Бонучи и Алекс Сандро и с глава от няколко метра изравни. Той засече центриране на Луис Алберто, който пък вече има 10 асистенции през този сезон.

След почивката двата състава търсеха победата. Груб фаул на Филипе срещу Матюиди обаче изненадващо не бе отсъден на границата на наказателното поле. Това вбеси скамейката и играчите на Юве. Дибала се прояви като егоист в 66-ата минута, когато Стракоша спаси, а минута по-късно Имобиле пропусна да направи пълен обрат. В 69-ата минута Куадрадо фаулира откъсващия се Ладзари и получи жълт картон, но след начесата на ВАР реферът Арати му показа директен червен картон. Това се оказа ключово, тъй като с петимата си халфове в центъра и човек предимство Лацио започна да търси още повече успеха. Пет минути след това Милинкович-Савич със страхотно спиране преодоля Де Лихт и донесе пълен обрат. Няколко минути по-късно Кореа се откъсна от защитата и Шчесни го фаулира, а това означаваше дузпа. Зад топката застана Имобиле, но вратарят на Юве спаси, а при добавката беше още по-добър, спасявайки и втория удар на голаджията. Това бе първата пропусната дузпа на Чиро от октомври 2017 година, след което се бе разписал 12 пъти поред в калчото от бялата точка. Минута преди края Кайседо влезе на терена, а  секунди по-късно матира Ювентус с трето попадение във вратата на шампионите. Така Лацио прекъсна серията си от 16 години без успех на “Олимпико”, записвайки едва втора победа в последните  30 мача в Серия “А” срещу Юве – 1 победа, 22 загуби и 6 равенства. Освен това играчите на Симоне Индзаги, които през този сезон спряха и 30-годишната си черна серия срещу Милан на “Сан Сиро”, записаха десети пореден мач, в който вкарват два или повече гола в калчото. Това нещо се случва за първи път в историята на клула и едва за трети в Серия “А”. Досега единствено Интер през 2006/2007 г. и Аталанта  през 2019/2020 г. го бяха постигали през този век. Интересното е, че Юве беше единственият тим, който нямаше загуба през този сезон от петте най-големи първенства – 15 победи и 4 равенства.

Звездите на Сари приемат Удинезе следващия кръг, а Лацио гостува на Каляри, но преди това и двата тима имат мачове от евротурнирите.

 

ДАВИД ВИЯ ВКАРА ГОЛ В ПОСЛЕДНИЯ СИ МАЧ

Легендарният испански нападател Давид Вия отбеляза последния гол в кариерата си. Това се случи при победата на Висел Кобе над Ивата във финален мач от сезона в японската Джей лига. Бившият футболист на Валенсия, Барселона и Атлетико (Мадрид) се разписа от дузпа за 2:1 четвърт час преди края на срещата, след като преди това Лукас Подолски беше извел Висел Кобе напред в резултата, а гостите бяха изравнили чрез Адаилтон. Подолски направи хеттрик в мача, а Висел Кобе спечели с 4:1.

Миналия месец реализатор №1 в историята на националния отбор на Испания обяви, че ще окачи обувките на пирона след края на сезона в Япония.

 

ДАДОХА ОРДЕН НА ТОМАС МЮЛЕР

Юношата на Байерн (Мюнхен) Томас Мюлер бе награден с Баварския орден за заслуги. Наградата е знак на признателност за изключителния принос за развитието на Байерн и баварския народ. Призът се връчва от 1957 г. насам. Преди време с него беше удостоен и Бастиан Швайнщайгер.

30-годишният Мюлер прекара цялата си кариера досега в Байерн. Той е обвързан с клуба до лятото на 2021 г. и си върна титулярното място, след като при предишния треньор Нико Ковач беше станал резерва.

 

КЕДИРА ЩЕ ОТСЪСТВА ТРИ МЕСЕЦА

Халфът на Ювентус Сами Кедира ще отсъства от терените около три месеца. Германецът претърпя операция на коляното в родината си, като сега бе обявен и периодът за възстановяване от нея.

32-годишният футболист бе пред раздяла с Ювентус през лятото, но впоследствие изненадващо се превърна в един от любимците на Маурицио Сари, който редовно залага на него в центъра на терена. Германецът е бил титуляр в 13 от 18-те мача на “бианконерите” до момента.

Контузията на Кедира може да отвори нов шанс пред Емре Джан да се пребори за титулярно място. 25-годишният германец рядко получава шансове за изява до момента и дори започна да негодува от статута си на резерва.