ФУТБОЛИСТИТЕ НА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ЩЕ ИМАТ ПЕТ КОНТРОЛИ

Пет приятелски срещи ще имат по време на предсезонната си подготовка футболистите на Спортист (Генерал Тошево), които се състезават в Североизточната трета лига. Избраниците на треньора Калоян Михалев ще започнат зимната си подготовка на 15 януари, а седмица по-късно, на 22 януари, ще изиграят и първата си контрола – с юношите до 19 години на Добруджа. За 29 януари е уговорена проверка с юношите на Черно море (Варна). През месец февруари отборът на Генерал Тошево ще срещне три отбора от третия ешелон – на 5 февруари ще играе със Септември (Тервел), на 12 февруари – с Рилци (Добрич), а на 19 февруари – със Суворово, като допълнително ще се уточнява мястото на провеждането на приятелските срещи.

Междувременно стана известно, че привличането на защитник и нападател е целта на Спортист (Генерал Тошево) в селекцията – първият да осигури повече варианти в отбраната, а с привличането на втория ще има разнообразие в атаката на тима. До тези изводи е достигнал треньорският щаб, след като бил направен обстоен анализ на представянето на отбора през есенния полусезон.

Първенството ще бъде подновено на 26 февруари, като в първия кръг от полусезона отборът на Спортист (Генерал Тошево), който е на 10-о място в класирането с актив от 13 точки, приема състава на Доростол (Силистра), който е 13-и в подреждането със 7 точки.

СТРАХОТНО! БЪЛГАРИН ГЕРОЙ ЗА ФА КЪП, ИЗХВЪРЛИ НЮКАСЪЛ

Феноменално представяне на българския вратар Димитър Митов бе в основата на големия шок в турнира за ФА Къп. 24-годишният страж пази извънземно за своя Кембридж Юнайтед и е с основна заслуга за победата с 1:0 като гост на Нюкасъл в мач от третия кръг.

Над 51 000 зрители на “Сейнт Джемсис Парк” видяха изумителните прояви на Митов, който направи 12 спасявания и отчая нападателите на “свраките”. Върхът в изявите на българина дойде в 95-ата минута, когато “извади” на пръв поглед невъзможна топка, която влизаше в мрежата му. На два пъти в помощ на нашето момче се притече и VAR, който подкрепи справедливите решения на асистентите да отменят голове на Нюкасъл заради засади.

Историческия гол за Кембридж Юнайтед вкара Джо Айрънсайд в 57-ата минута, хвърляйки голямата бомба в турнира за Купата на Англия. Отборът на Димитър Митов е 16-и в Лига 1, третото ниво на английския футбол.

Българският вратар е на 24 години, като е продукт на школата на Чавдар (Етрополе). През 2013 година се присъединява към Чарлтън Атлетик, като пази последователно в юношеските и младежките формации на клуба, но така и не стига до мъжкия състав. От август 2017 година е в Кембридж Юнайтед, като в последните три сезона е твърд титуляр.

ЧАВИ: ОТНОВО ЗАГУБИХМЕ ЦЕННИ ТОЧКИ

Барселона записа шести пореден мач без загуба във всички турнири, но равенството при гостуването на Гранада нямаше как да бъде прието положително от наставника на каталунците Чави Ернандес. Неговият тим водеше до 89-ата минута, когато допусна изравнителен гол и не успя да се изкачи в топ 3 на класирането в Ла Лига. “Същото се случи и срещу Осасуна в Памплона. Трябва да знаем как да се защитаваме, да владеем топката и да сме търпеливи. Днес допуснахме твърде много индивидуални грешки. Важно е да сме самокритични. Истината е, че загубихме две изключително важни точки”, констатира Чави след мача. “Доволен съм, че Люк де Йонг отново вкара гол, но съм ядосан от резултата”, добави наставникът на “блаугранас”.

Барселона вече пропусна 6 точки през сезона заради получени голове след 85-ата минута. В следващия кръг отборът ще посрещне Райо Валекано.

ОТБОРИТЕ НА КУПАТА НА АФРИКА ЩЕ ИГРАЯТ ПРИ 11 ЗДРАВИ ФУТБОЛИСТИ

От отборите в турнира за Купата на африканските нации ще се изисква да играят мач, при условие че всеки тим има минимум 11 налични футболисти, които са дали отрицателен тест за коронавирус, съобщава АП. Дори и да няма наличен вратар, полеви играч трябва да заеме мястото на вратата, за да се проведе срещата, но при условие че има общо 11 футболисти. “Отбор, който няма на разположение минимум 11 играчи, ще загуби служебно мача с 0:2”, заявиха от Африканската футболна конфедерация относно актуализацията на правилата за COVID-19. Организаторите обаче казват, че имат право да “вземат подходящото решение” при “изключителни случаи”.

Много отбори бяха засегнати от коронавируса при подготовката за турнира в Камерун, който започна в неделя. Африканската конфедерация също така потвърди, че отборите ще могат да правят пет смени на мач по време на турнира.

ЦВЕТАН СОКОЛОВ ЗАБИ 20 ТОЧКИ, ДИНАМО (МОСКВА) С ПОБЕДА №10 В РУСИЯ

Капитанът на националния отбор на България Цветан Соколов и шампионът на Русия Динамо (Москва) записаха трета поредна и общо 10-а победа в руската Суперлига. Волейболистите на Константин Брянский се наложиха като гости над Динамо-ЛО (Сосновий Бор) с 3:1 (23:25, 25:21, 25:20, 25:21) в среща от 12-и кръг.

Цветан Соколов отново изигра силен мач и заби 20 точки (1 ас, 1 блок, 48% ефективност в атака) и бе най-резултатен за Динамо. Денис Богдан добави 19 точки (1 ас, 1 блок, 56% ефективност в атака, 13% перфектно и 50% позитивно посрещане). Ярослав Подлесних се отличи с 18 точки (3 аса, 2 блока, (1 ас, 1 блок, 50% ефективност в атака, 21% перфектно и 64% позитивно посрещане).

За Динамо-ЛО не игра звездата Марко Ивович, а титулярният сръбски разпределител Никола Йовович влизаше в игра само за малко като резерва в първата и втората част. Диагоналът Сергей Пирайнен заби 26 точки (3 аса, 3 блока, 67% ефективност в атака). Бившият руски национал Денис Бирюков добави още 15 точки (3 блока, (3 аса, 40% ефективност в атака, 13% перфектно и 42% позитивно посрещане).

Динамо е трети във временното класиране с актив от 26 точки (10 победи, 2 загуби), Динамо-ЛО е 5-и с 22 точки (8 успеха, 4 поражения). В следващия двубой Динамо (Москва) гостува на турския Зираатбанк, с национала Мартин Атанасов, на 13 януари в Анкара в мач от груповата фаза на Шампионската лига.

В следващия кръг от Суперлигата на Русия Динамо (Москва) излиза срещу Нефтяник (Оренбург) на 16 януари (неделя). Динамо-ЛО (Сосновий Бор) среща Локомотив (Новосибирск) на 15 януари (събота).

ЙОСИФ МИЛАДИНОВ Е №1 ПРИ МЛАДИТЕ ЗА 2021 Г.

Плувецът Йосиф Миладинов спечели първото място в анкетата на Viasport.bg за най-добър млад спортист на България за 2021 г. Той обаче не уважи церемонията по връчване на наградите, която се проведе в ЧУ „Свети Георги“, въпреки че си е в родния Пловдив. Наградата от негово име прие президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев.

Анкетата се организира за юбилеен 10-и път и бе възобновена след едногодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. В допитването до спортните журналисти своя глас дадоха 122-ма представители на медиите, които посочиха 53-ма спортисти на възраст до 19 г.

През миналата година Миладинов стана първият, записал олимпийски финал за мъжкото ни плуване, като се класира на 8-о място на 100 м бътерфлай в Токио 2020. Вицешампион е на Европа при мъжете в същата дисциплина и двукратен №1 на континента при юношите – на 50 и на 100 м бътерфлай от Рим. Освен това подобри рекорди, които го изпратиха в челото на световната ранглиста. Той събра 1021 точки при гласуването, за да спечели приза за №1 при младите за втори път след 2019 г. Така Йосиф се изравни със своя колега в басейна Антъни Иванов, който също има две победи в анкетата – за 2016 и 2017 г.

Втори с 860 точки в класацията се нареди щангистът Карлос Насар, който постигна най-големия си успех, когато гласуването вече бе започнало. В средата на декември 17-годишният роден в Червен бряг Насар триумфира със световната титла при мъжете в категория до 81 кг от шампионата в Ташкент, като подобри множество световни рекорди за различни възрастови групи. През 2021 г. Карлос спечели и сребърен медал от европейското първенство за мъже в кат. до 82 кг.

Призовата тройка допълни тенисистът Пьотр Нестеров с 522 точки. През 2021 г. 18-годишният варненец постигна забележителни успехи – стана европейски вицешампион за юноши до 18 г. на сингъл. Има второ място на двойки и 1/4-финал на сингъл в юношеския турнир на US Open, както и трето място по двойки на „Ролан Гарос” за юноши.

Златната десетка допълниха Александър Николов (волейбол), Александра Фейгин (фигурно пързаляне), Изабела Янкова (планинско колоездене), Уилиам Чолов (бокс), Калоян Левтеров (плуване), Константин Костадинов (баскетбол) и Радослав Росенов (бокс).

АШЛИ БАРТИ ТРИУМФИРА В АДЕЛАИДА

Световната № 1 в женския тенис Ашли Барти победи за малко повече от час Елена Рибакина от Казахстан с 6:3, 6:2 и спечели титлата от женския турнир WTA 500 в Аделаида с награден фонд от 239 477 долара, който се игра на твърди кортове.

Австралийката успя да направи пробив в осмия гейм на първия сет, който й беше достатъчен за победата с 6:3. Във втория сет Барти бе още по-убедителна, като поведе с 4:0 и спокойно затвори мача с 6:2. Тя спечели много повече точки при първия и втория сервис, както и при втория си ретур, което й позволи да спечели без напрежение.

Ашли Барти показа, че се намира в много добра форма преди старта на Откритото първенство на Австралия, където е сред фаворитките.

РЕАЛ НЕ СРЕЩНА ПРОБЛЕМИ С ВАЛЕНСИЯ, БЕНЗЕМА С ИСТОРИЧЕСКИ ГОЛ

Реал (Мадрид) бързо се върна на пътя на победите в Ла Лига след изненадващата загуба от Хетафе преди седмица. Отборът на Карло Анчелоти спечели с 4:1 домакинството си на Валенсия, като тотално надигра “прилепите”. Карим Бензема откри резултата от дузпа в 43-ата минута. Французинът стана четвъртият играч в историята на Реал с 300 гола в официални мачове за клуба след Алфредо ди Стефано, Раул и Кристиано Роналдо. Винисиус, който се завърна в титулярния състав, се разписа на два пъти през второто полувреме. Гонсало Гедеш отбеляза почетното попадение за гостите в 76-ата минута. Малко преди края Бензема стигна до второто си попадение в мача, което бе черешката на поредния му изключително силен мач.

“Белите” увеличиха преднината си на върха на 8 точки пред втория Севиля. Андалусийци обаче са изиграли два мача по-малко. Валенсия записа втора поредна загуба в първенството, намира се на осмо място и започва да изостава в битката за местата, даващи право на участие в евротурнирите.

СИМОНА ХАЛЕП СПЕЧЕЛИ ТИТЛА №22 ОТ WTA НА ТУРНИРА В МЕЛБЪРН

Румънската тенисистка Симона Халеп се наложи с 6:2, 6:3 над рускинята Вероника Кудерметова и спечели турнира в Мелбърн “Съмър Сет 1” с награден фонд от 442 020 долара. Халеп, която в момента е под №20 в световната ранглиста на WTA, но 64 седмици е била първа, вече има 22 победи в турнирите на асоциацията, като сред тях са и титлите на “Уимбълдън” и “Ролан Гарос”.

Мачът между двете продължи час и 15 минути. Халеп първа допусна пробив в мача, но много бързо се реваншира и спечели 5 поредни гейма, за да се наложи в първия сет с 6:2. Вторият сет също започна със спечелен пробив от Кудерметова, която е под номер 31 в ранглистата, но след това румънката направи 2 поредни за крайната победа. Халеп направи 2 аса и спечели 63 процента от точките при първи сервис.

РАФА НАДАЛ СЕ ИЗМЪЧИ, НО СПЕЧЕЛИ ФИНАЛА СРЕЩУ КВАЛИФИКАНТА МАКСИМ КРЕСИ

Бившият № 1 в тениса и носител на 20 титли от турнирите на Големия шлем Рафаел Надал победи със 7:6 (6), 6:3 американския квалификант Максим Креси и спечели турнира на твърда настилка в Мелбърн с награден фонд от 521 хиляди долара. На полуфинала Креси успя да се наложи над най-добрия български тенисист Григор Димитров със 7:5, 7:6 (9) и го лиши от сблъсък с Надал.

Мачът съвсем не беше лесен за завърналия се след дълга пауза Надал, който изоставаше с 5:6 в първия сет и трябваше да се постарае максимално, за да стигне до тайбрек, който да спечели след оспорвана игра.

Креси започна с пробив втория сет и поведе с 2:1, но веднага се стигна до рибрейк, като Надал не изпусна вече контрола върху мача и го затвори с 6:3. “Благодаря, бяхте невероятни. За първи път играя в подобна обстановка и за мен е чест да играя срещу Надал. Развълнувам съм”, каза след мача Креси, за когото това бе първи финал в турнир от ATP. “Поздравления за Максим. Отличен старт на годината за теб. Ти вкарваш нещо ново в играта и ти пожелавам всичко най-добро в кариерата ти занапред. Имах тежки моменти от гледна точка на контузии и не мога да бъда по-щастлив от това да се завърта с трофей. Благодаря за подкрепата във всеки един момент – в добрите, в лошите. Очаквам с нетърпение да играя пред вас след седмица”, заяви след успеха Рафа Надал. sportal.bg

 

ЗАДЪРЖАХА ОТНОВО ДЖОКОВИЧ В АВСТРАЛИЯ?

Новак Джокович е бил арестуван отново, малко след като спечели съдебното дело за анулираната му виза. Бащата на световния номер едно Сърджан Джокович е съобщил за случващото се в Австралия, пише „Дейли Мейл“.

Според сръбски медии, пред които е говорил бащата на тенисиста, повторният арест на сина му е опит на австралийските власти все пак да го депортират, въпреки решението на съда само преди няколко часа.

Припомняме, че Новак Джокович спечели делото за депортацията си. Така тенисистът ще може да играе в турнира от Големия шлем. Съдът отхвърли решението на имиграционните власти, че спортистът не е покривал здравните изисквания за влизане в страната. Според тях всички чуждестранни граждани трябва да имат завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19. Именно поради тази причина му бе отказана и виза.

Заседанието се проведе онлайн, като самият 9-кратен шампион на Откритото първенство на Австралия се присъедини в края му. За целта той трябваше да напусне хотела, в който беше изолиран при пристигането си в Австралия.