ДОБРУДЖА И ЧЕРНО МОРЕ ЩЕ ИГРАЯТ В ОБРОЧИЩЕ

 

По време на паузата в първенството заради мачовете на националните отбори футболистите на Добруджа и елитния Черно море ще проведат контролна среща. Тя е днес, четвъртък, от 14.00 часа на стадиона в село Оброчище. След мача с „моряците” добричкият тим ще излезе в почивка до края на седмицата. Следващият официален мач на „жълто-зелените” ще е на 19 ноември. Тогава е гостуването на лидера в групата Миньор (Перник).  След неуспеха  с 0:1 от Янтра (Габрово) на стадион „Дружба”  в  17-ия кръг на Втора професионална лига отборът на Добруджа записа деветата си загуба от началото на сезона и остава с актив от 14 точки, което му отрежда 18-о място в таблицата с временното класиране.

Междувременно старши треньорът на Черно море Илиян Илиян  призна, че в предстоящата контрола в Оброчище иска да дае шанс на футболистите, които по-рядко са получавали възможност за изява от началото на сезона. „Важно е да видим и тези момчета, които се връщат след контузии или по една или друга причина не получаваха нужното им игрово време. Предстоят ни много сериозни мачове след паузата и е хубаво да видим още по-голямо желание за изява“, коментира Илиан Илиев пред „Мач Телеграф“.

РИЛЦИ УДАРИ СВЕТКАВИЦА ЗА ПЪРВИ ДОМАКИНСКИ УСПЕХ

Рилци (Добрич) спечели с 2:1 срещу гостуващия му Светкавица (Търговище) в мач от 11-ия кръг на Североизточната трета лига. Това беше първата победа за домакините на собствен терен, информира sportal.bg. Стана двуостър мач с голови положения и пред двете врати. Секунди преди почивката Виолин Филипов беше най-съобразителен при суматоха пред търговищката врата и откри резултата. Четвърт час след началото на второто полувреме Георги Димитров се възползва от центриране на съотборник и удвои с глава. Евгени Димитров, Диан Минчев, Живодар Владев и Георги Георгиев пропуснаха да вкарат още за Рилци. В 85-ата минута настана разбъркване пред вратата на добричкия тим. Даниел Димов изби топката от голлинията, тя се удари в гърба на вратаря Пенко Димов и се върна в мрежата за крайното 2:1.

В друг мач от кръга Доростол (Силистра) спечели с 3:0 като гост на Устрем (Дончево). Това е първата победа за селекцията на Деян Дечев от началото на сезона. Тя е напълно заслужена с оглед случилото се на терена. Съдията отстрани по един състезател от двата отбора. Герой на силистренци е Николай Николаев, който реализира и трите гола. Той откри резултата още в 22-ата секунда, когато завърши бърза контраатака с неспасяем шут по диагонала. Съотборникът му Георги Щерев извърши нарушение в 25-ата минута, реферът му вдигна втори жълт и респективно червен картон. 40 минути по-късно същото сполетя и домакините. Влезлият като резерва вратар Бора Алиев спря съперник с нарушение извън наказателното поле и беше отстранен с червен картон. В 78-ата минута Николай Николаев беше изведен сам срещу вратаря и удвои аванса на своя тим. При следващата ситуация открадна топката от Славомир Събков и оформи своя хеттрик.

РАМОС ПРОВЕДЕ ПЪЛНОЦЕННА ТРЕНИРОВКА

Серхио Рамос най-сетне проведе пълноценна тренировка заедно с останалите съотборници в Пари Сен Жермен, съобщава Le Parisien. Рамос е взел участие в заниманието на ПСЖ във вторник сутринта и по всичко изглежда, че след паузата заради мачовете на националните отбори най-после ще може да дебютира за френският им.

35-годишният защитник премина в ПСЖ със свободен трансфер през лятото, след като договорът му с Реал (Мадрид) изтече. Ветеранът обаче все още няма записана нито мунита на терена с фланелката на новия си тим, тъй като бе измъчван от различни травми.

РУСИЯ НАДВИ ШВЕЙЦАРИЯ И ТРИУМФИРА С „БИЛИ ДЖИЙН КИНГ КЪП”

Дария Касаткина и Людмила Самсонова изведоха Русия до триумф в първото издание на ребрандираната версия на „Фед Къп” – „Били Джийн Кинг Къп”, след като спечелиха мачовете си на сингъл срещу Швейцария в чешката столица Прага.

Касаткина надви Джил Тайхман с 6-2, 6-4, докато Самсонова преодоля олимпийската шампионка Белинда Бенчич с 3-6, 6-3, 6-4, за да донесе пета титла на рускините в отборната надпревара при дамите. Победите на сингъл на Касаткина и Самсонова обезсмислиха мача на двойки, който можеше да се окаже решаващ в битката за трофея.

Рускините стигнаха до спора за титлата след успех над САЩ в полуфиналите с 2-1 победи. Самсонова надигра Слоун Стивънс в три сета, преди Даниел Колинс да сломи Анастастия Павлюченкова също в трисетова битка. Решителният мач на двойки отиде за „Сборная“ след двусетов успех на Вероника Кудерметова и Самсонова над американския тандем Шелби Роджърс и Коко Вандеуей.

Швейцария се справи със съпротивата на Австралия в последните четири, за да се бори за трофея. Джил Тайхман и Белинда Бенчич решиха всичко на сингъл с два успеха съответно над Сторм Сандърс и Айла Томлянович. Швейцарките остават без титла от отборния турнир след второто си място и през 1998. /БГНЕС

ЙОМОВ АУТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ

Футболистът на ЦСКА-София Георги Йомов бе освободен от лагера на мъжкия национален отбор на България за предстоящите гостувания в Украйна и Швейцария. Причината е здравословен проблем, който няма да му позволи да вземе участие в приятелския двубой в Одеса на 11 ноември и световната квалификация в Люцерн 4 дни по-късно. Йомов изигра цял мач при успеха с 1:0 над ЦСКА 1948, но след срещата явно е получил болежки и поради тази причина няма да облече националната фланелка.

Междувременно капитанът на българския национален отбор Георги Костадинов пропусна мача на Арсенал (Тула) в руското първенство заради разтежение. Той получи проблем ден преди мача с Уфа. На тренировката усетил болка в мускула над сгъвката и решил да не рискува. Очакванията са травмата да отшуми за мача с Швейцария на 15 октомври, но участието му в контролата с Украйна е под въпрос. При всички случаи обаче той ще продължи с изследванията в София, когато се появи на лагера на националите. Липсата му в Арсенал беше оценена и от треньора Миодраг Божович. След мача той каза, че липсата на Георги Костадинов и Горан Чаушич е оказала влияние. “Това са двама опитни футболисти, които носят увереност в средата на терена. Без тях ни беше трудно”, обясни Божович.

В ПСЖ НЕДОВОЛНИ ОТ ПОВИКВАТЕЛНАТА НА КОНТУЗЕНИЯ МЕСИ ЗА АРЖЕНТИНА

Суперзвездата Лионел Меси получи повиквателна от селекционера на Аржентина Лионел Скалони за мачовете от световните квалификации на “гаучосите” с Уругвай и Бразилия, а това не се хареса никак на Пари Сен Жермен. Меси в момента страда от проблем в лявото коляно и пропусна последните срещи на ПСЖ.

Бразилският спортен директор на ПСЖ Леонардо коментира тази тема и изрази несъгласие с потенциалното участие на Меси в мачовете с Уругвай и Бразилия, съответно в нощта на 12 срещу 13 ноември българско време и на 16 срещу 17 ноември. “Не сме съгласни да пуснем играч, който не се намира в нужното физическо състояние, за да играе за нас, и е в рехабилитационен етап, да се присъедини към националния си отбор. Няма логика в това и тази ситуация трябва да бъде обсъдена с ФИФА”, сподели пред Le Parisien Леонардо.

Още през лятото пък аржентинската медия TyC Sports обяви, че в договора на Меси с ПСЖ има специална клауза, позволяваща на суперзвездата да приоритизира мачовете на двукратните световни шампиони.

В МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД ГОТВЯТ НОВА РОЛЯ ЗА ДЖЕЙДЪН САНЧО

Джейдън Санчо, за когото Манчестър Юнайтед плати през лятото 73 милиона паунда, е подготвян за нова роля в отбора на Оле Гунар Солскяер. В последните две седмици 21-годишното крило участва в заниманията като уинг-бек и скоро може да бъде използван именно по този начин и в мачовете на „червените дяволи“. След тежкото поражение от Ливърпул Солскяер реши да смени схемата на игра и да залага на 3-4-1-2 с трима централни защитници и двама уинг-бекове. Аарън Уан-Бисака, който играе отдясно, е критикуван за представянето си в офанзивен план, докато в редките случаи, в които е на терена, Санчо влага доста енергия в дефанзивен план, така че в подобен ход има известна логика.

Феновете на Юнайтед обаче коментират тази информация не толкова оптимистично, като според тях това да бъде вкарван Санчо в такава нетипична е роля, е само поредното доказателство за хаоса, който цари в последно време.

От началото на сезона Санчо взе участие в общо 13 мача във всички турнири, в които обаче талантът бе на терена едва в 564 минути. Вследствие на това той не попадна и в списъка на Гарет Саутгейт за предстоящите двубои от световните квалификации.

ЕМА РАДУКАНУ ОТПАДНА В ЛИНЦ, СИМОНА ХАЛЕП ПРОДЪЛЖАВА НА ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ

Шампионката от Откритото първенство на САЩ по тенис Ема Радукану (Великобритания) отпадна във втория кръг на турнира по тенис за жени на твърди кортове в Линц (Австрия) с награден фонд 250 хиляди долара. Поставената под номер 1 в схемата британка отстъпи пред 20-годишната Синюй Ван (Китай) с 1:6, 7:6(0), 5:7 за 2:36 часа. Ван даде само гейм на Радукану в първия сет, а във втората част британката поведе с 4:2. Китайката взе три поредни гейма и направи обрат 5:4, след което двете печелеха подаванията си. В тайбрека обаче Ръдукану не даде точка на съперничката си и изравни резултата. В третия сет Ван първа стигна до пробив за 5:4, а в следващия гейм пропусна два мачбола и загуби подаването си. Китайката отново проби Радукану в 11-ия гейм и при свой сервис затвори срещата с третия си мачбол. На четвъртфиналите Ван ще играе срещу осмата поставена Алисън Риск (САЩ), която елиминира Ализе Корне (Франция) с 6:4, 6:4.

Номер 2 в света Симона Халеп (Румъния) продължава на четвъртфиналите след успех над Александра Саснович (Беларус) със 7:5, 6:3. В спор за място на полуфиналите Халеп ще играе срещу италианката Ясмине Паолини, седма поставена, която победи Сайсай Чжън (Китай) с 6:1, 2:6, 6:4. Номер 3 Даниел Колинс (САЩ) спечели срещу Греет Минен (Белгия) с 6:1, 6:2 и на четвъртфиналите ще срещне Алисън ван Уйтванк (Белгия), която елиминира Леся Цуренко (Украйна) с 6:0, 6:3.