Пътят на един американец от Сан Диего до българската класна стая

0
784

За първи път в своята 42-годишна история, през настоящата учебна година СУ „Св. Климент Охридски“ посреща помощник-учител по английски език по програма на българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

Кристофър Наш е родом от Сан Диего, Калифорния. За избора си да преподава в България разказва, че е бил привлечен от фолклора на страната. През свободното си време свири на китара, а от както е в България изпитва интерес и към традиционния български инструмент – тамбура. Кристофър неведнъж споделя, че е истински впечатлен от Българското Черноморие, хората, с които се е срещнал и града, в който преподава. За живота си и пътя до България, любимите му български думи и учениците, на които преподава, разказва Кристофър Наш пред дванайсетокласника Добромир Костадинов:

Програма “Фулбрайт”/ Фондация „Америка за България“/ за помощник-учители по английски език от САЩ се администрира от Българо-американската комисия за образователен обмен и се спонсорира от Фондация „Америка за България“. Целта на програмата е да подобри обучението по английски език в български държавни и общински средни училища. Освен преподаването на английски език и литература в клас, помощник-учителите по програмата  развиват и участват в  разнообразни извънкласни дейности. Така  спомагат за развитието на комуникативните умения на учениците. Тези дейности включват обучение по реч и дебати на английски език, клубове за подготовка за англоезични тестове, доброволчески инициативи, консултиране и помощ при избор и кандидатстване в университет и много други.