ЛОКО (ПЛОВДИВ) МАТИРА ЛЕВСКИ ЗА КУПАТА

Носителят на Купата на България Локомотив (Пловдив) направи огромна крачка към защитата на трофея. “Смърфовете” надиграха и победиха Левски с 2:0 в първия полуфинал на турнира, като взеха сериозна преднина преди реванша на “Герена” след две седмици. Капитанът Димитър Илиев (23) и Бирсент Карагарен (45) бяха точни във вратата на Милан Миятович, който и при двете попадения допусна грешки, които може да се окажат фатални за амбициите на столичани.

Гостите стартираха по-добре в първите минути на мокрия терен, чисто положение обаче не беше създадено, а след 10-ата минута “смърфовете” взеха инициативата. В 14-ата минута Миятович не се намеси добре, но Карагарен не успя да отправи добър удар и защитата в синьо се справи. Постепенно играчите на Хубчев загубиха контрола върху играта, докато атаките на домакините ставаха все по-остри. В 23-ата минута Каргас сбърка в изнасянето на топката, която му бе отнета от Карагарен. Кълбото попадна в Масоеро, който моментално изведе Митко Илиев. Най-добрият футболист на България за 2019 година беше изпуснат от Найденов и Райнов и с изстрел от 16 метра даде аванс на “черно-белите”. Буквално в последната минута на първата част “смърфовете” изградиха майсторска атака, която завърши с втори гол за Локомотив. Томашевич отлично пое топката с пета в наказателното поле, Миятович допусна грешка, като напусна вратата си, хърватинът обаче центрира и намери връхлитащия Карагарен, който без проблем удвои за радост на няколко хиляди по трибуните.

Втората част започна с нова опасност пред вратата на столичани. Грешка на Найденов пък донесе жълт картон и на Каргас. Времето минаваше, а “сините” нямаха идея как да задържат по-дълго време топката и да затруднят Луков. Станислав Костов влезе на мястото на Алар в 58-ата минута. Райнов удари лошо Луков при центриране от корнер, като се наложи лекарският екип на локомотивци да влиза на терена и да превързва главата на стража. В 67-ата минута Костов излезе под ъгъл зад защитата, но изненадващо демонстрира голям егоизъм и не потърси връхлитащия на празна врата Иванов, а стреля слабо в ръцете на Луков.

Мазурек и Нашименто влязоха на местата на Райнов и Иванов, а в 76-ата минута Холмар отново рискува червен картон, след като с ръка удари в лицето Аралица при опита да защити по-добрата си позиция в борбата за топката.  В оставащите минути инициативата беше повече в полза на столичани, които така и не намериха пътя към мрежата на Луков. Черногорският вратар на гостите дори спаси вратата си от трети гол в края на срещата.

Така Локомотив, който нямаше гол срещу “сините” през тази кампания, записа втори пореден успех за Купата на България срещу този противник през последните осем години на “Лаута”. През март 2012 година “смърфовете” надделяха с 2:1 след продължения в четвъртфиналите, когато отново съдия бе Ивайло Стоянов. Сега има реванш на “Герена”, в който ще предстоят минимум 90 минути, но двата гола преднина на тима, воден от Акрапович, им дава сериозно предимство предвид видяното на терена.

 

 

ЧУНЧУКОВ ВГОРЧИ ДЕБЮТА НА ЛЮБО ПЕНЕВ ЗА “ЦАРЕТЕ”

Славия постигна пети пореден успех от началото на 2020 година. Тимът на Златомир Загрочич победи с 3:1 като гост Царско село в последен мач от 25-ия кръг на efbet Лига. Цветелин Чунчуков (13, 57) даде аванс на “белите” след хубав изстрел с глава, а след това удвои с шут от сериозна дистанция. Емил Стоев (85) отбеляза третия гол за Славия, а Симеон Мечев (63) вкара почетното попадение за “царете” с красив шут от далечно разстояние. Новаците имаха нужда от добър резултат, за да се отдалечат от опасната зона, а “белите” – за да се доближат само на точка от Левски. “Белите” влязоха в серия от 5 поредни шампионатни победи – 4 преди паузата в първенството, като тогава повалиха последователно Арда (Кърджали), Дунав, Левски и Ботев (Пловдив).

Мачът бе дебютен за новия наставник на “царете” Любослав Пенев. Той вече води тима в контролата срещу Локомотив (Пловдив), загубена с 0:2. В треньорската си кариера бившият нападател имаше само една загуба в дебютните си срещи – 0:2 с ЦСКА-София при гостуването на Черно море на “Тича” през миналия сезон. Предишните два случая с “червените” бяха победа с 3:0 над Беласица през март 2009 година и равенство 0:0 с Берое през май 2015-а.

 

* ПЪРВА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

ПРОГРАМА ЗА XXVI кръг

11 юни 2020 г., четвъртък, 20:30 ч.

Етър ВТ (В. Търново) – Дунав (Русе) – пряко по Диема спорт

12 юни 2020 г., петък, 20:30 ч.

Ботев (Враца) – Царско село (София) – пряко по Нова спорт

13 юни 2020 г., събота, 18:45 ч.

Черно море (Варна) – Витоша (Бистрица) – пряко по Диема спорт

13 юни 2020 г., събота, 21:00 ч.

Славия (София) – Берое (Ст. Загора) – пряко по Диема спорт

14 юни 2020 г., неделя, 16:30 ч.

в Пловдив, ст.”Локомотив”:

Арда (Кърджали) – Левски (София) – пряко по Диема спорт

14 юни 2020 г., неделя, 18:45 ч.

Лудогорец (Разград) – Ботев (Пловдив) – пряко по Диема спорт

14 юни 2020 г., неделя, 21:00 ч.

ЦСКА (София) – Локо (Пловдив) – пряко по Диема спорт

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Лудогорец 24     17     7      0      43:10        58
  2. Локо (Пд) 25     14     7      4      48:22        49
  3. ЦСКА-София 25 14     7      4      40:16        49
  4. Левски 25 13     7      5      40:18        46
  5. Славия 25 13     6      6      34:24        45
  6. Берое 25     13     1      11     40:32        40

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Черно море 25     9      10     6      30:24        37
  2. Арда 24     7      9      8      25:29        30
  3. Ботев (Пд) 25     8      6      11     25:28        30
  4. Етър 25 5      9      11     26:42        24
  5. Царско село 25 6 4      15     23:42        22
  6. Ботев (Вр) 25 5      7      13     21:45        22
  7. Дунав 25 4      7      14     18:44        19
  8. Витоша 25 1      3      21     15:52        6

СТОИЧКОВ: НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА С МЕСИ, ДОРИ МАРАДОНА

Легендата на българския футбол Христо Стоичков за пореден път изрази възхищението си от качествата на актуалната звезда на Барселона Лионел Меси. Той взе отношение по вечния дебат в Аржентина – “Меси или Марадона”. Бившият играч на Барселона отдаде предпочитанията си на Меси и посъветва сънародниците му да сторят същото и да спрат със споровете. “Меси е гений. Той вече е легенда и не трябва да бъде сравняван с други. Никой не е печелил това, което Лео е спечелил. Шест “Златни топки”, пет “Златни обувки”, най-добър играч на световното през 2014 година.

Аржентина има малко играчи, ставали най-добри на световни първенства. Кемпес през 1978-а, Марадона през 1986-а и Меси през 2014-а. Никой няма да повтори постиженията му. В Аржентина постоянно го сравняват с някого, но според мен не бива да се смесват различните епохи”, казва Стоичков, цитиран от Sport.es.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ И ДЖЕЙТЕКТ С ЕМОЦИОНАЛНА РАЗДЯЛА

Българската волейболна звезда Матей Казийски се сбогува много емоционално с отбора на ДжейТЕКТ Стингс (Кария), с който спечели историческа първа шампионска титла в японската V-лига. С “жилата” българинът прекара общо четири сезона – за първи път носеше фланелката на тима през сезон 2015/2016.

От новия сезон 35-годишният Матей Казийски най-вероятно ще играе за италианския Калцедония (Верона), където игра след приключване на шампионата в Япония, както и през сезон 2018/2019. Ето какво е посланието на Казийски за раздялата с ДжейТЕКТ, публикувано в профилите на отбора в социалните мрежи: “Изминаха пет години, откакто за първи път се запознах с хората от ДжейТЕКТ. Тогава ДжейТЕКТ беше много млад и амбициозен отбор. Мениджърът на клуба ми каза, че се надява да изгради силен отбор, който да спечели титлата във V-лигата. Той също ме помоли да допринеса с моя опит, като се присъединя към състава и помогна да постигнат целите си. Бях очарован от историята на клуба и приех офертата. Пътят беше труден, но в крайна сметка успяхме да станем шампиони на Япония! Доволен съм от този прекрасен резултат. Въпреки че има носталгия, време е да се върна в Европа, където съм роден и израснал, където е моят дом, семейството ми. Мислите ми винаги ще са с ДжейТЕКТ. Смятам, че в бъдеще ще ви се случват страхотни неща. Благодаря за страхотното време, прекарано заедно. Благодаря, че ми се доверихте! Благодаря ви, че ме приехте и бяхте част от живота ми. Напускам Япония, но тя винаги ще остане част от сърцето ми. Искам да поздравя всички фенове. Благодаря, че бяхте с нас в добри и лоши моменти. Феновете са нашата мотивация и за тях винаги сме давали всичко възможно на терена. Дано всички да продължат да се наслаждават на победите на отбора. Сърдечно благодаря на всички. Моментът, когато се сбогуваме, е тъжен, но сърцето ми е пълно със спомени за неща, които преживяхме заедно, и щастливите моменти. Не съжалявам, че дойдох в Япония. Благодаря за всичко! Никога няма да ви забравя!”.

От своя страна от клуба също публикуваха доста емоционален пост: „Днес, 9 юни (вторник), с дълбоко съжаление обявяваме раздялата с нашия нападател Матей Казийски и разпределителя Шун Ватанабе. Пожелаваме успех и на двамата в бъдещите им кариери и ги изпращаме с много обич! Те напускат ДжейТЕКТ, но завинаги ще останат в сърцата ни”.

ДЖОКОВИЧ ПОСРЕЩНА С ПРЕГРЪДКА ГРИГОР В БЕЛГРАД

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров пристигна с треньора си Кристиан Гро в сръбската столица Белград. Там той бе посрещнат с братска прегръдка от световния номер 1 Новак Джокович, като двамата бяха заснети на първата си среща от месеци насам след карантината.

Билетите за първия турнир от веригата “Адриа Тур” вече са разпродадени. Събитието, което ще се проведе в Белград този уикенд, ще бъде наблюдавано от общо 4800 зрители на трибуните. Демонстративната надпревара, в която ще участва и Григор Димитров, е огранизирана от Новак Джокович, а събраните средства ще бъдат дарени за благотворителност.

В петък ще бъдат определени двете групи, в които ще бъдат събрани двамата, заедно с Александър Зверев, Доминик Тийм, Марин Чилич, Борна Чорич, Виктор Троицки, Душан Лайович и Филип Крайнович. 8 от 9-имата тенисисти ще участват в първото издание, като началото на срещите е в събота от 18,00 часа. Мачовете са до 4 гейма във формат 2 от три сета. Победителите в групите се срещат на финал в неделя. “Откриващата церемония ще се проведе в петък, като в нея ще участват Йелена Янкович, Олга Данилович, Ненад Зимонич и останалите звезди. Началото е от 17,00 часа”, информираха организаторите.

РОБЕН ОБЯВИ ГУАРДИОЛА ЗА СВОЯ НАЙ-ДОБЪР ТРЕНЬОР

Бившият нидерландски нападател на Байерн (Мюнхен) Ариен Робен заяви, че Джосеп Гуардиола е бил най-добрият треньор, с когото е работил в кариерата си. “Голям почитател съм му. Аз обичам атакуващия футбол, а Пеп е майстор в това. Той е фокусиран върху атаката и пълното владеене на топката. На всяка тренировка имахме работа с топка. Това много ми харесваше, защото бяхме на една футболна вълна с него. Обидно е, че не спечелихме Шампионската лига с него. Травми, наказания и грешни съдийски решения ни спираха неизменно на полуфинал. Бях на 30 години, когато той дойде в Байерн и не допусках, че на такава възраст мога да прогресирам, но това се случи. Пеп ме научи да “чета” играта още по-добре. Трите години с него в Мюнхен бяха много поучителни за мен”, казва Робен пред Socrates.

ЦИЦИПАС РАЗКРИ КОГО ИСКА ЗА ТРЕНЬОР

Шампионът на Финалния турнир на ATP и №6 в света Стефанос Циципас заяви, че би се радвал треньор да му стане бившият лидер в ранглистата на ATP и трикратен победител на “Ролан Гарос” Густаво Куертен. 21-годишният гръцки талант не крие, че идолите от детството му са Пийт Сампрас и Роджър Федерер, но би желал именно харизматичният бразилец да му бъде наставник. “Искам да назнача Гуга за треньор. Помня някои от мачовете му на “Ролан Гарос”, когато е бил много млад. Помня как той играеше на клей. Но израснах, гледайки повече мачовете на Роджър и Пийт Сампрас. Той (Куертен) изглеждаше много спокоен, беше много талантлив… Той е перфектният посланик на бразилския тенис, защото за него тенисът е огромна страст”, сподели Циципас, цитиран от Tennistonic.com.