Държавата трябва да стимулира земеделците ни да ползват устойчивите български сортове, призова Румен Радев при посещението си в Добруджанския земеделски институт

По-голямата финансовата самостоятелност на местната власт дава шанс на амбициозните общински ръководства да разгръщат успешна регионална политика, с по-голямо качество на обществените услуги. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Генерал Тошево след среща с кмета на града Валентин Димитров и представители на ръководството на общината. Двамата бяха единодушни, че финансовата децентрализация на местната власт ще осигури повече приходи за малките общини и ще спомогне за устойчивото им развитие.

По думите на държавния глава стимулирането на децентрализацията ще доведе и до по-активна ангажираност от страна на гражданите, а събираемостта от данъци ще бъде по-висока. Кметът на града и президентът обсъдиха проблемите с амортизиралата ВиК система в общината, която е създадена в средата на миналия век, както и проблеми с пътната инфраструктура. Достъпът до здравеопазване и образование, както и демографските дисбаланси също бяха тема на разговора. Валентин Димитров посочи, че са необходими повече инвестиции и политики, които да стимулират произведената в Добруджа пшеница да бъде преработвана и така да се постигне добавена стойност със затворен цикъл на производство, а не само износ на жито.

В Генерал Тошево президентът посети и Добруджанския земеделски институт, където се срещна с ръководството и с научния екип на изследователския център. Много стопани имат опасения, че заради сушата добивите от пшеница тази година ще достигнат максимум 40 процента от миналогодишната реколта, а точно в този институт поколения научни екипи създават български сортове, устойчиви на студ и засушаване, пригодени за нашите климатични условия, които дават и повече реколта в сравнение с чуждите сортове, заяви Румен Радев. Президентът подчерта, че държавата трябва да стимулира българските стопани да ползват устойчивите български сортове култури и то на повече площи, което ще гарантира както доходите на производителите, така и хляба на българите. Не може да има модерно земеделие без модерна селскостопанска наука, за което са необходими повече инвестиции, по-добра материална база и най-вече стимули за млади учени, които да намират реализация, посочи Румен Радев.

Всеки летец залага своя живот в името на живота и благоденствието на другите, заяви държавният глава, който в Генерал Тошево почете паметта на двама пилоти, които през 1986 г. след авария при учебен полет със самолет МИГ-21У в небето над Генерал Тошево извеждат машината извън пределите на града, за да спасят жителите му. Капитан Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев са взели решение да не катапултират от устремения към индустриалната зона самолет, а да загинат, спасявайки от сигурна гибел стотици граждани.

Днес държавният глава, представители на местната власт и на авиационната общност, както и жители на общината отдадоха почит пред подвига на пилотите на лобното им място, където е издигнат паметник. Границите между живота и смъртта са няколко секунди, но в същото време авиацията е изключително благородна и високо хуманна професия, заяви Румен Радев. В словото си президентът посочи, че докато е служил в авиобаза Балчик като млад лейтенант е носил височинния костюм на капитан Венко Савов, което е поел като морален ангажимент. „Изпълних стотици полети с костюма на капитан Венко Савов и за мен това беше огромно задължение, защото аз усещах, че той продължава да лети чрез мен“.

Държавният глава благодари на гражданите и общинските власти, които през годините са оценили по достойнство подвига на двамата пилоти и са положили усилия споменът за тях да бъде съхранен – летците са обявени посмъртно за почетни граждани и две улици в града носят имената им.

„Знам, че реактивният грохот над Равнец, Балчик и над Добрич заглъхна отдавна, но нищо не може да заглуши вашата всеотдайност, патриотизъм и морален пример“, обърна се Румен Радев към представителите на авиационната общност. “Всеки човек може да бъде герой, стига да отстоява истината и да залага себе си в името на едно по-добро бъдеще – на нас и на нашите деца”, заяви президентът в отговор на журналистически въпрос дали и днес има герои като пилотите, спасили Генерал Тошево.

След като посети Генерал Тошево, президентът Румен Радев посети Балчик, където има работна среща с кмета Николай Ангелов.

https://www.president.bg/