БОЛНИЦАТА В КАВАРНА С ДЪЛГОВЕ ЗА 700 000 ЛЕВА, МЕДИЦИТЕ – БЕЗ ЗАПЛАТИ ОТ ЯНУАРИ

0
588

Лекарите, медицинските сестри и немедицинският персонал от общинската болницата в Каварна не са получавали заплати от януари. Лечебното заведение е натрупало дългове от 700 000 лева, алармираха от синдикатите. “Трябва да вземем бързи и адекватни решения, защото болницата заминава с всяка една минута”, заяви председателят на общинския съвет Йордан Стоянов. Част от 60-те медицински работници и санитари вече са напуснали, закрито е отделението по акушерство и гинекология.

Болницата в Каварна обслужва две общини и е единствената от Дуранкулак до границата с Румъния.

Само 50 000 лв. е привела общината на лечебното заведение до момента при гласувана годишна субсидия от 370 000 лева. Националната здравноосигурителна каса й привежда месечно около 60 000 лева, но само за заплати на работещите там са необходими по 80 000 лева.

Председателят на общинския съвет Стоянов е предложил да бъде продаден нейн имот, който не се ползва и да бъде проучена възможността за поемане на дългосрочен дълг от половин милион лева.

По думите му основната цел е да се предизвика диалог и да се фокусира общественото внимание върху проблема. Той е изпратил писма до премиера и министрите на здравеопазването и на финансите, с което ги уведомява за състоянието на болницата. НДТ