Тежък скандал в болницата на Каварна

0
3056

 

Болница в Каварна е пред фалит за това сигнализират от общината, съобщи Нова телевизия. Причина е лошото финансово състояние на лечебното заведение и натрупаните задължения от близо 700 хил. лева. Местната власт обвинява за това бившият управител на болницата и настоящ депутат от БСП Десислав Тасков, който отрече да е виновен за състоянието на лечебното заведение.
Кметът на Каварна Елена Балтаджиева коментира, че преди управлението на д-р Тасков задълженията на лечебното заведение са били около 136 хил. лева. Когато Тасков поема управлението на болницата, задълженията й достигат до 435 хил. лева. Само за няколко години загубите на МБАЛ Каварна възлизат на 678 338 лева, заяви тя.
Според направения одит са установени и още нарушения. Д-р Тасков е подписал около 142 договора еднолично, без подпис на счетоводител, което си е напълно в нарушение на закона за финансовото управление и контрол, допълва Балтаджиева.
В позицията си Таков определя нападките срещу него като клевети и е категоричен, че ще потърси правата си в съда. От общината в Каварна обаче също са категорични.
Oдитният доклад е вече е представен на прокуратурата, а персоналът на болницата все още се надява лечебното заведение да не бъде закрито.