СПОРТНА ПАНОРАМА: ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА СЕ ОКИЧИХА СЪС СРЕБРО; ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ЧСУ „ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ“ СА ВИЦЕШАМПИОНИ; КЕНИЙЦИ ТРИУМФИРАХА НА МАРАТОНА ВЪВ ВАРНА; ДЖОКОВИЧ СПЕЧЕЛИ ЗА ТРЕТИ ПЪТ ТИТЛАТА В МАДРИД; ВЕРОНА РАЗЧИСТИ ПЪТЯ НА РАДО СТОЙЧЕВ; ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗАПОЧВА УЧАСТИЕТО СИ НА ТУРНИРА ОТ СЕРИИТЕ “МАСТЪРС” В РИМ

0
951

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА СЕ ОКИЧИХА СЪС СРЕБРО

Хандбалистите на Добруджа загубиха от Локомотив (Варна) и във втория мач от Суперфинала в мъжката „А” хандбална група. Срещата се проведе в зала „Русалка“ в Добрич и в началото играта бе равностойна. В края на полувреме гостите, които вече три години нямат загуба в родното първенство, установиха игрово надмощие и на почивката водеха с пет гола – 16:11. След подновяването на играта добруджанци показаха, че не са се предели и 5 минути преди края преднината на „железничарите” бе само 3 гола. Гостите обаче, на вратата на които бе добричлията Иван Иванов, не позволиха да се стигне до обрат и в крайна сметка спечелиха срещата с 30:26. Най-резултатен в състава на „жълто-зелените” бе плеймейкърът Йордан Михайлов, който вкара 9 гола. Пет попадения добави Михаил Нейчев, Александър Димитров отбеляза 4 гола, Стилиян Стоянов – 3, Пресиян Русенов и Стефан Ефтимов – по 2, а капитанът Илиян Илиев – 1.

След двубоя в зала „Русалка“ се проведе церемонията по награждаването на двата отбора. Добруджанци получиха купа за второто място в първенството и се окичиха със сребърните медали. Варненският Локомотив е шампион на България за трета поредна година и общо за 11-и път в своята история. Снимка: Радио Добруджа

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ЧСУ „ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ“ СА ВИЦЕШАМПИОНИ

Отборът на ЧСУ „Леонардо да Винчи“ спечели сребърните медали на проведените в Добрич финали на Ученическите игри по волейбол за юноши 11-12 клас. В мача за първото място те бяха надиграни от отбора на Дупница с 3:0 (20:25, 16:25 и 24:26 ). Освен сребърни медали момчетата на Добрич получиха и две индивидуални награди – за най-добър разпределител бе обявен Никола Алексиев, а наградата за най-добър нападател взе Теодор Йорданов. Преди финала момчетата на Михаил Герасимов постигнаха пет победи. В предварителната си група те се наложиха над съставите на Дупница, Исперих, Бургас и Монтана, заеха първото място и се класираха за полуфиналите, където безпроблемно се наложиха над тима от Варна с 3:0

Бронзовите медали в Добрич спечели отборът на Варна, победил в спора за трето-четвърто място миналогодишните шампиони от Кърджали. Снимка: Радио Добруджа

КЕНИЙЦИ ТРИУМФИРАХА НА МАРАТОНА ВЪВ ВАРНА

С рекорди на трасето и изключително силни резултати ще се запомни четвъртото издание на „Маратон Варна”, в който участваха 1030 атлети от 36 държави, сред тях 32 елитни бегачи от традиционно силните школи в Африка. Шампиони в класическия маратон на 42.195 км станаха представители на Кения, като при мъжете четирима „слязоха“ под досегашното върхово постижение. Особено впечатлява резултатът на шампиона Осеа Тюей, финиширал за 2.16:35 ч. – с близо три минути по-бързо от досегашния рекорд на трасето.

Кениецът изненадващо срещна много силна съпротива от европеец – Артьом Подубни от Украйна водеше до 30-ия километър, но след това Тюей „включи на директна скорост“, устреми се непоколебимо към финала и провокира останалите също да финишират със силни резултати. Така кениецът записва втора поредна победа в българската верига от маратони, след титлата в Стара Загора преди месец и половина. Той се очертава и основен фаворит за големия джакпот от 20 000 лв. за най-добро представяне във веригата.

Неговото лидерство за впечатляващата премия може да оспори кенийката Рут Матебо. Във Варна тя победи с 2.43:54 ч., като защити титлата си от миналата година и записа трета поредна победа в морската столица. Наред с това Матебо подобри с повече от минута собствения си рекорд на трасето от преди две години. Рут има едно второ място от маратона в Стара Загора тази пролет, което означава, че състезанието през есента в София ще определи кой ще спечели големия бонус.

Най-бързи в големия маратон от българите бяха Илия Куцаров, финиширал 10-и с 2.43:42 ч., и осмата при жените Борислава Видева с 3.35:54 ч.

Кенийци грабнаха победите и в полумаратона. Резултатът на шампиона при мъжете Уйклиф Бивот 1.05:19 ч. също е „гросмайсторски“, а при жените триумфира Рут Мбата с 1.15:05 ч. Зрителите приветстваха български победи в 10-километлавота дистанция: при дамите шампионка е Маринела Нинева с 39:09 мин, а при мъжете – Иво Балабанов с 33:01 мин.

ДЖОКОВИЧ СПЕЧЕЛИ ЗА ТРЕТИ ПЪТ ТИТЛАТА В МАДРИД

Водачът в световната ранглиста Новак Джокович (Сърбия) спечели за трети път в кариерата си титлата на турнира на червени кортове от сериите “Мастърс” в испанската столица Мадрид с награден фонд 6.5 милиона евро. На финала 31-годишният сърбин победи осмия в схемата Стефанос Циципас (Гърция) с 6:3, 6:4 за 1:33 часа. Номер 1 в света направи пробив във втория гейм на първия сет и в деветия гейм на втората част, за да стигне до успеха.

Сърбинът спечели титлите в Мадрид също през 2011 и 2016 година. За Джокович това е втора титла за годината след триумфа на Откритото първенство на Австралия през януари и общо 74-а в кариерата.

Този трофей е 33-и за Джокович от сериите “Мастърс”, с което той изравни рекорда на Рафаел Надал (Испания). Двамата вече делят първото място по спечелени титли от “Мастърс” 1000, а на трето място е Роджър Федерер с 28.

ВЕРОНА РАЗЧИСТИ ПЪТЯ НА РАДО СТОЙЧЕВ

Италианският гранд Калцедония (Верона) се раздели със старши треньора си – легендата Никола Гърбич. Тимът, в който се изявяваше българската волейболна звезда Матей Казийски, е прекратил отношенията си със специалиста след две години и половина съвместна работа. Слухът за разтрогването на договора на сърбина витаеше из пространството в последните дни, но не бе потвърден официално. Президентът Стефано Магрини публикува съобщение за раздялата с Гърбич:  „От името на клуба искам да благодаря на Никола за това, което направи за отбора. Тези две и половина години бяха пълни с емоции и показаха ново лице на Верона в света на волейбола. Предпочитаме да продължим в друга посока, започвайки нов цикъл, който обаче не променя амбициите на клуба.”

Най-спряганото име за заместник на Гърбич е Радостин Стойчев.

ФАРА ЩЕ ЗАЩИТАВА ТИТЛАТА СИ НА ЧИКАГСКИЯ МАРАТОН

Мо Фара потвърди, че ще защитава титлата си в маратона на Чикаго на 13 октомври, което почти със сигурност означава, че няма да участва на 10 000 метра на Световното първенство в Доха, което завършва на 6 октомври. По-рано тази година носителят на четири олимпийски титли в бяганията на 5 000 и 10 000 метра заяви, че обмисля участие на планетарния форум, но явно е променил решението си.

Вместо това 36-годишният сомалиец с британски паспорт ще опита да атакува собствения си европейски рекорд в маратона, който е 2:05:11 часа.  “Победата на маратона в Чикаго миналата година беше много специална за мен. Това беше първата ми победа на голям маратон и резултатът ми беше европейски и британски рекорд. Очаквам с нетърпение да се завърна през 2019 г. и да защитавам титлата си по улиците на Чикаго. Това трасе е бързо и с добра организация”, каза Фара.

Миналия месец той завърши пети на маратона в Лондон с резултат от 2:05:39 часа.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗАПОЧВА УЧАСТИЕТО СИ НА ТУРНИРА ОТ СЕРИИТЕ “МАСТЪРС” В РИМ

Григор Димитров започва днес с мач на двойки участието си на турнира по тенис на червени кортове от сериите “Мастърс” в Рим с награден фонд 5,2 милиона евро. Димитров и Борна Чорич (Хърватия) ще играят срещу Франсис Тиафо (САЩ) и Люка Пуй (Франция). Двубоят е четвърти в програмата на корт номер 4, където мачовете започват в 12.00 часа българско време.

Григор Димитров ще играе срещу германеца Ян-Ленард Щруф в първия кръг на сингъл. Българинът има две победи в три мача срещу Шруфа година.