СЪСТЕЗАТЕЛИ ОТ 19 СТРАНИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛАЖЕН ТЕНИС В КРАНЕВО

Състезатели от 19 страни ще вземат участие в Европейското първенство по плажен тенис в България. Престижната надпревара ще се проведе през първата седмица на месец септември в комплекс Therma Village в Кранево. У нас пристигат тенисисти от Италия, Русия, Сан Марино, Испания, Франция, Австрия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Англия, Гърция, Унгария, Израел, Латвия, Холандия, Полша и Португалия.

Страната ни ще е домакин на eвропейско първенство по плажен тенис за четвърти път. За първи път eвропейското първенство по плажен тенис се разделя на две събития: формат за юноши и девойки в две възрастови групи – до 14 и до 18 г., който ще се проведе от 2 до 4 септември, и първенството за мъже и жени, което ще се състои от 5 до 8 септември. В Европейското първенство ще вземат участие актуалните световни и европейски шампиони, а в първите дни на септември в комплекс Therma Village в Кранево феновете ще могат да се насладят на изпълнения от висока класа в този атрактивен плажен спорт.

Всяка страна има право да бъде представлявана от до две мъжки двойки, две женски двойки и две миксови двойки в категория мъже и жени. На 9 юни от 9 часа на „Sofia Beach” в Панчарево ще се проведе квалификационен турнир за излъчване на две български двойки при мъжете и жените, които ще добият право на участие на Европейското първенство през септември.SN 1

В ШАБЛА ЗАПОЧВА ТУРНИРЪТ ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА ШАМПИОНА НА БЪЛГАРИЯ ПО БАСКЕТБОЛ

От днес до 8 юни в Шабла ще се проведат националните финали на Българската баскетболна лига. Ще участват общо 8 тима, сред които е и добричкият „Ънстопабъл“. Като домакин на турнира Шабла също ще има свой отбор в състезанието. Регламентът е „директна елиминация”, но всеки участник ще има гарантирани три срещи, защото ще се играят мачове за разпределяне на местата от първо до четвърто и от пето до осмо. След изиграването на срещите ще стане известен новият баскетболен шампион на страната за аматьори. Първият мач е днес от 13.00 часа, а в него един срещу друг ще се изправят отборът на домакините и шампионът на зона „Юг” – „Хебър“ (Пазарджик). След това, от 15.00 часа, е двубоят на добричкия „Ънстопабъл“ срещу „Бавни и яростни“ (Плевен), който е първенец в зона „Център”.

Според програмата на турнира в петък ще се играят полуфиналите, а в събота са финалните двубои.

БЪЛГАРИЯ ВЗЕ САМО ГЕЙМ НА ТАЙЛАНД В БАНКОК

България допусна седмата си поредна загуба в Лигата на нациите по волейбол за жени. На турнира в Банкок българките отстъпиха с 1:3 (28:26, 20:25, 22:25, 22:25) срещу Тайланд.

Двубоят започна с лек превес на домакините, които поведоха с 5:3, а първото техническо прекъсване дойде при 5:8. Тайланд водеше с 3 точки и при второто техническо прекъсване – 16:13. България свали разликата само на една точка след единична блокада на Мира Тодорова за 15:16. Ас на Аджачарапорн Конгиот изведе домакините напред с 19:15. Българките съумяха да изравнят при 21:21. Нова грешка в атака на тайландките и България поведе с 22:21. България стигна до геймбол при 25:24 след атака в аут на домакините. Националките ни изпуснаха още един геймбол, за да се стигне до 26:26. България успя да спечели първата част с 28:26 след технична атака на Гергана Димитрова по блокадата на домакините.

Гергана Димитрова записа първата точка на България във втория гейм, но домакините бързо се пренастроиха и поведоха с 8:4. Второто техническо прекъсване дойде при 16:9 за Тайланд. Мирослава Паскова намали до 11:17. Отлични изяви на Нася Димитрова и Мира Тодорова свалиха разликата до 16:19. Атака в аут на Мирослава Паскова и 17:21. Тайланд спечели спокойно втората част с 20:25.

Третата част стартира много равностойно. Равенството се запази до 7:7. Тайланд поведе с 8:7 при първото техническо прекъсване. Лора Китипова и компания поведоха с 13:12. Последваха 3 поредни точки за Тайланд – 13:15. Второто техническо прекъсване дойде при 16:15 за Тайланд. Симона Димитрова изравни до 16:16. Атака на Гергана Димитрова и България отново излезе напред с 19:18. В крайна сметка Тайланд спечели третата част с 25:22.

Волейболистките от Тайланд поведоха с 6:4 в началото на 4-ия гейм.  Домакините дръпнаха с 3 точки при първото техническо прекъсване – 8:5. Българските волейболистки се разиграха и поведоха с 12:11. Домакините изравниха и на свой ред поведоха с 16:14 при второто техническо прекъсване. Ас на Лора Китипова възстанови равенството – 16:16. Българските волейболистки се държаха равностойно до 20:21. Ас на резервата Уипауее Сритонг изведе Тайланд до 23:20. Домакините стигнаха до мачбол при 24:21, а малко по-късно затвориха 4-ата част с 25:22 и спечелиха мача.

Най-резултатни за българския отбор станаха Мирослава Паскова и Мира Тодорова с по 15 точки. Нася Димитрова добави още 12 точки. За Тайланд Айчарапорн Конгиот се отличи с 30 точки. След това поражение България остава на 16-о място в класирането с актив от само една спечелена точка.

ФЕДЕРЕР ПРЕЧУПИ ВАВРИНКА И ЩЕ ИГРАЕ С НАДАЛ

Роджър Федерер надви своя сънародник и приятел от Швейцария Стан Вавринка на 1/4-финалите на “Ролан Гарос”. Носителят на рекордните 20 титли от “Големия шлем” спечели с 7:6 (4), 4:6, 7:6 (5), 6:4. Двубоят бе прекъснат при 3:3 в четвъртия сет заради прогнозите за наближаваща буря в Париж. Забавянето не бе голямо и при доиграването поставеният под №3 Роджър надделя над 24-ия в схемата Стан, който пък по-рано в турнира елиминира първата ракета на България Григор Димитров. Това бе мач №26 между двамата в различните турнири, като Федерер затвърди смазващото си предимство – 23:3 победи.

Федерер ще играе на полуфиналите с Рафаел Надал (№2 в схемата), който помете с 6:1, 6:1, 6:3 японеца Кей Нишикори (№7). 11-кратният шампион в Париж Надал има 23 победи и 15 загуби срещу Федерер. Швейцарецът пък е в серия от 5 поредни успеха срещу испанеца, но нито една от тези победи не е била на клей.

СЕНЗАЦИЯТА ВОНДРУСОВА ВЕЧЕ Е ПОЛУФИНАЛИСТКА НА “РОЛАН ГАРОС”

19-годишната Маркета Вондрусова продължава победния си ход на “Ролан Гарос”. Чехкинята победи със 7:6(1), 7:5 Петра Мартич и за първи път в кариерата си достигна до полуфиналите на турнир от Големия шлем. Още по-впечатляващото е, че тя няма загубен сет от старта на надпреварата в Париж.

Двете си размениха по един пробив в средата на първия сет, след което Мартич се възползва от няколко непредизвикани грешки на младата си съперничка и поведе с 5:3. Когато сервираше за сета, хърватката имаше предимство от 40:0, но пропиля и трите сетбола, за да загуби в крайна сметка гейма. Стигна се до тайбрек, в който Вондрусова беше безапелационна – 7:1.

Чехкинята, заемаща 38-о място в световната ранглиста, спечели 12 от първите 14 точки на старта на втория сет. Тя дръпна с 3:0 и 5:2, но първо пропусна мачбол на сервиса на Мартич, а след това и при собственото си подаване. Хърватката върна пробива и изравни, а при 5:6 за трети път не позволи на Вондрусова да затвори мача. Геймът продължи и чехкинята получи четвърта възможност, която не пропусна.

В спор за място на финала тя ще се изправи срещу Джоана Конта, която сложи край на участието в Париж на Слоун Стивънс.