ЗВЕЗДИ ОТНОВО ИЗЛИЗАТ НА ФУТБОЛНИЯ ТЕРЕН В БАЛЧИК

Футболен турнир под мотото “За по-добър старт” ще се проведе за пета година в Балчик. Събитието ще се състои от 25 до 30 юни на стадион “Градски”. Курортният град ще се превърне в арена на едно от най-мащабните спортни събития със социален характер по родното Черноморие.

Първият демонстративен мач е между ФК Черноморец (Балчик) и тима на звездите “Отбор на Сърцето“, съставен от популярни личности, сред които Лео, Играта, Монти, Дончо, Спенс, Skiller, Миро, Пацо, Георги Янев, Даниел Златков, Станислав Райчев, Бебо Халваджиян, Мартин Зафиров, Младен Василев и Янко Узунов, съобщава dnes.bg.

По време на откриването някои от играчите от „Отборът на сърцето“ ще изнесат концерт в подкрепа на каузата. В музикалното изпълнение ще се включат Дичо, DJ Дончо, Играта, Лео, Монти, Спенс и Skiller. Водещ на събитието ще бъде известният спортен журналист от Дарик радио Добри Атанасов, който всяка година подкрепя благородната кауза.

След официалната част в рамките на 6 дни деца и футболни ветерани ще се включат в играта, за да спечелят победа не само на терена. Те ще засвидетелстват своята съпричастност и ангажираност към каузата за равен старт на всички, независимо от различията.

Всяка година събитието привлича стотици участници, желаещи да преминат заедно пътя от спорт към толерантност, да вдъхновят и дадат добрия пример за преборване на стереотипите и предразсъдъците, които засягат уязвими групи от общността.

Футболният турнир “За по-добър старт” през 2019 г. ще включи две възрастови категории деца: 14-15 г. (род. 2004-2005) и 16-17 г. (2002–2003), и ветерани. Традиционно ще вземат участие и отбори от деца, ползватели на социалните услуги, предоставяни от организацията.

Мотото на организаторите е, че спортът и надпреварата са нещо повече от преследване на победата – те са призив за приятелство, подадена ръка и възможност за среща с различия, които оставят незаличима следа.

 

* ЕЛИТНА ЮНОШЕСКА ГРУПА (U-15)

РЕЗУЛТАТИ – XXX КРЪГ

Славия (София) – Черноморец 1919 (Бургас)         2:0

Спартак (Плевен) – Добруджа 1919 (Добрич)         10:0

Септември (София) – ЦСКА (София)    1:1

Локомотив (Пловдив) – Черно море (Варна)  1:0

Верея (Стара Загора) – Левски (София)        0:13

Ботев (Враца) – Национал (София)      3:3

Ботев (Пловдив) – Лудогорец (Разград)         1:0

Етър ВТ (В. Търново) – Берое (Ст. Загора)     4:0

 

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ

  1. Левски 30     25     2       3       95:17         77

——————————————————–

  1. ЦСКА 30 22     6       2       73:20         72
  2. Септември 30     17     8       5       62:22         59
  3. Ботев (Пд) 30     17     5       8       72:35         56
  4. Лудогорец 30     16     6       8       60:25         54
  5. Черно море 30 15     5       10     55:35         50
  6. Спартак (Пл) 30     14     5       11     66:49         47
  7. Берое 30     12     8       10     45:35         44
  8. Национал 30     12     7       11     53:45         43
  9. Славия 30 12     5       13     40:52         41
  10. Локо (Пд) 30 11     5       14     44:40         38
  11. Етър ВТ 30 8       9       13     39:48         33
  12. Черноморец 30 5       5       20     25:52         20
  13. Добруджа 30 3       8       19     19:82         17

—————————————————————

  1. Ботев (Вр) 30 2 6       22     29:116       12
  2. Верея (СЗ) 30 3 2       25     15:119       11

 

АЗИЯ ИСКА ОБЩА КАНДИДАТУРА ЗА ДОМАКИНСТВО НА МОНДИАЛ 2030

 

Президентът на Азиатската футболна конфедерация (АФК) Шейх Салман иска континентът да се обедини зад една кандидатура за домакин на световното първенство през 2030 година. Това по всяка вероятност означава, че Китай ще бъде подкрепен в желанието си да приеме Мондиала. “Кандидатурата трябва да бъде подкрепена от всички, ако искаме да спечелим. Ще видим кой вариант ще бъде най-добър. Трябва да бъдем и обективни”, заяви той. Подобно мнение, но за Европа, сподели и президентът на УЕФА Александър Чеферин. Старият континент най-вероятно ще подкрепи британско-ирландски проект.

 

РЕФЕР НОКАУТИРА НАГЪЛ ФЕН

Футболните съдии често са обект на обиди и подигравки от страна на феновете по време на мачове. Понякога, особено на по-ниските нива, се стига и до по-напечени моменти. Така се получи и в аматьорски мач в Бразилия. Недоволен фен реши да прескочи оградата и да навлезе на терена, за да поиска сметка на страничния рефер. Това обаче не завърши добре за запалянкото, който блъсна рефера и секунда по-късно вече лежеше на земята, след като получи здрав удар в главата.

 

НЕЙМАР ПОЛУЧИ ПРИЗОВКА ЗА СЪДА

Полицията връчи призовка за съда на бразилската звезда Неймар, съобщи “Глобо Еспорте”. Нападателят е обвинен в изнасилване, което по думите на потърпевшата е извършено на 15 май в хотел в Париж. Служители на реда изчакали 45 минути на базата на националния отбор на Бразилия, за да връчат документите на Неймар, с които го призовават да даде показания на 7 юни.

От Бразилската футболна конфедерация успели да издействат отсрочка играчът да се яви в съда следващата седмица след изиграване на контролата на отбора от подготовката за „Копа Америка”.

Полицията конфискувала телефона на Неймар, който публикува интимни снимки на момичето, което го обвинява в изнасилване. Бразилската суперзвезда на Пари Сен Жермен е заплашен с до 5 години затвор, след като се опита да се оневини по обвиненията за изнасилване. В деня, в който стана ясно, че има подадена жалба срещу него, Неймар показа публично кореспонденцията си с жената, която го обвини, като не липсваха и доста пикантни кадри, които двамата са си разменяли. Именно заради това той може да бъде осъден независимо дали изнасилването се докаже, или не.

 

ЛИВЪРПУЛ ОБЯВИ РАЗДЯЛА С ДВАМА ОТ ШАМПИОНИТЕ

Ливърпул официализира раздялата с Даниел Стъридж и Алберто Морено. Договорите на двамата изтичат в края на месеца и няма да бъдат подновени. Съдбата на нападателя и защитника беше ясна от дълго време насам.

Мениджърът Юрген Клоп не пропусна възможността да изкаже благодарността си към тях. “Смятам, че Даниел си заслужи правото да бъде приеман за един от великите футболисти в новата история на Ливърпул. Той дойде в клуба в момент, когато се опитвахме да изградим отбора наново и да се върнем сред най-силните. Някои от отбелязаните от него попадения се оказаха много важни за Ливърпул. Стъридж е един от играчите с най-добър завършващ удар, които съм виждал. Той забива голове, за които си казваш, че са невъзможни. Както мнозина от състезателите в тима, така и Даниел трябваше да бъде търпелив и да помага, когато се налагаше. Но дори и през този сезон ролята му беше важна”, коментира Клоп. Тъмнокожият бивш национал на Англия премина на “Анфийлд” през 2013 година и завършва кариерата си в клуба с 67 попадения в 160 срещи.

В същото време Морено си тръгва след 141 двубоя за пет сезона. “Алберто е човек, чиято същност се вижда на терена. Той е жизнен, кипи от енергия и винаги е позитивен към нещата. Изключителен характер, който винаги е гледал да се раздава в името на отбора. Наясно съм, че през последната кампания и в края на предходната той не получи исканото и заслуженото от него време на терена. Но приносът му не трябва да бъде омаловажаван. Заради начина, по който тренираше, целият тим винаги даваше максимума от себе си. Алби е футболист от световна класа и знам, че в близко бъдеще той отново ще бъде част от испанския национален тим”, каза мениджърът по адрес на Морено.

 

ИНТЕР РАБОТИ ПО СЕНЗАЦИОНЕН ТРАНСФЕР

Халфът на Арсенал Гранит Джака е пред изненадващ трансфер в Интер. RSI Sport разкри, че швейцарският национал е в напреднали преговори с “нерадзурите”, а помолен да коментира темата, самият той не отрече. Новият наставник на Интер Антонио Конте отдавна харесва играта на Джака и сега е помолил ръководството на клуба да му го осигури. Преди година бившият футболист на Борусия (Мьонхенгладбах) удължи договора си с Арсенал до 2023-а, но въпреки това е готов да си тръгне.

Джака пристигна при „топчиите” през 2016 година срещу 45 млн. евро. Той е основната фигура в халфовата линия на тима. През изминалия сезон швейцарецът с косовски корени изигра общо 40 мача, в които вкара 4 гола и направи 5 асистенции.

В същото време стана ясно, че Интер вече не проявява интерес към Яник Ферейра Караско. 25-годишният белгиец отчаяно се опитва да напусне Китай и да си уреди трансфер в Серия “А”. Конте обаче търси флангови футболисти с по-различни характеристики и не иска Караско в състава си. Шансът белгийският национал да подсили Милан, също не е голям след оставката на спортния директор на “росонерите” Леонардо. Караско е собственост на Далиан Ифанг, който го купи от Атлетико (Мадрид) през 2018 година. Още през януари крилото настояваше да се върне в Европа, но до сделка не се стигна.

 

КИТАЙЦИ ИЗКУШАВАТ ОБАМЕЯНГ С ГОЛЯМА ЗАПЛАТА

Голмайсторът на Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг е получил оферти от два китайки клуба, които с примамливи финансови условия се опитват да изкушат 29-годишния нападател. Според “Таймс” това са Гуанджоу Евъргранде и Шанхай СИПГ. И двата клуба са предложили на габонеца седмична заплата от 300 000 паунда, което представлява значително увеличение в сравнение с настоящото възнаграждение на Обамеянг, възлизащо на 190 000.

Гуанджоу Евръгранде направи опит да вземе бившия нападател на Борусия (Дортмунд) още през зимата на 2018 година, непосредствено преди той да премине в Арсенал.

Обамеянг има договор с “топчиите” за още две години. Феновете на лондончани пък са притеснени, че ниският трансферен бюджет, с който ще разполага Унай Емери, и произтичащата от това липса на амбиция сред собствениците могат да накарат големите звезди на отбора Обаменяг и Александре Лаказет, към когото също има интерес, да напуснат Арсенал.

 

УНГАРЕЦ ЩЕ СВИРИ МАЧА ЧЕХИЯ – БЪЛГАРИЯ

Съдийска бригада от Унгария, начело с главния рефер Тамаш Богнар, ще ръководи европейската квалификация между Чехия и България на 7 юни в Прага. Асистенти на Богнар ще бъдат Балаз Бужаш и Петер Кобор, а четвърти арбитър ще е Ищван Вад. За делегат на УЕФА бе определен Йохан Йохквист от Швеция. Богнар вече е свирил мач на националите ни – контролата с Казахстан (2:1) през мрт миналата година.

Двубоят ще започне с минута мълчание в памет на трагично загиналия футболист на домакините Йозеф Шурал, като играчите на двата отбора ще носят черни ленти на ръкавите си по време на срещата.