СПОРТНА ПАНОРАМА: ПРЕДЛОЖИХА ОФИЦИАЛНО ЛЮБО ГАНЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ВОЛЕЙБОЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ; ИЗКЛЮЧИХА ЛАСИЦКЕНЕ ОТ ТУРНИР В ГЛАЗГОУ; ФРЕЙЗЪР-ПРАЙС: ТОКИО ЩЕ БЪДЕ ПОСЛЕДНАТА МИ ОЛИМПИАДА; КЛИПЪРС ВЪРНА ДАЛАС И ДОНЧИЧ В РЕАЛНОСТТА; ЛУИС ОРТИС НЯМА ДА СЕ ОТКАЗВА; ЛУБЕ С 9 ОТ 9 В ИТАЛИЯ

0
972

ПРЕДЛОЖИХА ОФИЦИАЛНО ЛЮБО ГАНЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ВОЛЕЙБОЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ

Инициативният комитет за кардинални промени в българския волейбол издигна кандидатурата на Любо Ганев за президент на родната федерация – пост, заемат в последните 18 години от инж. Данчо Лазаров.

Днес или утре клубовете, които подкрепят кандидата на опозицията, ще внесат подписка за свикване на извънредно Общо събрание на 16 януари. Самият Любо Ганев в момента е вицепрезидент на БФВ.

На специална пресконференция, на която да го подкрепят, бяха дошли Красимир Илиев (Черно море), Владимир Николов (Левски), Иван Сеферинов (Славия), Давид Давидов (Левски), Александър Попов (ЦСКА), Илия Динков (Марица), Христо Драмов (Виктория Волей), Радко Тумбев (Пирин) и още няколко от ръководителите на клубовете от елита. Той представи акценти от програмата си за развитието на волейбола в следващите четири години. “Целта е да изградим работеща федерация с екип от хора, милеещи за българския волейбол. Да поставим силен фокус върху детско-юношеската школа. Да има прозрачност в управлението, да не става всичко в последния момент, както досега. Финансова стабилност с повече средства за клубовете и осигуряването на партньори, които да помагат за развитието на волейбола. За да постигнем тези цели, на нас ни е необходим екип. Един добре подбран екип е по-силен от един човек. Израснал съм във волейбола и знам, че идеите и резултатите на екипа са по-мъдри и по-успешни. Надявам се, че всички тези хора от инициативния комитет ще ме подкрепят и като част от бъдещия управителен съвет. Те излязоха с лицата си и поискаха тази промяна, така че се надявам да бъдат до мен”, заяви Любо Ганев. Той разкри, че разговорите за смяна на ръководството на федерация са започнали преди по-малко от седмици. “Дойдоха при мен и поискаха промени. Самият аз имах някакви виждания, споделих с тях какво можем да направим, за да се промени волейболът към по-добро. След това проведохме още една среща, за да допълним тази моя програма. Имаше доста дискусии през последните две седмици. Обедини ни това, че имаме общи идеи и желание за промени в начина, по който се управлява БФВ”, каза още той.

ИЗКЛЮЧИХА ЛАСИЦКЕНЕ ОТ ТУРНИР В ГЛАЗГОУ

Организаторите на международния атлетически турнир в Глазгоу, който ще се проведе на 15 февруари 2020 г., са изключили трикратната световна шампионка в скока на височина на открито Мария Ласицкене от листа с участници. Това решение е взето заради наложените санкции на Руската атлетическа федерация от Съвета на Световната атлетика. Това съобщи пред ТАСС мениджърът на Ласицкене Олга Назарова. “Вчера получихме отказ, организаторите на турнира изтриха Маша от участниците. Имахме покана за това състезание, но както виждате, тя е отменена. Организаторите обясняват решението си, като казват, че Ласицкене може да не получи неутрален статус”, каза Назарова пред ТАСС.

На 22 ноември Съветът на Световната атлетика реши да спре процеса на възстановяване на Руската атлетическа федерация. Освен това може да се стигне до забрана за участие на Олимпийските игри в Токио догодина на всички руски спортисти. Съветът временно преустанови и разглеждането на заявки от руски атлети за неутрален статут до приключване на ситуацията.

ФРЕЙЗЪР-ПРАЙС: ТОКИО ЩЕ БЪДЕ ПОСЛЕДНАТА МИ ОЛИМПИАДА

Шели-Ан Фрейзър-Прайс заяви, че в Токио 2020 ще бъде последното й участие на олимпийски игри. 32-годишната ямайска спринтьорка има в кариерата си шест олимпийски отличия и единадесет световни.

Изключителната ямайка по-рано тази година спечели световната титла на 100 метра в Доха, след като се завърна на пистата след раждането на своя син Зион през 2017 г. “Винаги съм благодарна за възможността да представлявам родината си, семейството и себе си. Но Токио ще бъде последната ми олимпиада. Определено знам това”, каза една от най-успешните ямайски спринтьорки.

Тя говори и за предстоящия край на състезателната си кариера: “Спортът ще ми липсва, но ще бъда добре. Не смятам, че ще ми бъде трудно да се откажа. Атлетиката е едно от нещата, които правя.” Родената в Кингстън Фрейзър-Прайс възнамерява да започне бизнес със съпруга си Джейсън.

КЛИПЪРС ВЪРНА ДАЛАС И ДОНЧИЧ В РЕАЛНОСТТА

Баскетболистите на Лос Анджелис Клипърс сложиха край на победната серия на Далас и същевременно продължиха своята след успех със 114:99 при гостуването си в Тексас. Двата тима имаха по пет последователни триумфа преди този двубой, а калифорнийци върнаха Маверикс и младата звезда на отбора Лука Дончич в реалността.

Словенският феномен бе ограничен до 22 точки, които бяха допълнени със 7 грешки, а макар да направи 6 асистенции и да овладя 8 борби, той изигра един от най-слабите си мачове за сезона след 0/8 от тройката и 4/6 в стрелбата за 2 точки, като повече от половината му актив дойде от наказателната линия. Кристапс Порзингис остана с 15 точки и 10 борби при стрелба от игра 4/13, а като цяло Мавс вкараха 38% от стрелбите си (28.9% от тройката). “Целта им е да спечелят титла, а днес играха така, все едно бяхме в плейофен мач. Бяха агресивни и ни показаха какво трябва да научим, за да играем на ниво в тези мачове”, каза Порзингис след загубата.

Кауай Ленърд бе най-резултатен за победителите с 28 точки, 8 борби и 4 асистенции, а Пол Джордж добави 26 точки, 6 отнети топки и 4 борби, реализирайки 17 от точките си в първата четвърт. Лу Уилямс за пореден път бе блестящ като резерва и вкара 21 точки, които комбинира с 6 борби и 6 асистенции, а Монтрезъл Херъл остана с 12 точки и 7 борби. “Исках да свърша възможно най-доброто, на което съм способен в защита, срещу Лука. Той е невероятен в последно време, играе на много, много високо ниво. Целта ни беше да направим нещата трудни за него тази вечер и смятам, че се справихме”, коментира Кауай Ленърд.

ЛУИС ОРТИС НЯМА ДА СЕ ОТКАЗВА

Кубинската звезда в тежка категория Луис Ортис-Кинг Конг, няма намерение да прекартява своята кариера. Той беше нокаутиран в седмия рунд от мача с Дионтей Уайлдър. До този момент претендентът контролираше срещата. “Моята кариера не е приключила. Планирам да се върна за още по-големи мачове”, коментира Кинг Конг пред “Боксинг Нюз 24”.

В своята кариера Ортис има 31 победи и 2 загуби. 40-годишният ветеран изглеждаше в топ форма, преди да бъде покосен от деснячката на Уайлдър. Той не остана доволен от бързото отброяване на рефера.

ЛУБЕ С 9 ОТ 9 В ИТАЛИЯ

Шампионът на Италия Кучине Лубе (Чивитанова) постигна 9-а поредна победа в Суперлигата. Волейболистите на Фердинандо Де Джорджи се наложиха над Тоно Калипо Калабрия (Вибо Валентия) с 3:1 (25:27, 25:18, 25:17, 25:21) в мач от 8-ия кръг на Серия А, изигран в “Пала Калафиоре” в Реджо ди Калабрия пред 875 зрители.

Лубе продължава да е лидер в класирането с 26 точки (9 успеха), Тоно Калипо е на 12-о място с 4 точки (1 победа, 6 загуби).

Най-резултатен стана кубинецът с бразилски паспорт Йоанди Леал с 25 точки (1 ас, 1 блок, 72% ефективност в атака, 33% перфектно и 62% позитивно посрещане),  Иржи Ковар добави още 14 точки (1 ас, 2 блока). Иранският диагонал Амир Гафур записа 13 точки (1 ас, 4 блока, 42% ефективност в атака). За Вибо Валентия Тимоте Карле записа 17 точки (1 ас), а бразилецът Абубакар Нето завърши с 16 точки (2 аса).

Следващият двубой за Лубе е днес – срещу Веро Волей (Монца) и Виктор Йосифов. Волейболистите на Хуан Мануел Сикело се изправят срещу Алианц (Милано) на 4 декември (сряда).