ТЕЖКО НАКАЗАНИЕ НА СПАРТАК (ВАРНА) ЗАРАДИ ПРЕКРАТЕНИЯ МАЧ В БАЛЧИК

Дисциплинарната комисия на БФС наказа Спартак да играе три мача без публика заради прекратения двубой с Черноморец в Балчик от неговите фенове. Това означава, че в последните си две срещи за тази година – срещу Кариана на 30 ноември и Нефтохимик на 7 декември, варненци няма да бъдат подкрепяни от своята публика в Балчик. По-неприятно е обаче, че Спартак ще е без верните си привърженици и в първия си двубой на обновения клубен стадион срещу ЦСКА 1948. Той ще се играе в края на февруари или началото на март 2020 година. На Спартак е наложена също глоба от 3750 лева.

Наказание има и за балчишкия клуб: на основание чл. 37, ал. 1, т. 20 Дисциплинарната комисия наказва ФК Черноморец (Балчик) с предупреждение за лишаване от домакинство и имуществена санкция в размер на 500 лева. ДК задължава ФК Спартак (Варна) да възстанови щетите на стадиона в Балчик.

 

БОЙ ДО КРЪВ НА ТРЕНИРОВКА НА “БОЛЯРИТЕ”

Скандал с бой е станал на тренировка на Етър във вторник, съобщава сайтът “Болярски новини”. Според материала помощник-треньорът Тодор Колев и капитанът Иван Стоянов са си разменили крошета по време на заниманието. “Още по-лошото е, че свидетели на инцидента, който станал на терените на Спортното училище, стават не само футболистите, но и деца от школата на клуба. След мелето Стоянов, който е актуалният капитан на “виолетовите”, е потърсил помощ, облян в кръв, разказаха възмутени очевидци. На същата тренировка е имало още серия от подобни сблъсъци и „прехвърчане на искри”, в които са участвали и други играчи като Здравко Илиев и Ерол Дост. Случаят е показателен и за нажежената обстановка в съблекалнята на клуба ни, който напоследък никак не радва феновете си заради посредствените си игри, и то срещу преки конкуренти в класирането. Повечето фенове открито негодуват и срещу треньора Росен Кирилов, който разполага с качествена селекция и добър бюджет, но тимът губи облика си, изграден при предшественика му Красимир Балъков. Със сигурност повлиява и оттеглянето на основния благодетел Александър Нанков. По случая се очакват и дисциплинарни наказания и отговорност за уронване на престижа на виолетовите”, пише дословно в материала.

От ръководството на Етър са потвърдили инцидента пред медията. „Наистина има такава разправия” – потвърдил административният директор на клуба Страцимир Тинчев. Шефовете ще съберат футболистите на разговор, след което ще обявят взетите мерки. “Ще съберем играчите за изясняване на ситуацията, след което ще вземем съответните мерки, които ще бъдат обявени”, коментира Страцимир Тинчев.

 

РЕАЛ ПОВЕДЕ С 2:0, НО ИЗПУСНА ПОБЕДАТА

Реал (Мадрид) мачкаше Пари Сен Жермен на “Бернабеу” и водеше с 2:0 до 81-ата минута, но допусна изравняване, с което загуби борбата за първото място в група “А” на Шампионската лига. По този начин на 1/8-финалите тимът на Зинедин Зидан ще спори с някой от победителите в другите групи.

Още преди началото на срещата в Мадрид стана ясно, че Реал ще продължи във фазата на елиминациите, защото в другия двубой от групата Галатасарай и Брюж направи 1:1, с което загубиха шансове за втората позиция.

От първата минута за Реал започна набиращият популярност Федерико Валверде. На пейката бяха оставени Гарет Бейл, Лука Модрич, Родриго Гоес и Лука Йович. Очаквано Томас Тухел беше предпочел Анхел Ди Мария пред Неймар, който все още не е в топ форма. Килиан Мбапе и Мауро Икарди бяха другите офанзивни играчи в схемата на парижани.

Над стадиона се изливаше силен дъжд, което попречи на футболистите. Французите започнаха по-нахъсано и в първите няколко минути създадоха напрежение в половината на Реал. След това обаче ПСЖ прие играта в своето поле. Това не беше случайно, защото гостите предпочитаха да контраатакуват. Така в 12-ата минута Серхио Рамос изпусна Мбапе, който напредна по дясното крило и центрира към Икарди, който с глава не успя да уцели вратата. “Лос бланкос” отговориха на това с опасен изстрел на Кроос в 15-ата минута, който профуча ниско над гредата. В 17-ата минута Реал поведе след попадение на Бензема. Валверде нахлу отдясно в наказателното поле и подаде към Иско, който стреля в гредата, а при добавката французинът беше точен – 1:0. В 27-ата Кроос отправи нов далечен шут, който беше точен, но този път Кейлор Навас се разтегна и отрази. Гостите се съвзеха и в 31-ата минута Ди Мария не беше далеч от изравняването, но ударът му беше блокиран. Последваха нови възможности пред Тибо Куртоа, който се намеси след изстрели на Икарди, Марко Верати и Мбапе. В 39-ата пък Навас отрази много мощен шут на Даниел Карвахал. В 42-ата минута Икарди се устреми срещу Куртоа и падна в наказателното поле. Реферът Артур Соарес Диас се вслуша в мнението на колегите си от ВАР и посочи бялата точка, а освен това вдигна червен картон на вратаря на Реал. Последва обаче ново преразглеждане на цялата атака, като самият арбитър изгледа запис на монитор край тъча. По този начин той прецени, че секунди при паса към Икарди халфът на ПСЖ Идриса Гей е фаулирал Марсело, за да му отнеме топката. Така в крайна сметка беше маркирано нарушение в полза на домакините.

За втората част в игра се появи Неймар. Само три минути му трябваха, за да отправи първия си изстрел към Куртоа. Преди това обаче Бензема пропусна 100-процентова възможност в самото началото на полувремето. Реал обаче не позволи на французите да вземат инициативата. В 59-ата Кроос за пореден път застраши Навас със силния си удар. В 61-ата Азар за малко да удвои, а след него и Иско се размина с гола. Седем минути по-късно Еден Азар напусна контузен, а на негово място се появи Гарет Бейл. Уелсецът веднага беше освиркан по подобие на предишния мач срещу Реал Сосиедад през уикенда. Реал стигна до втори гол в 79-ата минута, когато Бензема беше точен с глава след центриране на Марсело. Веднага обаче ПСЖ намали, след като Рафаел Варан и Куртоа не се разбраха и топката попадна у Мбапе на празна врата – 2:1 в 81-ата минута. След още две минути “Бернабеу” замлъкна, след като влезлият като резерва Пабло Сарабия заби топката в горния ляв ъгъл на Куртоа.

Родриго пропусна да върне аванса на Реал с удар по диагонала. В добавеното време Мбапе дори можеше да донесе успеха на ПСЖ, но за малко не уцели вратата. Но и това не беше всичко, защото в 94-ата Бейл нацели гредата.

 

ОБЯВИХА НОВАТА АВАНТЮРА НА ЗЛАТАН

Докато всички очакват да научат името на следващия клуб на Златан Ибрахимович, 38-годишният швед обяви новото си предизвикателство, което обаче не е на футболния терен. Ибра вече е съсобственик на шведския клуб Хамарби. Той е изкупил 50% от акциите на клуба, които досега бяха собственост на компанията AEG, която пък притежава досегашният тим на нападателя Лос Анджелис Галакси.

Хамарби е от Стокхолм и е със 122-годишна история, но за този период има само една титла. Клубът е известен с това, че има една от най-големите фенски маси в Скандинавия.

Иначе Златан отказа да каже дали ще продължи с кариерата си на футболист.

 

МАН СИТИ СИ ОСИГУРИ ПЪРВОТО МЯСТО С РАВЕНСТВО

Манчестър Сити ще завърши на първо място в група „С” на Шампионската лига. Шампионът на Англия си осигури тази позиция след домакинско равенство 1:1 с Шахтьор. Илкай Гюндоган даде преднина на “гражданите” в 56-ата минута, но влезлият като резерва Манор Соломон изравни с първото си докосване след подаване на Додо.

Отборът на Пеп Гуардиола не демонстрира най-добрата си игра въпреки работата на Де Бройне в средата на терена. В отсъствието на контузения Серхио Агуеро заместникът му Габриел Жезус бе изолиран през първата част. Представянето на бразилеца бе силно през втората част. Той нямаше шансове за гол, но създаде възможности за съотборниците си. Жезус асистира за попадението на Гюндоган, а и изведе влезлия като резерва Давид Силва, чийто удар бе избит от голлинията. Това беше моментът, в който Сити бе най-близо до победен гол в последната част на двубоя.

 

ЮРГЕН КЛИНСМАН ПАК ЩЕ Е ТРЕНЬОР В БУНДЕСЛИГАТА

Легендата на германския футбол Юрген Клинсман беше назначен за наставник на Херта (Берлин) с договор само до края на сезона. Световният шампион от Италия’90 заменя Анте Чович, под чието ръководство досега столичани страдаха в Бундеслигата и се намират на 15-о място.

Само преди дни Клинсман беше започнал работа в Херта като консултант, но сега се заема с далеч по-отговорната задача.

55-годишният бивш германски национал за последно работи в родината си преди 10 години, когато бе уволнен като старши треньор на Байерн (Мюнхен). Клинсман бе начело на Бундестима в периода 2004-2006, а след престоя си в Байерн прекара 5 години като треньор в САЩ.

 

ИЗБРАХА НАЙ-ДОБРИЯ МЛАД ФУТБОЛИСТ В ЕВРОПА

Португалският нападател на Атлетико (Мадрид) Жоао Феликс спечели наградата “Голдън бой” за най-добър млад футболист в Европа за 2019 година. Феликс изпревари в класацията на водещите спортни издания на Стария континент плеймейкъра на Борусия (Дортмунд) и националния отбор на Англия Джейдън Санчо, който е втори, и халфа на Байер (Леверкузен) и Германия Кай Хаверц, който остана трети.

През лятото на 2019 година Жоао Феликс осъществи трансфер за над 120 милиона евро от Бенфика в Атлетико (Мадрид), след като бе вкарал 18 гола за лисабонския тим в дебютния си сезон.

Наградата “Голдън бой” е учредена от италианския вестник “Тутоспорт” и се връчва ежегодно от 2003 година насам на футболисти до 21 години. Нейни бивши носители са Рафаел ван дер Ваарт, Уейн Рууни, Лионел Меси, Сеск Фабрегас, Серхио Агуеро, Андерсон, Алешандре Пато, Марио Балотели, Марио Гьотце, Иско, Пол Погба, Рахийм Стърлинг, Антони Марсиал, Ренато Санчес, Килиан Мбапе и Матайс де Лихт.

 

СОЛСКЯЕР ХВАЛИ МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД СЛЕД 3:3

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер похвали характера на отбора, демонстриран при равенството 3:3 с Шефилд Юнайтед като гост в 13-ия кръг на Премиър лийг. “Червените дяволи” изоставаха с 0:2, стигнаха до пълен обрат 3:2, но в крайна сметка изтърваха победата. “Отборът е много различен от миналия сезон. Момчетата никога не се предават. През миналия сезон отивахме на разгром, щяхме да пуснем 4-5 гола и нямаше да можем да се върнем в мача. През първото полувреме не отправихме нито един удар към вратата, което е недопустимо. След като отбелязахме гол, отборът повярва в себе си и заигра със съвсем друга енергия”, коментира норвежецът.