ДОБРУДЖА 07 ПРОВЕДЕ ДВЕ КОНТРОЛИ С ШАМПИОНА НА РУМЪНИЯ

Волейболистите на Добруджа 07, които се стягат за новото първенство, проведоха две контролни срещи с шампиона на Румъния Аркада (Галац). Мачовете се играха в добричката зала „Добротица”, като двата тима си размениха по една победа.

В първата проверка гостите от Румъния се наложиха с 3:1. Те поведоха с 2:0 след 25:23 в двата гейма. В третия добруджанци доминираха и се наложиха с 25:18. Много оспорвано протече четвъртият гейм, спечелен от гостите с 27:25.

Втората контрола завърши 3:1 за добруджанци. Те взеха първата част с 25:20 и втората с 25:22. В третата част нашите момчета отстъпиха с 19:25, но в четвъртия гейм отново наложиха волята си – 25:20.

Междувременно стана известно, че Добруджа 07 ще започне новото първенство на Суперлигата с гостуване на Пирин (Разлог). Шампионатът започва на 25-26 октомври, а другите мачове в първия кръг са: Нефтохимик – ЦСКА, Черно море – Хебър, Марек – Левски, Дунав – Арда и Славия – Монтана. На 18 октомври е двубоят за Суперкупата между шампиона Нефтохимик и Хебър, който е носител на Купата на България.

 

БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗМЪЧИ СРЕЩУ ПОРТУГАЛИЯ, НО СТИГНА ДО УСПЕХА

България постигна третата си поредна победа в груповата фаза на Евро 2019 по волейбол при мъжете. В трета среща от група “А” “трикольорите” победиха изключително трудно с 3:1 (25:22, 28:30, 25:23, 25:22) състава на Португалия в двубой, продължил 129 минути. Успехът във френския град Монпелие класира България за следващата фаза в турнира – 1/8-финалите.

Волейболистите на България стартираха отлично и бързо поведоха с 3:0 след отлични изяви на Цветан Соколов. Последваха 5 поредни точки за Португалия и 3:5. Силвано Пранди веднага взе прекъсване, но “иберийците” записаха 6-а поредна точка – 3:6. При 16:20 Силвано Пранди взе второто си прекъсване в първата част. Влезлият като резерва Алекс Грозданов атакува през центъра – 17:20. Нуно Тейшера атакува в мрежата, а блокаут на Тодор Скримов намали разликата само на точка при 19:20. Георги Сеганов остави Цветан Соколов на разкъсан блок в зона 2 и равенство при 21:21. Ас на Цветан Соколов и България поведе при 22:21. Нова бомбена атака на Цветан Соколов изведе България до геймбол при 24:22. Цветан Соколов донесе и успеха в първата част с 25:22.

Балгария поведе с 5:3 във втората част, а по-късно пайп на Тодор Скримов доведе до 20:14. Португалия намали до 19:21 и Силвано Пранди взе прекъсване. Цветан Соколов изведе България напред при 22:18. България поведе с 23:21, но Португалия намали до 22:23. Виктор Йосифов изведе България до геймбол при 24:22. Ас на Филип Цветичанин и равенство при 24:24. Равенството се запази до 28:28. Португалия поведе с 29:28 след спорно вдигане на Мигел Тавареш. Силвано Пранди реагира остро и поиска обяснение, но получи жълт картон. Пайп на Жоао Шимоеш донесе успеха на Португалия във втората част с 30:28.

Португалия поведе с 3:1 в началото на третата част. Последваха 7 поредни точки за България и 8:3, а след  това – 11:5. Португалия намали разликата само на 1 точка при 20:21. България стигна до геймбол при 24:21. Ас на Бруно Куня и 24:23. Той обаче би следващия начален удар в аут и 25:23 за нашите момчета в третата част.

Четвъртата част започна равностойно до 4:4. Португалия поведе с 6:4 след спорно съдийско решение. Силвано Пранди протестира, но получи червен картон, което донесе още една точка за иберийците – 4:7. България намали до 1 точка при 15:16. Националите поведоха с 19:18 след атака на Мартин Атанасов. Цветан Соколов се справи с тройната блокада за 20:19. Тодор Скримов изведе България до успех в 4-ата част с 25:22 и в мача с 3:1 гейма.

Най-резултатен за България бе Цветан Соколов със своите 33 точки. Скримов добави още 13 точки за ценния успех, който е реванш за поражението срещу португалците в Лигата на нациите по-рано през лятото на 2019 година.

Днес България ще играе срещу домакина Франция, а утре – срещу Италия в последния си мач от груповата фаза на турнира.

Съставът на България: Георги Сеганов, Цветан Соколов 33, Мартин Атанасов 4, Тодор Скримов 13, Виктор Йосифов 2, Светослав Гоцев 2 – Теодор Салпаров-либеро (Николай Пенчев 1, Теодор Тодоров 4, Алекс Грозданов 7, Добромир Димитров).

 

ЗАГУБИХМЕ ОТ ЮЖНА АФРИКА ЗА “КУПА ДЕЙВИС”

България загуби с 1:4 победи от Южна Африка в срещата от група II на зона Европа/Африка за “Купа Дейвис” в Кейптаун. В последния сингъл от двубоя Габриел Донев допусна шест пробива и претърпя поражение от 18-годишния представител на домакините Филип Хенинг с 2:6, 3:6 след час игра.

След първия ден резултатът беше 1:1 победи, след като първата ракета на южноафриканците Лойд Харис надделя над Александър Лазаров с 6:4, 6:7(3), 6:3, но лидерът на българите Димитър Кузманов изравни след 7:5, 7:5 над Руан Рулофсе.

Сблъсъкът продължи с мача на двойки, в който Рейвън Клаасен и Рулофсе спечелиха с 6:3, 6:2 срещу Александър Лазаров и Александър Донски, а след това Харис се наложи над Кузманов с 6:3, 7:6(3), с което гарантира успеха на домакините. Така България ще играе в плейоф за оставане в група II на турнира.

 

ТАЙСЪН ФЮРИ OСТАВА НЕПОБЕДЕН

Бившият световен шампион в тежка категория Тайсън Фюри постигна изненадващо трудна победа над Ото Валин на боксовата галавечер в Лас Вегас. Циганският крал спечели по точки (116-112, 117-111, 118-110) срещу коравия швед след 12 изтощителни рунда, които оставиха публиката без дъх. Това е 29-и успех в професионалната кариера на Фюри от общо 30 мача. Той продължава да е непобеден, а единственото му равенство е срещу Дионтей Уайлдър в края на миналата година. Очаква се двамата да се бият отново през февруари 2020-а.

Загубата е първа за Валин на професионалния ринг след 20 победи до момента. Шведът нашумя у нас през 2016 година, когато се боксира в подгряващ мач на Кубрат Пулев в зала “Арена Армеец”. През този период скандинавецът беше част от тима на “Зауерланд”, но след финансовите проблеми и преструктурирането на компанията подписа договор с американския мениджър Дмитри Салита.

Фюри беше фаворит на букмейкърите и малцина очакваха да срещне трудности срещи Валин. Циганският крал се появи в залата обгърнат с мескиканския флаг и със сомбреро на главата.

Началото на мача беше предпазливо и за двамата, но Валин показа, че не се притеснява от именития си съперник, и пусна няколко мощни десни крошета. Във втория рунд шведът стана още по-настъпателен. Няколко негови комбинации тестваха защитата на Фюри, който оставаше апатичен и не предприемаше нищо, за да вземе надмощие. Третият рунд премина равностойно, но отново Валин търсеше размени, докато Фюри отстъпваше. Над дясното око на ирландеца се отвори аркада и кръвта му пречеше да вижда добре. В следващите два рунда Фюри се активизира, но си личеше, че не търси съкрушителен удар.

Шестият рунд беше най-интересният до момента. Ото Валин на няколко пъти проби гарда на Фюри, но и той отвърна с удари, които намериха целта. Циганският крал вдигна темпото в следващия рунд и на два пъти прати Валин във въжетата с разтърсващи десни крошета. Рунд номер осем предложи постоянни размени, а двамата изглеждаха все по-уморени.

С всяка изминала минута Фюри взимаше надмощие. В края на деветия рунд той вкара серия от мощни удари в тялото на Валин, но шведът беше спасен от гонга. Фюри продължи да налага съперника си, който обаче някак успя да се задържи на крака.

Предпоследният рунд също беше за фаворита. Фюри нанесе голям брой удари, но отново не успя да свали Валин. Заключителните три минути се превърнаха в истинско зрелище. Валин намери сили за финален щурм и сериозно разклати Фюри. Шведът се надяваше на нокаутиращ удар, който да му донесе победата, но до такъв не се стигна.

След обявяването на съдийското решение двамата се засипаха с комплименти, а Фюри заяви, че чака с нетърпение мача с Уайлдър.

 

АНДИ МЪРИ ЩЕ ИГРАЕ В ШАНХАЙ

Бившият лидер в световната ранглиста по тенис Анди Мъри ще участва на турнира от сериите “Мастърс” в Шанхай през октомври. 32-годишният шотландец получи “уайлд кард” от организаторите. По-рано през годината Мъри претърпя операция на бедрото, а в последните месеци взе участие в турнири при двойките. “Наистина искам да се завърна на корта в Шанхай. Това е турнир, в който имах успехи в миналото. Невероятно е, че имам шанса да продължа с участията си в турнири”, заяви Мъри, който има три спечелени титли от турнирите от “Големия шлем”.

Британецът, който в момента заема 415-о място в световната ранглиста, спечели общо три пъти турнира в Шанхай. Това се случи през 2010, 2011 и 2016 година.

 

СЕСТРИ СТОЕВИ СЕ КЛАСИРАХА ЗА ПОЛУФИНАЛИТЕ

Габриела и Стефани Стоеви се класираха за полуфиналите на международния турнир по бадминтон Yonex Belgian International в Лювен, Белгия, с награден фонд 25 000 долара. Българките, които са поставени под №1 при женските двойки, не срещнаха затруднения срещу френския дует Вимала Ерио и Марго Ламбер на четвъртфиналите и спечелиха с 21:10, 21:17 след едва 33 минути игра. Това бе втора победа за сестри Стоеви в Лювен. Те почиваха на старта, а във втория кръг елиминираха индийките Гаутам Шикха/Ашвини Бхат с 21:15, 21:9.

С този успех европейските шампионки направиха нова крачка към завоюването на трофея. Преди началото на турнира те заявиха амбициите си да го спечелят, тъй като надпреварата е важна част от тяхната подготовка за турнето им в Азия, което започва следващата седмица.

По-рано Линди Зечири отпадна в четвъртфиналите на сингъл при жените след загуба от водачката в основната схема Неслихан Игит с 16:21, 15:21.

Състезаващият се за Франция Христо Попов също напусна надпреварата след поражение с 21:16, 17:21, 9:21 от датчанина Ким Бруун.

 

РОГЛИЧ СЪВСЕМ БЛИЗО ДО ТРИУМФ В ОБИКОЛКАТА НА ИСПАНИЯ

Словенецът Примож Роглич е пред спечелване на първата си голяма колоездачна обиколка, след като запази лидерската си позиция преди последния 21-и етап на „Вуелтата” на Испания. Той финишира пети под дъжда в 190-километровия 20-и етап от Аренас де Сан Педро до Платаформа де лос Гредос, който включваше изкачване на пет височини в планините западно от столицата Мадрид, където колоната ще финишира в неделя.

Друг словенец – Тадей Погачар, поднесе изненадата на деня и след самостоятелна атака удържа убедителна победа с време 5:16:40 часа. Втори на 1.32 минута завърши представителят на домакините Алехандро Валверде, следван със същото време от Рафал Майка (Полша) и Херман Пернщайнер (Австрия). Роглич финишира 9 секунди по-късно, но с общо време от 80:18:54 часа той има аванс от 2.33 минути пред Валверде в генералното класиране. Трети на 2.55 минути излезе 20-годишният  Погачар.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST