ВТОРА ПОБЕДА ЗА ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК)

Отборът на Черноморец (Балчик) записа минимален успех с 1:0 над Кариана (Ерден) в мач от 8-ия кръг на Втора професионална лига. Победата сложи край на негативна серия от три мача без победа за черноморци и изведе тима над чертата с отбори, борещи се за своето оцеляване. Единственото попадение реализира бранителят Генади Луго в 80-ата минута. Последният успех за Черноморец (Балчик) бе в началото на месец август, когато победен бе тимът на Струмска слава с 2:1.

В класирането Черноморец е на 13-а позиция с актив от 7 точки – след две победи, едно равенство и четири загуби.

Съставът на Черноморец (Балчик): Веселин Добрев, Генади Луго, Мирослав Начев, Виктор Митев, Дони Дончев, Тодор Таушанов, Даниел Георгиев, Цветан Илиев (80-Александър Стефанов), Николай Иванов, Васил Калоянов (85-Владислав Мирчев), Юнуз Юнуз (76-Иван Михайлов).

 

* ВТОРА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – VIII КРЪГ

Поморие (Поморие) – Локомотив (София) 1:3

Локомотив (Г. Оряховица) – Ботев (Гълъбово)   3:2

Черноморец (Балчик) – Кариана (Ерден)  1:0

Пирин (Благоевград) – Спартак 1918 (Варна)    2:2

Монтана 1921 (Монтана) – Спартак (Плевен)    неигран

Литекс (Ловеч) – Нефтохимик 1962 (Бургас)     1:1

Струмска слава (Радомир) – Лудогорец II (Разград)     вчера

16 септември 2019 г., понеделник, 17:00 ч.

Септември (София) – Хебър (Пазарджик) – пряко по Диема спорт

ФК ЦСКА 1948 (София) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. ЦСКА 1948 7       7       0       0       19:4  21

————————————————————

  1. Септември 6       6       0       0       14:5  18
  2. Локо (Сф) 8       5       0       3       10:5  15

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Монтана 7 4       2       1       12:5  14
  2. Пирин (Бл) 7       3       2       2       10:8  11
  3. Кариана 7 3       2       2       8:6    11
  4. Литекс 7       3       2       2       16:8  11
  5. Нефтохимик 7       3       1       3       13:9  10
  6. Хебър 6       3       1       2       8:5    10
  7. Лудогорец II 7 2       4       1       8:6    10
  8. Локо (ГО) 8 2       3       3       9:14  9
  9. Ботев (Гъл) 8 2       3       3       8:13  9
  10. Черноморец 7 2       1       4       4:10  7
  11. Спартак (Вн) 8 1       2       5       3:14  5

————————————————————

  1. Поморие 8 1       1       6       4:13  4
  2. Струмска слава 7 1       0       6       3:13  3
  3. Спартак (Пл) 7 0       2       5       1:12  2

 

ПРОГРАМА ЗА IX КРЪГ

20 септември 2019 г., петък, 17:00 ч.

Кариана (Ерден) – Пирин (Благоевград)

Локомотив (София) – Локомотив (Г. Оряховица)

20 септември 2019 г., петък, 18:30 ч.

в Созопол:

Нефтохимик 1962 (Бургас) – Черноморец (Балчик)

21 септември 2019 г., събота, 17:00 ч.

Хебър 1918 (Пазарджик) – Литекс (Ловеч)

21 септември 2019 г., събота, 18:00 ч.

Спартак (Плевен) – Поморие (Поморие)

в Балчик, Градски стадион:

Спартак 1918 (Варна) – Монтана 1921 (Монтана)

21 септември 2019 г., събота, 19:00 ч.

Ботев (Гълъбово) – Струмска слава (Радомир)

23 септември 2019 г., понеделник, 20:00 ч.

ЦСКА 1948 (София) – Септември (София) – пряко по Диема спорт

Лудогорец 1945 II (Разград) – почива

 

ЛУДОГОРЕЦ ДРЪПНА В ПЪРВЕНСТВОТО ПРЕДИ СБЛЪСЪКА С РУСКИЯ ЦСКА

Шампионът на България Лудогорец победи Етър и дръпна с четири точки пред Левски и Локомотив (Пловдив) в класирането. “Орлите” надвиха “виолетовите” с 2:0 на “Лудогорец Арена” в мач от 9-ия кръг на ebet Лига,  а головете бяха дело на Клаудиу Кешерю (47) и Джоди Лукоки (86). Звездите на Станислав Генчев взеха трите точки напълно заслужено и вече имат актив от 21 точки, докато “сините” са със 17. Шестият успех през този сезон и гарантираното първо място на този етап в шампионата ще даде самочувствие на Лудогорец преди домакинството на ЦСКА (Москва) от Лига Европа. Двубоят от групите на турнира е след три дни в Разград.

Преди официалния дебют на Генчев пред собствена публика беше представено от Георги Караманджуков най-новото попълнение на 8-кратните шампиони на България – Талеб Тауата. Израелският национал ще играе с №6 в България.

Шампионите бяха много по-активни от първите минути, но пропуснаха няколко добри възможности. Жоржиньо пропусна сам срещу Христо Иванов в 20-ата минута, след което и Кешерю пропиля добър шанс. Попадение на Жоржиньо пък беше правилно отменено поради засада в 31-ата минута. Тогава Марселиньо засече центриране на Сисиньо, Иванов спаси и Жоржиньо вкара при добавката, но беше в засада и резултатът остана 0:0. Крис Гади също стреля далеч от целта при една от малките възможности за търновци. В 39-ата минута гредата спаси “виолетовите”. Това се случи след удар на Марселиньо с глава от няколко метра.

Втората част започна отлично за домакините, които в 47-ата минута вече имаха преднина. При центриране от корнер Рафаел Форстър игра с глава, Кешерю чукна топката и заблуди Иванов, който показа добър рефлекс и изби, но топката попадна в краката на румънеца, който вкара своя шести гол за сезона в първенството. Секунди по-късно таранът от Румъния се размина с втори гол, а натискът на Лудогорец продължи. В 56-ата минута съдията Никола Попов можеше да изгони Сисиньо, който удари без топка в лицето Крум Стоянов. Левият защитник легна на тревата, а от носа му течеше кръв. Бразилецът имаше вече жълт картон, но реферът не отсъди фаул, въпреки че викна лекарския екип на терена. Етър се защитаваше добре, докато Лудогорец търсеше втори гол. В 68-ата минута домакините имаха претенции за дузпа, когато Крум Стоянов бутна с ръка връхлитащия Жоржиньо, който падна в наказателното поле и се удари в коляното на Иванов. Дан Битон, Мавис Чибота и Якуб Шверчок влязоха за “орлите”, докато Иван Стоянов се появи за гостите. Именно опитният играч беше на сантиметри да шокира бившия си тим. Десетина минути преди края при бърза контраатака той стреля майсторски, но топката мина покрай лявата греда пред погледа на Ренан. В 86-ата минута високата преса на Лудогорец даде резултат и при поредната отнета топка пред наказателното на Етър падна и вторият гол. Битон намери Шверчок, който много хубаво изведе Лукоки. Крилото без проблем удвои и подпечата поредната победа на своя тим, който все още няма допуснат гол в първенството пред собствена публика.

Така Лудогорец вече има седем победи от седем мача срещу Етър в първенството. Головата разлика в полза на “орлите” е 26:2.

 

16-ГОДИШЕН ВДЪХНОВИ БАРСЕЛОНА ЗА ГОЛЯМА ПОБЕДА НАД ВАЛЕНСИЯ

Шампионът на Испания Барселона спечели с 5:2 срещу тима на Валенсия в схватка от четвъртия кръг на Ла Лига. “Камп Ноу” се влюби в 16-годишния суперталант на каталунците Ансу Фати, който стана най-младият играч в елита на Испания с попадение и асистенция в една среща – 16 години и 318 дни. Фланговият нападател на “лос кулес” реализира още във втората минута, а в седмата подаде за дебютния гол на Френки де Йонг.

При отсъствието на Лионел Меси Ансу Фати попадна в стартовите 11 до другите двама нападатели Карлес Перес и Антоан Гризман. Артур и Френки де Йонг пък застанаха пред Серхио Бускетс в халфовата линия. Новият треньор на валенсианци Алберт Селадес разчиташе на Родриго Морено и Кевин Гамейро в атака.

Срещата на “Камп Ноу” започна вихрено за домакините. Във втората минута Карлес Перес и Френки де Йонг разиграха отдясно, последва ниско центриране в наказателното поле, Гризман елегантно пропусна топката и Ансу Фати връхлетя с мощен удар от 11 метра, при който вратарят Яспер Силесен нямаше никакъв шанс – 1:0. Вдъхновен от попадението си, в седмата минута младият Фати си поигра с отбраната на “прилепите” и асистира за 2:0. Роденият в Гвинея-Бисау футболист се разходи в наказателното поле и извади топката на празно пространство, където Де Йонг сложи крак и прати кълбото в мрежата. “Бяло-черните” трудно удържаха напора на “блаугранас” и най-вече вдъхновените действия на Фати. В 16-ата минута новият любимец на барселонистите отправи коварен удар извън наказателното поле и топката профуча опасно покрай сглобката на вратата. В 27-ата Родриго изведе Гамейро с вертикално подаване в наказателното поле. Френският нападател насочи технично по диагонала и реализира с помощта на гредата. Първоначалното съдията не зачете попадението, отсъждайки засада, но след консултация с ВАР валидира гола – 2:1.

Второто полувреме стартира с висока преса на тима от Турия. “Лос кулес” се справиха и стигнаха до важен гол за 3:1. В 51-ата минута Гризман изстреля топката от границата на наказателното поле, Силесен не се намеси добре, кълбото рикошира в гредата и Пике беше на точната позиция за добавка отблизо – 3:1. В 55-ата Семедо тресна греда след силен диагонален удар. В 60-ата Ернесто Валверде замени големия герой в мача Ансу Фати и пусна в игра Луис Суарес. Лучо моментално застана на върха на нападението, а Антоан Гризман се премести отляво. Едва минута след смяната Суарес вече беше сред голмайсторите. Уругваецът получи пред наказателното поле, залъга, че ще подава, и вместо това предпочете фалцов удар към близката греда. Силесен не успя да се ориентира и след рикошет в гредата топката попадна в мрежата за 4:1. Южноамериканецът посвети гола си на покойната дъщеричка на Луис Енрике – Ксана. В 82-ата Суарес вкара още едно попадение, този път след пас от Гризман. В 92-ата “прилепите” се разписаха за втори път. Денис Черишев центрира в малкото наказателно поле, където Максимилиано Гомес сложи крак и вкара за крайното 5:2.

 

МАНЕ ПОВЕДЕ ЛИВЪРПУЛ КЪМ 14-А ПОРЕДНА ПОБЕДА

Ливърпул записа 14-а поредна победа в Премиър лийг, след като постигна обрат и надделя с 3:1 над Нюкасъл на “Анфийлд”. Джетро Вилемс (7′) откри изненадващо резултата в седмата минута, но още до почивката мърсисайдци обърнаха развоя с два гола на Садио Мане (28′, 40′). През второто полувреме Мартин Дубравка направи серия отлични спасявания, но капитулира за трети път в 72-ата минута, когато Мохамед Салах оформи крайния резултат. По този начин “червените” се откъснаха на пет точки пред шампиона Манчестър Сити.

Мениджърът на домакините Юрген Клоп бе направил две промени в сравнение с последния шампионатен двубой. Алекс Окслейд-Чембърлейн и Дивок Ориги започнаха вместо Джордан Хендерсън и Роберто Фирмино, които останаха на скамейката за началото. Бившият играч на Ливърпул Джонджо Шелви стартира за Нюкасъл вместо контузения Шон Лонгстаф.

Началото бе доста изненадващо. В седмата минута гостите изнесоха добре топката с едно дълго подаване напред, което Атсу обработи добре и продължи към Вилемс. Холандецът премести топката на десния си крак и със страхотен удар в далечния ъгъл изненадващо откри резултата. Ливърпул веднага наложи натиск, макар че чистите положения липсваха. В 26-ата минута домакините претендираха за дузпа, след като Ласелс повали Матип в наказателното поле. Сигнал обаче не последва, а и ВАР не промени решението на Андре Маринър. Само две минути след това натискът на мърсисайдци даде резултат. Робъртсън намери Мане в наказателното поле. Сенегалецът стреля по подобен на Вилемс начин и изравни резултата със също толкова хубаво изпълнение. В 37-ата минута Ориги получи контузия в глезена и бе заменен от Фирмино. Три минути след това Ливърпул направи пълен обрат. Именно Фирмино отправи извеждащо подаване към Мане. Дубравка излезе напред, за да се намеси, но се получи рикошет в крака на сенегалеца, след което топката прехвърли стража и нападателят я довкара в опразнената врата.

Вайналдум опита много красиво изпълнение в 49-ата минута, когато стреля от въздуха, но топката профуча на сантиметри над напречната греда. В 55-ата Нюкасъл имаше чудесна възможност да изравни резултата. Атсу намери Крафт на далечната греда. Последният овладя с гърди, но след това от няколко метра стреля високо над вратата. Веднага след това Дубравка спаси Нюкасъл, след като изби силен удар на Александър-Арнолд. В 63-ата минута отново Дубравка бе последна преграда пред гола, като този път изби изстрел отблизо на другия краен бранител на Ливърпул – Андрю Робъртсън. Стражът на Нюкасъл продължи с добрите си намеси и спаси удари на Фирмино и Салах, а в 72-ата минута именно Фирмино и Салах комбинираха добре, след което египтянинът завърши много елегантно с удар от малък ъгъл. В 87-ата минута Дубравка отново спаси удар на Александър-Арнолд, а минута след това гол на Мане бе отменен правилно заради засада на Фирмино.

 

ФИОРЕНТИНА ПРОПУСНА ДА НАКАЖЕ ЮВЕНТУС

Отборите на Фиорентина и Ювентус не излъчиха победител в дербито помежду си от 3-ия кръг на Серия “А”. Срещата на “Артемио Франки” приключи при резултат 0:0. Домакините обаче повече трябва да съжаляват, че не взеха трите точки, тъй като създадоха по-добрите положения в мача.

Треньорът на домакините Винченцо Монтела бе избрал в този мач да започнат Федерико Киеза и Франк Рибери в атака. В средата на терена пък бяха Милан Бадел, Гаетано Кастовили и Ерик Пулгар. В същото време Маурицио Сари, който записа първия си официален мач на скамейката на Юве, бе предпочел да заложи на Гонсало Игуаин, Кристиано Роналдо и Дъглас Коста в предни позиции. В средата на терена пък действаха Блес Матюиди, Миралем Пянич и Сами Кедира.

Срещата не започна добре за Юве. Още в 6-ата минута Дъглас Коста почувства някакви болки в бедрото и поиска смяна. На негово място влезе Федерико Бернардески, който бе посрещнат с бурни освирквания от трибуните. В 15-ата минута Войчех Шчесни бе на косъм да сътвори голяма глупост. В опит да изрита топката напред, той уцели притисналия го Федерико Киеза и по чудо топката не се озова във вратата. Минута по-късно полският вратар трябваше да се намесва решително след грешка на съотборник, който върна неразчетено и изведе Рибери на добра позиция, но Шчесни със самоотвержена намеса попречи на французина да отбележи отблизо. В 19-ата минута Фиорентина имаше нова голова възможност. Отново Рибери бе изпуснат и отправи силен шут по земя, като отново вратарят на Юве трябваше да показва блестящ рефлекс. В ответната атака Юве стигна до първия си точен удар. Блес Матюиди стреля силно и Бартоломей Драговски трябваше да се намесва решително. В 35-ата минута Киеза отправи коварен далечен удар по земя, но Шчесни бе заел добра позиция и уверено улови. В самия край на полувремето Юве остана без още един титуляр. Миралем Пянич също се контузи и на негово място влезе Родриго Бентанкур.

И второто полувреме започна с по-добра игра на “виолетовите”, които повече задържаха топката и по-често поглеждаха към вратата на съперника. В 62-ата минута Маурицио Сари бе принуден да направи и трета принудителна смяна. Данило също се контузи и бе заменен от Хуан Куадрадо. В 64-ата минута Ювентус организира добра контраатака, но тя завърши с доста разочароващ удар на Роналдо, който бе право в ръцете на вратаря. В 68-ата минута и на Фиорентина се наложи да прави принудителна смяна. Франк Рибери напусна, а на мястото му влезе Кевин-Принс Боатенг. В 74-ата минута гостите имаха нова добра възможност. Кедира нахлу в наказателното поле и реши да търси пас към Роналдо, но в последния момент защитник изби топката и не позволи на португалеца да стреля. Три минути след това обаче “виолетовите” пропуснаха една от най-добрите си възможности. При едно центриране от корнер Никола Миленкович стреля с глава и Шчесни трябваше да се намесва решително. В 85-ата минута Роналдо опита атрактивна задна ножица, но ударът му не се получи и премина над вратата. В добавеното време Киеза намери Боатенг с прекрасно центриране, но ударът на нападателя премина покрай вратата.

Така бе спряна победната серия на Ювентус от началото на сезона и “бианконерите” загубиха първи точки. Фиорентина пък солжи край на лошото си начало от две загуби, макар тимът да продължи негативната серия, започнала още миналия сезон, от 17 поредни срещи без успех.

След този мач Юве е временно на върха със 7 точки, но и с мач повече от преследвачите си. Фиорентина пък записа първа точка и се намира на 16-ата позиция в таблицата.

 

ВЕНГЕР ЩЕ СТАНЕ ТЕХНИЧЕСКИ ДИРЕКТОР НА ФИФА

Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер ще стане технически директор на Международната футболна федерация (ФИФА) в следващите няколко дни, съобщава The New York Times. Той ще отговаря за подобряването на стандартите в треньорската професия, както и за консултиране в други области на играта.

ФИФА възнамерява да попълни редиците си с известни футболни хора, след като бе напуснатa от Марко ван Бастен и Звонимир Бобан.

Венгер напусна Арсенал през 2018 г. след 22 години в клуба. Сега 69-годишният французин е безработен.

 

НЕЙМАР СЕ ПРЕВЪРНА В ГЕРОЙ ПРИ ЗАВРЪЩАНЕТО СИ ЗА ПСЖ

Отборът на Пари Сен Жермен победи Страсбург като домакин с минималното 1:0 в двубой от 5-ия кръг на Лига 1. Единственото попадение в мача отбеляза Неймар в добавеното време.

Бразилската звезда на френския шампион записа първи мач за тима през този сезон, след като пропусна предишните срещи заради контузия и трансферната сага около бъдещето му. Той беше освиркван по време на целия мач от феновете на отбора и дори имаше обиден транспарант по негов адрес. Въпреки това нападателят беше най-дейният играч на парижани, що се отнася до ударите в двубоя. Усилията му се отплатиха във втората минута от добавеното време, когато засече със задна ножица центриране на Абду Диало, за да донесе победата за ПСЖ. Неймар дори се разписа за втори път в последните секунди на мача, но попадението беше отменено заради засада. Новото попълнение на тима Мауро Икарди стартира двубоя като резерва, но влезе в игра в 63-ата минута на мястото на Ерик Максим Чупо-Мотинг. Дошлият от Реал (Мадрид) Кейлор Навас дебютира на вратата с пълни 90 минути.

Така ПСЖ задържа първото място в класирането с 12 точки, докато Страсбург е на 18-а позиция с 3 пункта.