СПОРТНА ПАНОРАМА: БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ ОТ ГЕРМАНИЯ В ПОСЛЕДНИЯ СИ МАЧ ОТ ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ; ИВЕТ ЛАЛОВА-КОЛИО С ПОБЕДА НА 100 МЕТРА В ТУРСКАТА СУПЕРЛИГА; КРИСТИНА НАДВИ КАРОЛИНА В ДЪЛГООЧАКВАНИЯ СБЛЪСЪК НА БЛИЗНАЧКИТЕ В БИРМИНГАМ; ДЕЛ ПОТРО СЕ ОТТЕГЛИ ОТ КУИНС, ПОД ВЪПРОС Е ЗА “УИМБЪЛДЪН”; ДЖУЛИЯ ТЕРЗИЙСКА ЗАПОЧНА С ДВЕ ПОБЕДИ В ПОРТУГАЛИЯ; ПОЗВОЛИХА НА ОЩЕ 14 РУСКИ АТЛЕТИ ДА СЕ СЪСТЕЗАВАТ КАТО НЕУТРАЛНИ; РЕВАНШЪТ ДЖОШУА – РУИС ЩЕ Е МЕЖДУ 16 НОЕМВРИ И 14 ДЕКЕМВРИ

0
1271

БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ ОТ ГЕРМАНИЯ В ПОСЛЕДНИЯ СИ МАЧ ОТ ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Волейболистките от националния отбор на България записаха загуба и в последната си среща от Лигата на нациите. Момичетата на Иван Петков  отстъпиха на Германия с 0:3 (21:25, 20:25, 13:25) в последната си среща от турнира в Нингбо (Китай). Това беше 13-а загуба за България в най-комерсиалния турнир в света, в който българките записаха само 2 успеха.

Националките ни успяха да поведат с 2:1 в началото на срещата. След 3 поредни точки Германия поведе с 4:2 след двоен блок срещу атака на Гергана Димитрова. Лена Щигрот атакува за 6:3. Първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за Германия. Ас на Мирослава Паскова намали разликата само до една точка при 10:11. Лена Щигрот изведе Германия напред при второто техническо прекъсване – 16:13. Тройна блокада спря българската атака за 19:15. Ас на Петя Бараков върна надеждите на националките ни – 18:20. Германия стигна до геймбол при 24:20 след двойна блокада. Луиза Липман донесе победната точка за Германия в първата част за 25:21.

България поведе с 3:1 в началото на втората част след блокада на Петя Баракова. Възпитаничките на Иван Петков поведоха с 3 точки при 5:2. Германките се доближиха само на точка при 6:7, но грешен сервис на Мари Шьолцел изведе България напред при първото техническо прекъсване с 8:6. България запази преднината си до 9:7, но германките изравниха при 9:9 след ас на разпределителката Пиа Кестнер. Нов ас на Пиа Кестнер и Германия поведе с 10:9. Това принуди Иван Петков да вземе прекъсване. Гергана Димитрова изравни за 10:10. Второто техническо прекъсване дойде при 2 точки аванс за Германия – 16:14. Резервата Неле Бербер изведе Германия до геймбол при 24:19. Нася Димитрова върна една точка, но момичетата на Феликс Козловски затвориха и втората част с 25:20 след нова атака на Неле Барбер.

Германките взеха инициативата още от самото начало на третата част и поведоха с 11:6. Ас на Лиза Грундинг и 14:8. Възпитаничките на Феликс Козловски поведоха с 16:10 при второто техническо прекъсване. Германия поведе с 11 точки при 21:10. Иван Петков пусна в игра младите Елена Бечева и Мирела Шахпазова. Атака на Гергана Димитрова и пайп на Силвана Чаушева донесоха нови 2 точки за България – 13:22. Германия затвори спокойно третата част с разгромното 25:13 и мача с 3:0 гейма след атака на Лиса Грундинг.

Луиза Липман и резервата Неле Барбер се отличиха с по 12 точки в полза на Германия. Гергана Димитрова отбеляза 11 точки за България, а Силвана Чаушева добави още 10.

През следващия сезон България ще играе във втора дивизия на Лигата на нациите. Германският отбор е на девето място в класирането.

ИВЕТ ЛАЛОВА-КОЛИО С ПОБЕДА НА 100 МЕТРА В ТУРСКАТА СУПЕРЛИГА

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова-Колио записа втората си победа във втория си старт на 100 метра за сезона. Чаровната ни атлетка победи безпроблемно конкурентките си в турската Суперлига за своя клуб ЕНКА и финишира за 11.49 секунди.

В предишния си старт на по-късата дисциплина на 25 май Лалова-Колио победи отново за ЕНКА на Европейската клубна купа в Кастейон (Испания) с по-добър резултат 11.28 секунди при насрещен вятър 1.4 м/сек.

В Кастейон тя бе над всички и на 200 метра с резултат 23.10 секунди, а при тежки метеорологични условия на 30 май в Диамантената лига в Стокхолм отново на 200 метра пусна пред себе си само европейската, световната и олимпийската шампионка, завършвайки четвърта с 22.99 секунди.

Лалова-Колио ще се включи и в старта от Диамантената лига в Юджийн на 30 юни, където отново ще има звездна конкуренция на 200 метра.

КРИСТИНА НАДВИ КАРОЛИНА В ДЪЛГООЧАКВАНИЯ СБЛЪСЪК НА БЛИЗНАЧКИТЕ В БИРМИНГАМ

Кристина надви Каролина с 6:2, 3:6, 7:6(7) в историческия първи мач между двете сестри близначки с фамилията Плишкова. Той беше част от турнира по тенис за жени в Бирмингам, като победителката се класира за четвъртфиналите. Дългоочакваният сблъсък стана възможен, след като световната номер 3 Каролина получи „уайлд кард” и попадна в основния жребий, но тя беше спряна от Кристина.

Двете си размениха по един сет с пробив за Кристина и два за Каролина, с което стигнаха до последна, трета част. Още два разменени пробива доведоха мача до тайбрек, в който Кристина, номер 112 в света, получи цели три мачбола и се възползва от последния за крайното 9:7. “Вчера много хора говореха за това, но аз все още имах мач. Стигнах до този и беше много странно да играя срещу нея. Ние сме семейство и определено предпочитам да се разминаваме. Когато обаче се срещнем, всяка от нас играе само за победа”, каза Кристина.

Петра Мартич победи с 6:3, 7:6(4) рускинята Маргарита Гаспарян, а латвийката Йелена Остапенко се наложи с 6:3, 6:4 над британката Джоана Конта. Американката Винъс Уилямс пък надви Александра Саснович от Беларус с 6:3, 6:4.

ДЕЛ ПОТРО СЕ ОТТЕГЛИ ОТ КУИНС, ПОД ВЪПРОС Е ЗА “УИМБЪЛДЪН”

Хуан Мартин дел Потро е под въпрос за турнира от Големия шлем “Уимбълдън”, след като се оттегли от Куинс заради контузия в дясното коляно. Аржентинецът, който е 12-и в световната ранглиста, победи Денис Шаповалов със 7:5, 6:4 в първия кръг в Лондон, но напусна корта с болки и подуто коляно, след като падна край мрежата във втория сет. Аржентинецът премина медицински изследвания след края на срещата и организаторите потвърдиха, че той се отказва от участие.

Милош Раонич, който се завърна от лечение на контузия, изпрати 24 аса в полето на Марко Чекинато за победа с 6:3, 6:2. Стан Вавринка пък се наложи с 6:3, 6:4 над Даниел Евънс, докато Люка Пуй победи със 7:6(2), 6:1 Джей Кларк.

ДЖУЛИЯ ТЕРЗИЙСКА ЗАПОЧНА С ДВЕ ПОБЕДИ В ПОРТУГАЛИЯ

Джулия Терзийска записа победи на сингъл и по двойки на турнира за жени в Португалия с награден фонд от 25 хиляди долара и гостоприемство. Тя се наложи на сингъл с 6:1, 6:7(5), 6:3 над Ивон Кавале-Пеймерс от Испания за 2 часа и 13 минути игра. Във втория кръг Джулия ще играе срещу петата поставена Улрике Еикери от Норвегия. За успеха българката заработи 6 точки за световната ранглиста.

В турнира по двойки Терзийска и Ипек Солу от Турция победиха с 6:2, 6:1 третите поставени Диана Марчинкевица (Латвия) и Екаретина Ясхина от Русия.

ПОЗВОЛИХА НА ОЩЕ 14 РУСКИ АТЛЕТИ ДА СЕ СЪСТЕЗАВАТ КАТО НЕУТРАЛНИ

Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) одобри кандидатурите на още 14 руски атлети, които ще могат да се състезават като неутрални спортисти на международни състезания. До момента общо 81 руски атлети получиха статут да участват като неутрални атлети.

Новите одобрени кандидатури са на атлети, които ще могат да участват на Европейското първенство за младежи под 23 години и на Световните университетски игри. Ето и техните имена: Виктор Бахарев (1500 м), Алексей Фадеев (скок височина), Алексей Кислица (диск), Кристина Клесчева (100 м/пр.), Валерия Кучина (копие), Андрей Кучаренко (200/400 м), Иван Логинов (400 м/пр.), Марина Максимова (100/200 м), Николай Орлов (копие), Тамара Сластникова (100/200 м), Екатерина Тюрина (400 м/пр.), Николай Вербитчки (800 м).

Andy Ruiz, right, punches Anthony Joshua during the seventh round of a heavyweight championship boxing match Saturday, June 1, 2019, in New York. Ruiz won in the seventh round. (AP Photo/Frank Franklin II)

РЕВАНШЪТ ДЖОШУА – РУИС ЩЕ Е МЕЖДУ 16 НОЕМВРИ И 14 ДЕКЕМВРИ

“До края на този уикенд ще имаме решение за датата и мястото на реванша. Засега обсъждаме варианти в диапазона между 16 ноември и 14 декември”, заяви промоутърът Еди Хърн по адрес на най-дългоочаквания боксов двубой в тежка категория в момента – реванша между Антъни Джошуа и Анди Руис-младши за три от четирите световни титли (IBF, WBO, WBA). “Пет държави ни предложиха да бъдат домакини на реванша. Ню Йорк? В момента всяка дестинация е с равен шанс. Здравият разум подсказва, че трябва да го направим във Великобритания, но Джошуа май предпочита да е в САЩ, защото иска условията да са същите като в първия двубой. Това заслужава уважение, въпреки че може би е по-неразумното, но това решение е и психологическо от негова гледна точка. Той ще реши къде. Той разсъждава от позицията на претендент в случая и иска да проведе реванша на същото място. Ако го направим във Великобритания, има три варианта – стадиона на Тотнъм, “Уембли” и в Кардиф. Очевидно обаче стадионът на “Тотнъм” и “Уембли” нямат покрив, а за тях датата е 16 ноември, когато има пауза в клубния футбол за изиграване на срещи между национални отбори. Затова, ако е в Лондон, вариантът е само за 16 ноември, а ако е в Кардиф, има няколко възможни дати. Така че през ноември времето може да не е идеално и тези съоръжения нямат покрив, но пък са невероятни. Имахме три предложения от зали в САЩ, а нашето предпочитание, ако ще бъде в САЩ, е да бъде в “Медисън Скуер Гардърн”. Но може да го направим и в “Т-Мобъл” във Вегас. По принцип в САЩ двубоят ще генерира повече приходи, но в случая парите не са приоритет. Във Великобритания първата битка с Руис-младши не донесе толкова приходи от pay-per-view, колкото щеше да направи, ако беше в 22 часа, заради голямата часова разлика. Но цифрите не бяха лоши, почти половин милион заявки. Анди Руис-младши няма какво толкова да претендира за реванша, защото си имаме договор и неговият екип трябва да се погрижи за егото му. Струва ми се, че той предпочита реваншът да е в САЩ, но като цяло е наше решение, имаме си договор”, обясни Хърн.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST