ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: АТАНАС ИЛИЕВ ОСТАВА В МОНТАНА; ПСЖ ПОСТАВИ СТРЯСКАЩА ЦЕНА НА НЕЙМАР; БОТЕВ (ПЛОВДИВ) ОТРЯЗА ЛЕВСКИ ЗА КРИСТИАН ДИМИТРОВ; ХУАН МАТА ОСТАВА НА “ОЛД ТРАФОРД”; КИТАЙСКИ КЛУБ ПРЕДЛОЖИ НА РАФА БЕНИТЕС 12 МИЛИОНА НА ГОДИНА; ПОГБА ПРЕДПОЧИТА ЗАВРЪЩАНЕ В ЮВЕ ПРЕД ТРАНСФЕР В РЕАЛ; КОНТЕ НАСТОЯВА ЗА ТРИМА ИГРАЧИ; КЪСЕН ГОЛ ПРАТИ КОЛУМБИЯ НА ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ

0
1152

АТАНАС ИЛИЕВ ОСТАВА В МОНТАНА

Добричлията Атанас Илиев ще продължи състезателната си кариера в Монтана. 24-годишният добруджанец бе най-резултатният нападател за тима миналия сезон и имаше голяма заслуга за второто място в крайното класиране във Втора лига. Той отбеляза 18 гола в първенството и се нареди на трето място в листата на стрелците. Пред него са само централният нападател на Царско село 2015 (София) Георги Минчев и Андон Гущеров от ЦСКА 1948 (София), които имат съответно 29 и 20 гола. Капитанът на Монтана Иван Михов и крилото Тони Тасев също остават на стадион “Огоста”. Двамата имаха предложения от втородивизионни клубове, но ще продължат да носят екипа на монтанци и през новия сезон. Отборът бе поет през лятото от Владимир Иванов-Фугата.

Отборът на Монтана започна лятната подготовка с 25 футболисти, от тях петима нови. Вратарят Васил Симеонов е кадър на Академията на Лудогорец (Разград), а идва на стадион „Огоста” от третодивизионния Пирин (Разлог). Останалите нови са защитници – Преслав Петров (Славия), Валери Христов (Черноморец, Балчик), Георги Кременлиев (Оборище, Панагюрище) и Костадин Гаджалов (Ботев, Враца). От ДЮШ на клуба с представителния мъжки тим ще се готвят Юлиян Весков, Слави Младенов, Стоян Трендафилов, Стефан Каменов, Кристиян Апостолов, Пиер Пиеров и Владислав Цеков-Каската.

Преди първата тренировка кметът на Монтана Златко Живков представи новия старши треньор на отбора. Доскорошният шеф в школата на Славия Владимир Иванов-Фугата ще води северозападния тим, като в щаба му остават Венци Иванов и треньорът на вратарите Мирослав Митев, а новото име е Светлан Кондев. До края на месеца монтанци ще се готвят на клубната си база, а от 1 юли заминават на лагер в Банско. Там отборът ще изиграе три контролни срещи, като имената на съперниците в тях все още не са ясни. Първата лятна проверка ще бъде на 29 юни срещу новия член на Втора лига Спартак (Плевен), а последната на 13 юли – седмица преди старта на новия сезон. Тогава Монтана трябваше да играе със съседите от Кариана (Ерден), но двата отбора се срещат още в първия кръг и за тази дата от стадион „Огоста” ще се търси друг съперник.

 

АРЖЕНТИНА ОТНОВО РАЗОЧАРОВА НА „КОПА АМЕРИКА”

Аржентина изигра поредния си слаб мач и стигна само до 1:1 срещу Парагвай във втория кръг от група “В” на „Копа Америка”. Лионел Меси имаше подкрепата на Лаутаро Мартинес в атаката на “гаучосите”. На пейката останаха звездите Серхио Агуеро, Анхел Ди Мария и Пауло Дибала, като единствено футболистът на Ювентус не влезе в игра.

Още в първите минути стана ясно, че “гуараните” ще играят с подчертана агресия във всички зони на терена. Те обаче не започнаха концентрирано в защита и можеха бързо да си изпатят. Лош пас пред наказателното поле позволи на Меси да открадне топката и да центрира опасно, но бранител в тъмносиньо изчисти. “Гуараните” бяха близо до гола в 29-ата минута. Дерлис Гонзалес се отскубна по десния фланг и само навременният шпагат на Таляфико предотврати проблемите за Армани. Защитата на Аржентина не си взе поука от тази ситуация и в 37-ата минута отборът получи гол. Основната заслуга за него бе на Алмирон, който проби на скорост отляво и центрира към непокрития Санчес, който с премерен удар не остави шансове на Армани. До края на полувремето аржентинците тотално се объркаха и можеха да пострадат още веднъж. Меси усети, че съотборниците му са разколебани и се върна в средата на терена, за да разпределя топката. Това не попречи на Армани да сътвори голяма глупост в 45-ата минута. Вратарят на “гаучосите” излезе, за да изрита топката напред, но вместо нея срита Дерлис Гонзалес. За щастие на Скалони, стражът се размина само с жълт картон въпреки яростните протести на футболистите на Парагвай, които искаха Армани да бъде изгонен.

На почивката Роберто Перейра беше заменен от Агуеро – ясен сигнал, че “албиселесте” ще се хвърли в неспирни атаки. Първите няколко минути от второто полувреме обаче преминаха с по-добра игра на Парагвай и две-три опасни контраатаки на “гуараните”. В 50-ата минута Аржентина най-после сътвори нещо смислено в офанзивен план. Агуеро подаде на Лаутаро Мартинес, който разтресе гредата, а при добавката на Меси Роберто Фернандес показа блестящ рефлекс и изби. Аржентинците се скупчиха в наказателното поле в очакване да бъде изпълнен корнер, но реферът Вилмар Сампайо поиска намесата на ВАР. Оказа се, че при удара на Агуеро топката се е отклонила от ръката на Иван Пирис, и Сампайо посочи бялата точка. Меси издържа на напрежението и изравни – 1:1. В 61-ата минута и Парагвай получи дузпа. Тя беше абсолютно безспорна, защото Отаменди извърши много глупаво нарушение срещу Дерлис Гонзалес. Самият Гонзалес изпълни наказателния удар, но Армани усети посоката на удара му и спаси. След гола Скалони извади Лаутаро Мартинес и пусна в игра Ди Мария, който обаче бе много неефективен и провали няколко атаки на “гаучосите”. В 84-ата минута Матиас Рохас максимално затрудни Армани от пряк свободен удар, но аржентинският вратар се справи.

Реферът даде 7 допълнителни минути, което беше логично предвид факта, че само суетенето преди дузпата за Аржентина продължи 6 минути. Аржентинците се опитаха да стигнат до победата, но без да рискуват излишно.

Меси и компания са последни в групата с 1 точка, колкото има и Катар. Двата отбора ще са съперници в последния кръг на 23 юни. Победа ще класира аржентинците в следващата фаза, но всеки друг резултат ще ги изхвърли от турнира.

 

ПСЖ ПОСТАВИ СТРЯСКАЩА ЦЕНА НА НЕЙМАР

Евентуално завръщане на Неймар в Испания ще означава, че бразилецът ще счупи собствения си рекорд за най-скъп трансфер в историята на футбола. Шефовете на Пари Сен Жермен са склонни да се разделят с нападателя, но за не по-малко от 300 млн. евро, информира “Le Parisien”. Сама по себе си цената е непосилна и за Барселона, и за Реал (Мадрид), защото двата клуба вече инвестираха сериозни суми в привличането на нови попълнения и не могат да си позволят да нарушат финансовия феърплей.

Естествено, възможно е да се стигне и до компромисно решение, при което от ПСЖ да се съгласят да получат по-малко пари, но в замяна да вземат желани от тях играчи. Набелязаният от Реал е Каземиро, а в случай на сделка с Барселона към Париж могат да поемат Иван Ракитич, Самюел Юмтити и Усман Дембеле.

Едно е сигурно – самият Неймар предпочита да облече отново екипа на Барса. ”Sport” написа, че съблекалнята на каталунския гранд е за завръщането на бразилеца. Нещо повече – Лионел Меси е сред футболистите, които най-много настояват шефовете на клуба да направят необходимото, за да доведат 27-годишния нападател. Други от играчите също са звънели на Неймар, за да го убедят, че е добре дошъл на “Камп Ноу”. “Всички грешим. Неймар знае, че сбърка, когато си тръгна. Той беше щастлив тук и сега иска да си върне това щастие”, цитиран е източник, близък до клуба.

Съвсем други са настроенията спрямо Антоан Гризман. Публична тайна е, че футболистите на Барса са против идването в тима на французина, който още преди няколко седмици обяви, че си тръгва от Атлетико (Мадрид). Това пък е обидило Гризман и не е изключено той да се озове в ПСЖ като заместник на Неймар.

В подкрепа на твърденията, че Ней е близо до завръщане в Барселона, дойде и новината, че той прави опит да се сдобие с къщата, в която живееше при първия си престой в клуба.

 

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) ОТРЯЗА ЛЕВСКИ ЗА КРИСТИАН ДИМИТРОВ

Вчера окончателно се сложи край на проточилата се дълго време сага около преминаването на Кристиан Димитров от Ботев (Пловдив) в Левски. Шефовете на “канарчетата” са се свързали с колегите си от “Герена” и са ги уведомили, че отказват офертата на “сините” за национала на България, информира GONG.BG. Левски имаше голямо желание да привлече бранителя, но сделка няма да има. Мениджърът на Димитров – Любомир Корадов, заявил, че желанието на състезателя е да продължи развитието си в Ботев, тъй като смята, че още е рано за трансфер в Левски.

 

ХУАН МАТА ОСТАВА НА “ОЛД ТРАФОРД”

Звездата на Манчестър Юнайтед Хуан Мата удължи договора си с клуба, който изтичаше в края на месеца. Така той ще остане на “Олд Трафорд” още два сезона.

31-годишният играч пристигна в тима през лятото на 2014 г. от Челси. Той е изиграл 218 мача във всички турнири, в които се е отчел с 45 гола и 37 асистенции. С екипа на “червените дяволи” бившият испански национал е спечелил Купата на ФА, Купата на Лигата, Къмюнити Шийлд и Лига Европа. “Истинска чест е да продължа да представям този невероятен клуб и нашите изключителни фенове. В Манчестър Юнайтед съм от пет години и съм горд да нарека “Олд Трафорд” мой дом. Нямам търпение да работя с Оле Гунар Солскяер и неговия фантастичен треньорски щаб. Визията им за клуба е наистина вълнуваща и съм толкова щастлив да бъда част от това”, заяви Мата пред клубния сайт.

 

КИТАЙСКИ КЛУБ ПРЕДЛОЖИ НА РАФА БЕНИТЕС 12 МИЛИОНА НА ГОДИНА

Китайският клуб Далиан Ифан е отправил примамливо предложение към мениджъра на Нюкасъл Рафаел Бенитес. Според английските медии офертата е в размер на 12 милиона паунда на година. Договорът на Бенитес с Нюкасъл изтича в края на месеца, като испанецът започна преговори за ново споразумение още след края на сезона. Той обаче не бърза да преподписва, като може би чака да бъде финализирана и промяната на собствеността в Нюкасъл. Ако Бенитес приеме предложението на Далиан, той ще стане най-скъпоплатеният треньор в китайската Суперлига. Той ще изпревари Фабио Канаваро, който получава по 11 милиона годишно.

 

ПОГБА ПРЕДПОЧИТА ЗАВРЪЩАНЕ В ЮВЕ ПРЕД ТРАНСФЕР В РЕАЛ

Ювентус продължава преговорите с халфа на Манчестър Юнайтед Пол Погба за негово завръщане на “Алианц Стейдиъм”. Желанието на французина е да играе отново с черно-бялата фланелка, а не да се присъедини към Реал (Мадрид), твърди италианският журналист Джанлука Ди Марцио.

Сделката обаче е сложна и основният проблем е заплатата на Погба, който получава по 15 милиона евро на сезон в Англия след данъците. Ръководството на Ювентус се опитва да намери начин да изпълни изискванията му, преди да продължи преговорите с Манчестър Юнайтед. “Бианконерите” са имали нов разговор с представители на играчи, като и двете страни са демонстрирали желание да се стигне до споразумение. Преди няколко дни Юве имаше разговор и с представители на “червените дяволи”, където трансферът на Погба е бил обсъден.

По време на рекламно събитие в Токио преди дни френският национал сподели, че има нужда от ново предизвикателство. Според информация в Англия Ман Юнайтед не се е отказал от него и дори може да му предложи нов договор. Реал има желание да го привлече, но Погба би предпочел завръщане в Юве, ако се стигне до избор.

 

КОНТЕ НАСТОЯВА ЗА ТРИМА ИГРАЧИ

Новият треньор на Интер Антонио Конте има три основни трансферни цели за лятото. Специалистът настоява клубът да се подсили основно в атака, като държи на “Сан Сиро” да бъдат привлечени Един Джеко от Рома и Ромелу Лукаку от Манчестър Юнайтед. Другият, желан от Конте футболист, е Николо Барела от Каляри. Интер вече води разговори за привличането и на тримата. “Нерадзурите” са приготвили 15 милиона евро за Джеко, 70 милиона за Лукаку и още 35 милиона за Барела.

Преди да бъдат осъществени тези трансфери обаче, в Интер искат да решат бъдещето на Мауро Икарди, който не влиза в плановете на Конте. “Нерадзурите” се надяват да го продадат и да приберат сума над 100 милиона евро, но играчът заплаши, че ще отнесе въпроса в съда и ще поиска договорът му да бъде прекратен.

 

КЪСЕН ГОЛ ПРАТИ КОЛУМБИЯ НА ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ

Колумбия е първият четвъртфиналист на „Копа Америка”. Макар и много трудно, отборът на Карлос Кейрош победи с 1:0 Катар и вече има 6 точки, с които си гарантира едно от първите две места в група “В”. Измъчения успех донесе Дуван Сапата в 86-ата минута, когато засече с глава блестящо подаване на Хамес Родригес.

Колумбийците създадоха поне една дузина положения пред вратата на Саад Ал Шееб, но или стреляха неточно, или стражът на Катар по някакъв начин съумяваше да спаси и да запази нулевото равенство. Точката щеше да е добре дошла за тима на Феликс Санчес, особено след героичното 2:2 срещу Парагвай в първия кръг.

Реферът Алексис Ерера отмени гол на Рохер Мартинес в началото заради засада на колумбийския нападател. След четвърт час игра Хамес Родригес се оказа непокрит в наказателното поле и отправи удар с глава, но в аут. Дуван Сапата също се размина с попадение преди почивката, когато Катар изцяло се бранеше. Колумбия на два пъти претендираше за дузпа, но и в двете ситуации съдията прибегна до помощта на ВАР и не назначи наказателен удар.

През второто полувреме напрежението пред вратата на Ал Шееб постоянно се покачваше. В 56-ата минута Йери Мина се извиси в наказателното поле, но и той не намери очертанията на вратата. Малко след това Рохер Мартинес от удобна позиция шутира в тялото на катарския вратар. При една от редките контри на азиатския тим Давид Оспина спаси удар на Акрам Афиф. Опитният Радамел Фалкао замени Хуан Куадрадо и Колумбия продължи да притиска съперника. Така се стигна до 86-ата минута, когато ювелирно центриране на Хамес качи топката на главата на Сапата и той много майсторски я насочи в обратния ъгъл – 1:0. Катар имаше възможност да изравни в добавеното време, но Абделкарим Хасан стреля покрай вратата.