СПОРТНА ПАНОРАМА: БЪЛГАРИЯ ВЗЕ ОТБОРНАТА ТИТЛА ОТ БАЛКАНСКИЯ ШАМПИОНАТ ПО КРОС КЪНТРИ; МАТЕЙ КАЗИЙСКИ С 20 ТОЧКИ, ДЖЕЙТЕКТ С ПЕТИ ПОРЕДЕН УСПЕХ В ЯПОНИЯ; ДЖОКОВИЧ ПРЕГАЗИ БЕРЕТИНИ НА СТАРТА НА ФИНАЛНИЯ ТУРНИР НА ATP; ФРАНЦИЯ СПЕЧЕЛИ “ФЕД КЪП”; ЯНИК СИНЕР Е ШАМПИОНЪТ В „СЛЕДВАЩАТА ГЕНЕРАЦИЯ”; АНДИ БЮТХАРТ ОБМИСЛЯ БОЙКОТ НА ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА ДОГОДИНА; ТЕДИ САЛПАРОВ НОСИ ПОБЕДА НА ГАЗПРОМ ПРИ ДЕБЮТА СИ; СЕСТРИ СТОЕВИ ЗАПОЧВАТ СРЕЩУ КВАЛИФИКАНТКИ В ХОНКОНГ

0
875

БЪЛГАРИЯ ВЗЕ ОТБОРНАТА ТИТЛА ОТ БАЛКАНСКИЯ ШАМПИОНАТ ПО КРОС КЪНТРИ

Йоло Николов и Елица Тодорова станаха втори, а мъжете взеха отборната титла на балканския шампионат по крос кънтри в Беране  (Черна гора). Йоло Николов спечели сребърния медал на 10 км с 30:26, като изпусна титлата за сантиметри от Ютайев Абухау (Израел) – 30:25. Митко Ценов е 6-и с 30:44, пред Стоян Владков – 7-и с 30:49. Челните позиции на Николов, Ценов и Владков донесоха първото място за България в отборното класиране.

При девойките под 20 години Елица Тодорова бе в челото на групата в надпревара на 4 км и се пребори за сребърния медал с 14:15, като отстъпи само на Сила Ергун (Турция) – 14:11. Девора Аврамова също беше в позиция за медал, но в последните метри бе изпреварена от две румънски атлетки и завърши пета с 14:22. Денислава Борисова е 12-а при девойките с 14:52, а Маргарита Радева зае 20-а позиция с 15:40.

Маринела Нинева се представи достойно при жените с шесто място на 8 км с 29:20, а при юношите под 20 години на 6 км отборът ни е на 6-о място, като Иван Андреев е 19-и с 20:12, Валентин Вълканов е 24-и с 20:30, Иван Иванов – 27-и с 20:47, а Еркан Низам е 28-и с 20:48.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ С 20 ТОЧКИ, ДЖЕЙТЕКТ С ПЕТИ ПОРЕДЕН УСПЕХ В ЯПОНИЯ

Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият ДжейТЕКТ Стингс (Кария) постигнаха пети успех в японската V-лига. “Жилата” се наложиха над Сакай Блейзърс (Осака) с 3:1 (23:25, 25:21, 25:21, 25:18) в мач от шестия кръг на първенството. ДжейТЕКТ продължава да е водач в класирането с 15 точки (5 победи), “остриетата” са шести със 7 точки (2 успеха, 4 поражения).

Матей Казийски игра страхотно и заби 20 точки (3 аса, 3 блока, 42% ефективност в атака и 71% позитивно посрещане) и бе втори по резултатност. Над всички бе Такеши Нишида с 30 точки (4 аса, 3 блока и 61% ефективност в атака) за победата.

В следващия кръг “жилата” се изправят срещу Оита Мийоши Уайс Адлер, а Сакай Блейзърс – срещу Нагано Тридентс. Двубоите са на 16 ноември (събота).

ДЖОКОВИЧ ПРЕГАЗИ БЕРЕТИНИ НА СТАРТА НА ФИНАЛНИЯ ТУРНИР НА ATP

Летящ старт за Новак Джокович на заключителния турнир на ATP в Лондон. В първия мач от тазгодишното издание на престижната надпревара сърбинът се разправи с дебютанта от Италия Матео Беретини. Джокович надигра последния класирал се участник в турнира с 6:2, 6:1 за 64 минути в среща от Група “Бьорн Борг”, в която са още Роджър Федерер и Доминик Тийм.

Джокович и Беретини не се бяха срещали досега и мачът помежду им започна равностойно. Двамата спечелиха първите си две подавания, след което Джокович изцяло доминираше на корта. 32-годишният сърбин направи серия от 8 поредни гейма, за да вземе първия сет с 6:2 и да поведе с 4:0 във втория. Ноле дори сервираше за 5:0, но Беретини направи рибрейк за 1:4, прекъсвайки серията на съперника си. 23-годишният дебютант обаче не съумя да стори нищо повече и Джокович довърши италианеца, спечелвайки следващите 2 гейма, а с това сета и мача.

Преследващият рекордна шеста титла в турнира Джокович се доближи с победата на 440 точки от Рафаел Надал в битката за първото място до края на годината. Сърбинът трябва да достигне поне до финала, за да има шанс да завърши за шести път в кариерата си годината като №1 в света.

ФРАНЦИЯ СПЕЧЕЛИ “ФЕД КЪП”

Отборът на Франция спечели “Фед къп”, неофициално световно отборно първенство по тенис за жени. На финала в Пърт френският отбор победи драматично с 3:2 домакина Австралия, който достигна до двубоя за титлата за първи път от 1993 година. В решителния мач на двойки Каролин Гарсия и Кристина Младенович се наложиха с 6:4, 6:3 над водачката в световната ранглиста Ашли Барти и Сам Стосър.

По-рано Младенович победи след обрат с 2:6, 6:4, 7:6 (1) Ашли Барти, а след това Айла Томлянович спечели с 6:4, 7:5 срещу Полин Парментие, за да изравни общия резултат между двата отбора до 2:2.

Франция триумфира в престижния турнир за общо трети път в историята и за първи след 2003 година. Седемкратният първенец Австралия не е печелил трофея от далечната 1974 година. Австралийките имат 11 загубени финала.

ЯНИК СИНЕР Е ШАМПИОНЪТ В „СЛЕДВАЩАТА ГЕНЕРАЦИЯ”

Яник Синер спечели титлата от турнира по тенис за младежи до 21 години „Следващата генерация”, който се проведе в Милано, Италия. На финала представителят на домакините победи с 4:2, 4:1, 4:2 Алекс де Минор.Това е втори изгубен финал в младежкия турнир за австралиеца Де Минор. 18-годишният Синер започна сезона под номер 551 в световната ранглиста, но в момента е най-младият тенисист в топ 300 на класацията, изкачвайки се до 95 позиция. Яник Синер спечели 372 хиляди долара от наградния фонд на турнира в Милано.

АНДИ БЮТХАРТ ОБМИСЛЯ БОЙКОТ НА ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА ДОГОДИНА

Анди Бютхарт призна, че сериозно обмисля възможността да бойкотира Диамантената лига догодина, след като беше взето решение от 2020 г. дисциплината 5000 метра да бъде извадена от програмата на веригата. Решението на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) да извади 5000 метра и вместо това да сложи 3000 метра, беше обявено през март месец заради намаленото телевизионно излъчване и опит турнирите да станат по-атрактивни.

Бютхарт, който е настоящият рекордьор на Великобритания на 5000 метра, смята, че изключването на неговата дисциплина от веригата може да рефлектира върху изграждането на физическата му форма за Олимпийските игри в Токио, които са само след осем месеца.

ТЕДИ САЛПАРОВ НОСИ ПОБЕДА НА ГАЗПРОМ ПРИ ДЕБЮТА СИ

Либерото на националния ни волейболен отбор Теодор Салпаров донесе късмет на новия си отбор Газпром-Югра (Сургут), който записа едва втора победа от началото на сезона в Суперлигата на Русия. Салпаров, който се присъедини към новите си съотборници в четвъртък директно за гостуването им на Урал (Уфа) от 5-ия кръг на шампионата, дебютира при драматичната победа с 3:2 (25:23, 24:26, 18:25, 25:23, 15:12). Теди се представи на ниво за новия си отбор и завърши с 47% позитивно и 27% перфектно посрещане за успеха. Над всички за Газпром пък беше полският национал Мачей Музай със страхотните 32 точки (2 блока, 1 ас и 47% ефективност в атака) за победата. От друга страна, националът ни в състава на Урал Светослав Гоцев се появи за малко в игра във втория гейм, но без да се отчете с нито една точка.

Най-полезни за домакините бяха Денис Бирюков (2 блока, 3 аса, 46% ефективност в атака и 58% позитивно посрещане) и влезлият като резерва Никита Алексеев (1 и 51% ефективност в атака) – съответно с 21 и 20 точки, но и това не помогна за победа.

Във временното класиране Газпром е на 9-о място с 2 победи, 3 загуби и 5 точки. Гоцев и съотборниците му пък са 4-и с 3 победи, 2 загуби и 10 точки. В следващия кръг Теди Салпаров и компания почиват, докато Урал гостува на шампиона Кузбас (Кемерово). Мачът е на 20 ноември (сряда).

СЕСТРИ СТОЕВИ ЗАПОЧВАТ СРЕЩУ КВАЛИФИКАНТКИ В ХОНКОНГ

Европейските шампионки на двойки за 2018 година Габриела и Стефани Стоеви започват срещу квалификантки на големия международен турнир по бадминтон в Хонконг, който ще се проведе тази седмица. Надпреварата е от категорията Супер 500 и е с награден фонд 400 000 долара. При успех в първия кръг българките, които са №11 в световната ранглиста, най-вероятно ще се изправят на осминафиналите срещу седмите в схемата Ду Ю и Ли Ин Хю (Китай). Азиатките играят на старта с Екатерина Болотова и Алина Давлетова от Русия.

Други трима българи ще участват на турнира от сериите “Интернешънъл чалъндж” в Дъблин. Линда Зечири е поставена под №8 на сингъл при жените и ще срещне квалификантка. Мария Мицова ще играе в първия кръг срещу французойката Яел Ойо. При мъжете Даниел Николов ще стартира от квалификациите.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST