СОЦИАЛИСТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ В ИСПАНИЯ БЕЗ МНОЗИНСТВО

0
771

 

 

В Испания социалистите печелят най-много места в новия парламент, показват резултатите от предсрочните парламентарни избори вчера. Въпреки това те няма да имат мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

Уморени гласоподаватели и напрегната атмосфера, белязана от каталунската криза и възхода на крайната десница – при тези условия протекоха поредните парламентарни избори в Испания.

Испанската социалистическа работническа партия на изпълняващия длъжността премиер Педро Санчес ще има 120 депутати, което е с трима по-малко в сравнение с вота през април и далеч под необходимите 176 народни представители за постигането на парламентарно мнозинство. Въпреки това той даде заявка да сформира стабилно правителство.

Педро Санчес, лидер на Испанската социалистическа работническа партия: Спечелихме тези избори и веднага започваме работа за съставянето на прогресивно правителство, водено от Социалистическата партия. Ще се обърнем към всички политически партии.

На втора позиция е Народната партия, която ще има 88 депутати в новия испанскии парламент.

Пабло Касадо, лидер на Народната партия: Първо, за да бъдем наистина убедителни със Социалистическата партия – искаме да видим какво предлага Педро Санчес и след това ще поемем отговорност, тъй като Испания не може да продължи да бъде в застой.

Трета политическа сила става крайнодясната “Вокс”, която ще има 52 места – двойно повече от досегашните 24.

Сантяго Абаскал, лидер на партия “Вокс”: Разтревожени сме за управлението на Испания, най-вече защото спечели социалистическата партия. Ще работим с цялата отговорност, честност и достойнство, което заслужавате.

Големите губещи са крайнолявата „Подемос” с 35 места и либералната “Суидаданос” – с десет.

Избирателната активност е била почти 70% – малко по-ниска от тази през април.