„София филм фест“ представя три балкански филма с българска връзка в тях

0
58



„София филм фест“ представя три филма с българска връзка в тях, в извънконкурсната балканска програма, съобщават от „Арт фест“.

„Аркадия“ е вторият пълнометражен филм на гръцкия режисьор Йоргос Зоис, копродукция между Гърция и България. Лентата ще има своята среща с българската публика извън балканския конкурс на СФФ. В центъра на разказа е разследване на трагичен инцидент. Психоложката Катерина и пенсионираният лекар Янис сглобяват парчета от пъзел и постепенно разкриват драматична история за любов, загуба, примирение и избавление. Филмите на Зоис са показвани в Кан, Венеция и много фестивали по света, а Гръцката филмова академия присъжда на предишните му творби награди за най-добър късометражен филм и най-добър режисьор-дебютант. Композитор на филма е Петър Дундаков, а звукорежисьор и мишунг – Александър Симеонов. „Аркадия“ бе представен преди седмици в селекцията Encounters на „Берлинале“.

„Танц със сенки“ на албанския режисьор Плутон Васи, копродукция между Албания, Република Северна Македония и България, е разказ в две различни епохи, белязани от сенките на комунистическото минало. С амбицията да проучи ранния живот на Майка Тереза, една журналистка с опит в западните медии се завръща в родината си и се сблъсква с драмата на собственото си семейство. В желанието си да прозре промяната у хората, главната героиня осъзнава болезнената истина, че любовта към живота е поставена на изпитание. 

История за любов отвъд предразсъдъците са подготвили режисьорът Игор Алексов, завършил режисура в НАТФИЗ, в класа на проф. Иван Ничев, и авторите на филма „Лена и Владимир“. Копродукцията между Република Северна Македония и Сърбия разказва за срещата на самотник и една малтретирана млада жена, непознаваща нежността. „Двамата герои търсят любовта в различните ѝ форми. Той е бежанец от духовните лабиринти на живота, а тя – бежанка от реалността на живота в дом за сираци. Случайната им среща във вълшебна гора, където цари вечна пролет, напомня за македонска версия на „Красавицата и звяра“, но гората не е изолирана, а на границата с реалността“, пише Toни Димков за „Слободен печат“. Едната главна роля се изпълнява от актьора Тони Наумовски, завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ, в класа на проф. Стефан Данаилов, а специален FX гримьор е българският специалист Валентин Вълов.

В извънконкурсната балканска програма е и „Без светлина“, режисьорски проект на родения в Атина оператор Федон Папамайкъл, двукратно номиниран за „Оскар“. Той има над 50 пълнометражни филма като оператор. Работил е с режисьорите Александър Пейн, Джеймс Манголд, Вим Вендерс, Леван Когуашвили (Федон е операторът на „Брайтън 4“). „Без светлина“ (Грузия, Албания, Гърция, Германия) е по сценарий на Свен Дагонес . Историята проследява две приятелки от Лос Анджелис, които пристигат на гръцки остров и стават свидетели на инцидент. В него са замесени млади нелегални емигранти от Албания, като недоразуменията по между им водят до насилие, а драматичният разказ подчертава последиците от страха, предразсъдъците и експлоатацията.

/ДД



Източник БТА