Смятам, че това правителство свърши изключително много важна работа по най-почтения начин, каза министър Кирил Вътев

0
76



Аз лично смятам, че това правителство свърши изключително много важна работа по най-почтения начин, каза министърът на земеделието Кирил Вътев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Той обясни, че е изпратил писмен отчет към премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел за това какво е свършил, какво не е успял и какво не е възможно да се свърши до края на годината. Вътев обясни още, че ако го поканят, ще остане в кабинета. За него обаче първостепенният въпрос е ще има ли избори, което зависи от решението на парламента.

Кирил Вътев обясни, че Държавната лаборатория за изследване на пестициди, която беше открита на граничния пункт „Капитан Андреево“, ще заработи официално на 4 март. Помещението е сертифицирано, а документите, че лабораторията е акредитирана по всички правила, са от 28 февруари, каза още министърът. С откриването на лабораторията се печели време, което е най-скъпият ресурс, допълни Кирил Вътев.

На церемонията на пункта на 29 февруари присъства и премиерът Николай Денков.

Проблемът с цените на хранителните продукти у нас е заради това, че няма правила за доставка по агрохранителната верига, обясни министър Вътев. Това е и сред проблемите, изкарали на протест фермерите в Европа, заедно с прекалено амбициозната Зелена сделка, обясни министърът. От думите му стана известно, че у нас се подготвя закон, свързан с тази тема, който е на етап обществено обсъждане. Такъв документ има във Франция и дори еврокомисарят Януш Войчеховски, след ескалацията на напрежението в цяла Европа от всички производители, по цялата агроверига, обяви, че възнамерява френският закон да се приложи в целия Европейски съюз, обясни Кирил Вътев.

Той каза още, че целта на българския законопроект е всеки по веригата да получи справедливо разпределение на добавената стойност, а не тя да отива само накрая в търговията на дребно.

Според Кирил Вътев именно липсата на правила у нас води до това, един френски продукт, който е популярен и у нас, във Франция да струва 1,60-1,80 евро, а у нас – 8-9 лева. Е, транспортът не е толкова, коментира Вътев.



Източник БТА