Служебният кабинет ще положи клетва пред Народното събрание на извънредно заседание днес

0
51



Членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента, ще положат клетва на извънредно заседание на Народното събрание от 9:00 ч. днес. Това е единствената точка в дневния ред на парламента, публикуван на сайта на законодателната институция.

Димитър Главчев предложи проекта на структура и състав на служебен кабинет на 5 април. Това се случи в сградата на президентството в присъствието на държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представени политически сили, които бяха там за консултации. 

Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – „две в едно“, обясни държавният глава. 

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

След като нито един от трите мандата за съставяне на правителство не беше изпълнен, предстоят предсрочни парламентарни избори.

След консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване на служебен премиер, държавният глава определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател.  

/АБ/



Източник БТА