След 14 г. отново финал “Левски”

0
95


Ако едно дете се бе родило при последния финал между “Левски” и ЦСКА в мъжкия волейбол, щеше да е свидетел на предстоящото му издание със завършено основно образование.

След пауза от 14 г. емблематичните за повечето спортове столични грандове отново ще спорят за титлата.

“Сините” детронираха шампиона “Нефтохимик” с 3:1 успеха. А преди това по същия начин “червените” прекършиха мераците на победителя от редовния сезон “Дея спорт”.

Така вечните съперници стартират в събота финалната серия. В нея се играе до 3 победи от 5 мача. Първият е в зала “Левски София”. На 23 април ЦСКА е домакин в “Христо Ботев”. Плейофът се връща в дома на “сините” на 26-и.

При нужда от 4-и и 5-и мач те ще се проведат на 29 април и 2 май, като домакини съответно са ЦСКА и “Левски”. “Сините” имат предимство за повече срещи вкъщи заради по-доброто си класиране в редовния сезон.

Последното финално вечно дерби през 2010 г. завърши с победа за ЦСКА. За “червените” това бе общо 13-и успех в спора за титлата срещу “Левски”.

“Сините” имат общо 6. Последната титла на “Левски” след спечелване на серията срещу вечния съперник е от 2009 г.

Сега предстои 20-ият сблъсък за златото. “Червените” са последният столичен тим, който печели волейболното първенство при мъжете. Това се случи през 2011 г.

След това последваха 4 титли на “Марек”, една на “Добруджа”, 4 за “Нефтохимик”, 2 на сметката на “Хебър” и още една за “нафтата”.

“Левски” бе за последно на финал през 2014 г., а ЦСКА – 4 г. по-късно. Паднаха от “Марек” и “Нефтохимик”.





Източник 24часа