Седем танцови ансамбъла ще се надпреварват в Разград на първия полуфинал на конкурса “Топ 10 Български танцов фолклор“

0
83



Седем фолклорни танцови ансамбъла ще се надпреварват утре в Разград на първия полуфинален етап на Националния конкурс “Топ 10 Български танцов фолклор“. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Разград директорът и организатор на танцовия форум Емил Димитров. Той благодари на кмета на Общината Добрин Добрев и на директора на Капанския ансамбъл Светослав Стойчев за подкрепата и съдействието градът да домакинства конкурсния спектакъл.

Второто издание на конкурса за фолклорни танцови състави и ансамбли, представящи обработен танцов фолклор, е в категория „Самодейни фолклорни танцови състави и ансамбли с възраст на участниците от 13 до 18 години”. 

На сцената на Общинския културен център в Разград на полуфинала ще танцуват Ансамбълът за народни песни и танци „Шумен“, Фолклорният танцов ансамбъл „Сивек“ – Габрово, Детският фолклорен танцов ансамбъл „Радост“ при Центъра за подкрепа на личностното развитие в Бургас, Представителният детско-юношески фолклорен ансамбъл „Шарено герданче“ – Търговище, Фолклорната танцова формация „Дунавска младост“ – Тутракан, Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ – Русе и Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ – Бургас. Участниците ще се представят с два танца от различни фолклорни области, като единият трябва да е от фолклорната област, от която е ансамбълът, обясни Емил Димитров. Журито, което ще оценява танцовите ансамбли и състави в Разград, ще е в състав проф. д-р Даниела Дженева, проф. Николай Цветков и Петър Димитров.

Първите десет групи от полуфиналните етапи в Разград и в София на 14 април, ще продължат на финала, който ще се проведе на 22 юни в Деня на българския фолклор, в зала 1 на НДК, отбеляза организаторът на форума. По думите на Димитров конкурсът е с най-високия награден фонд за фолклорно танцово събитие в България, включително финансови премии, статуетки, плакети и грамоти. Голямата награда освен парична премия е и специално изработена статуетка „Огънят на поколенията“. Художествените ръководители на ансамблите и съставите, участвали на финал, определят кой печели наградата „Пътят на огъня“. Има и престижна награда на международното жури. Награди осигуряват и организациите, подкрепящи конкурса, посочи още директорът и организатор на танцовия форум.

Той изрази убеденост, че утре в Разград ще се получи истински танцов празник. Емил Димитров и директорът на Капанския ансамбъл поканиха всички, които желаят, да присъстват на спектакъла. Той ще бъде с вход свободен.



Източник БТА