САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна

0
154

©

САЩ обявиха обявиха отпускането на нов пакет военна помощ на Украйна в размер на 250 милиона долара, предава РБК-Украйна, като се позовава на изявление на държавния секретар на страната Антъни Блинкен.

“Днес ние обявяваме следващия пакет от военна помощ, за да помогнем на Украйна да защити своята територия и своя народ. Този пакет съдържа важни оръжия, които ще помогнат на Украйна на бойното поле”, се казва в разпространеното съобщение.

Какво е включено в пакета:

Ракети AIM-9 за ПВО;

Боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS);

155- и 105-милиметрови артилерийски боеприпаси;

Средства за разминиране;

Javelin и други противотанкови системи и ракети;

Повече от три милиона снаряда за малки оръжия;

Боеприпаси за разчистване на препятствия;

Резервни части, услуги, обучение и транспорт.

Блинкън уточни, че пакетът се отпуска като част от предоставената по-рано помощ за Украйна.

“Всеки ден Русия продължава да води брутална завоевателна война, която уби много цивилни в Украйна и принуди милиони хора да напуснат домовете си“, подчерта държавният секретар на САЩ.

В изявлението се отбелязва още, че руските срещу украински пристанища и зърнена инфраструктура предизвикаха нестабилност на цените на пазарите на храни и зърно и увеличиха глада и глобалната продоволствена сигурност по света.

“Русия започна тази война и може да я прекрати всеки момент, като изтегли войските си от Украйна и прекрати бруталните си атаки. Докато това се случи, Съединените щати, съюзниците и партньорите ще бъдат заедно Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, уверява първият дипломат на Вашингтон.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник