Ватикана: Папата не искаше да възвеличава руския империализъм; Кремъл: коментарите на Франциск бяха много задоволителни

0
167

©

В ново развитие по случая с коментарите на римския папа Франциск пред руска католическа младежка организация, Ватиканът пусна съобщение, в което се уточнява, че понтифексът не е имал намерение да възвеличава руския империализъм, съобщава Sky News.

“Папата искаше да насърчи младежите да пазят и развиват всичко позитивно в голямото руско културно и духовно наследство, и със сигурност не искаше да екзалтира омпериалистическата логика и личности от правителствата, споменати за да очертаят историческите периоди, които се имат предвид“, обясняват от предстоятелството на римо-католическата църква.

Едновременно с това, от Кремъл обявиха, че коментарите на Франциск са “много задоволителни“.

Както съобщихме още в понеделник вечерта, изказване на понтифексът пред руска католическа младежка организация предизвика реакцията на Киев:

“Вие сте наследници на велика Русия. Велика Русия на свети владетели, велика Русия на Петър I, Екатерина II, онази империя – велика, просветена, велика култура и велика човечност. Никога не се отказвайте това наследство, вие сте наследници на великата Майка Русия, давайте напред. И благодаря. Благодаря ви за начина, по който сте, за начина, по който сте руснаци“, заяви Франциск в рамките на речта си.

От МВнР на Украйна изразиха “съжаление във връзка с това, че рисмкият папа Франциск разпространява руски великодържавни идеи, с които Кремъл оправдава убийствата на украинци“.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source