Русия постави далекобойни ракети на Су-34 за стратегически мисии в евентуална война с НАТО

0
161

©

Руските фронтови бомбардировачи Су-34 вече имат способността да носят крилати ракети с голям обсег на действие (КРГД), те вече са използвани по време на военните действия в Украйна, съобщи информиран източник пред РИА Новости.

“В рамките на СВО беше изпробвано използването на крилата ракета с голям обсег със Су-34, която досега не е била използвана на тези самолети. Ракетата не е нова, като самолета, но те не са били използван в един комплекс преди, а новото решение увеличава вариативността на използване както на ракетата, така и на самолета“, заявява събеседникът на агенцията.

Той уточни, че Су-34 успешно е поразил украински военен обект с такава ракета.

За тестване на новия състав на авиационния комплекс – носител плюс ракета – е използвана най-модерната версия на фронтовия бомбардировач Су-34НВО (НВО – “нови възможности”), добавя източникът.

Както обясни събеседникът на агенцията, “Су-34 като носители на пускова установка за балистични ракети може да са необходими, например, в случай на конфликт със страни от НАТО за изпълнение на стратегически мисии“.

По-рано Telegram каналът Fighterbomber съобщи, че бомбардировачите Су-34 в зоната на Северния военен окръг също са започнали да използват универсални модули за планиране и корекция (УМПК) с неуправляеми бомби ФАБ-1500 с тегло 1,5 тона.

Източник на РИА Новости в тази връзка отбеляза, че “използването на УМПК с бомби с по-голям калибър е имало, сега Су-34 може да поразява украински цели УМПК-250, УМПК-500 и УМПК-1500“.

Универсалният модул за планиране и коригиране се прикрепя към конвенционална свободно падаща бомба, превръщайки я в контролирана. Модулът има сгъваемо крило и рул, както и система за управление, насочваща боеприпасите към целта в автоматичен режим. Преди това Су-34 използва 250 и 500-килограмови бомби УМПК в Украйна.

Фронтовият бомбардировач Су-34 е предназначен за унищожаване на наземни, надводни и въздушни цели денем и нощем при нормални и неблагоприятни метеорологични условия. Самолетът има екипаж от двама души и може да носи до осем тона оръжие на 12 външни точки за закрепване.

Във версията НВО бомбардировачът Су-34 получи ново оръжие. Самолетът също има подобрена авионика и подобрени възможности за разузнаване, насочване и целеуказване. По-специално, модернизираният самолет може да използва окачени универсални разузнавателни контейнери, които позволяват точно определяне на координатите и други параметри на вражеските цели.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник