Русенска филхармония, диригентът Димитър Косев и пианистът Гиорги Гигашвили закриват 63-тото издание на “Мартенски музикални дни” в Русе

0
69


С концерт на Русенска филхармония с диригент Димитър Косев и със солист Гиорги Гигашвили (пиано) тази вечер в Доходното здание в Русе ще бъде закрито 63-тото издание на международния фестивал “Мартенски музикални дни”. Това съобщи директорът на музикалния форум Ива Чавдарова. 

Програмата включва Първия клавирен концерт на Йоханес Брамс и Осма симфония от Антонин Дворжак. Началото ще бъде поставено с изпълнение на Българска рапсодия “Вардар”, с която ще бъдат отбелязани 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров.

По думите на маестро Димитър Косев Рапсодия “Вардар” е едно от най-обичаните български произведения по цял свят. То е емблема на българската музика. 

Косев обясни, че Осмата симфония на Дворжак е една от любимите на оркестъра на Русенската опера. 

Грузинският пианист Гиорги Гигашвили каза, че за трети път идва в България, но това ще бъде негово първо участие във фестивала “Мартенски музикални дни”. Той обясни, че с нетърпение очаква срещата с публиката.

Шейсет и третото издание на международния фестивал “Мартенски музикални дни” продължи две седмици в Русе. В него се включиха повече от 450 участници от 10 държави. Музикалният форум предложи над 20 събития – оркестрови програми, ансамблови концерти, балетен спектакъл, съпътстващи събития и дебютиращи на българска сцена артисти и състави.

“Мартенски музикални дни” е една от най-дългогодишните и реномирани фестивални сцени в България. Това е фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Основан през 1961 година и организиран от Община Русе, всяка година музикалният форум превръща града в място за срещи на елитни артисти от световната и европейската музикална сцена, посочват организаторите.

БТА е сред основните медийни партньори на фестивала.

/АКМ/



Източник БТА