Ретроспективна изложба по повод 90 години от рождението на художника Коста Стоянов бе открита в Ямбол

0
64


Ретроспективна изложба по повод 90 години от рождението на художника Коста Стоянов бе открита в Ямбол. В две зали на Художествената галерия „Жорж Папазов“ са подредени 95 негови произведения – графика и абстрактна маслена живопис. 

„Изложбата включва от най-ранните му творби до такива, които е правил буквално до последния си дъх. Две незавършени такива картини са предоставени за експозицията от наследниците на Коста Стоянов. Той изцяло работи фигуративна графика в продължение на 30 години. Любопитно е че, в средата на 90-те години прави един преход към изцяло абстрактна живопис“, каза за БТА художникът Кольо Костов, който е куратор на изложбата. 

„Беше невероятен баща – много трудолюбив и стегнат човек, изключително дисциплиниран за художник. Уважението към хората и да помогнеш на всеки, с каквото можеш, е личният му пример за мен“, сподели за БТА синът на художника – архитект Стоян Жечев. Той припомни, че Коста Стоянов на 7-годишна възраст губи дясната си ръка и цял живот твори с лявата.

Експозицията е първата по рода си, която показва в такъв пълен обем творчеството на Коста Стоянов. Две трети от картините са предоставени за изложбата от наследниците на художника, а другата част са от фонда на ямболската галерия, каза директорът ѝ Петко Йорданов. По думите му Коста Стоянов има огромен принос за културата не само в Ямбол, а и в страната. „Творчеството му е изключително естетско, отличава се с много сложни структури и композиции“, посочи още той.

На откриването присъства и заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов. Близките на художника дариха три графики на Художествената галерия „Жорж Папазов“, една картина с маслена живопис също ще попълни фонда ѝ. Изложбата може да бъде разгледана до средата на месец май.

Коста Стоянов е роден на 19 февруари 1934 г. в град Елхово, но животът и творческият му път преминават в Ямбол. Той е един от основателите на Групата на ямболските художници. Става първият член от Ямбол на Съюза на българските художници през 1967 г. Има над 20 самостоятелни изложби и редица участия в цялата страна. Носител е на множество награди, сред които и орден „Св. св. Кирил и Методий“ II степен. Коста Стоянов е един от създателите на Художествената галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. Той е и организатор на Националните изложби на декоративно-приложните изкуства, с които Ямбол е известен през миналия век. Жизненият му път завършва на 14 април 2022 г.

/АКМ/



Източник БТА