Рекорд – купиха за 1,3 млрд. евро сграда в центъра на Милано

0
77


Групите за висша мода инвестират все повече в луксозни имоти

Една от най-важните сгради на луксозната улица „Монте Наполеоне” в Милано,където са най-скъпите бутици, беше продадена за рекордната сума от 1,3 млрд. евро. Купувач е групата „Керинг”, чийто главен изпълнителен директор е французинът Франсоа-Анри Пино. Тя включва марки като „Гучи”, „Сен Лоран”, „Ботега Венета”, „Александър Маккуин”, „Бриони”, „Бушерон”, „Помелато”, „Баленсиага”, „Джинори 1735″, „ДоДо”.

Става въпрос за един от най-престижните имоти във финансовата столица на Италия – това е Палацо дел Монте, който е изграден през XVIII век. Именно той дава името на улицата, след като Наполеон Бонапарт влиза в Италия като освободител от Австрийската империя. Реализирането на сградата е поръчано на архитект Джузепе Пиермарини, който проектира и театъра „Ла Скала”. Сегашната сграда на улица „Монте Наполеоне” 8 в момента приютява бутика на „Ив Сен Лоран”, „Прада”, сладкарница „Кова”, луксозен бутик за часовници, а скоро в нея ще се нанесе и „Бърбъри” на мястото на „Мисони”.

Как стана сделката? На практика Франсоа-Анри Пино, който е женен за актрисата Салма Хайек, купи за близо 1,3 млрд. евро „Реале Компания Италиана”, която беше историческият собственик на имота. Тя се контролира от Blackstone Property Partners Europe.

Фасадата на сградата е дълга около 60 м. и има 13 прозорци, гледащи към улица „Монте Наполеоне”. Фасадата към съседната улица „Сант’Андреа” е дълга 30 м. и има 12 прозорци, а други 18 – на улица „Багута”. Петте етажа заемат общо 11 800 кв.м., като търговската площ е 5000 кв.м.

На мястото на сегашната сграда е имало друга от XV век по проект на арх. Солари, след което през следващите векове тя е била престроявана. След бомбардировките през Втората световна война сградата е била реконструирана по указанията на област Ломмардия. През 2021 г. Blackstone купува сградата за 1,2 млрд. евро като част от пакет с други 13 имота. Сега обаче цената на палата беше още по-висока.

Групировката на французина Пино купи само преди месеци за 963 млн. долара сграда от 10 000 кв.м. на нюйоркската „Фифт Авеню”.

Миланската операция на групировката „Керинг” трябва да приключи до юли. Според анализаторите тя е доказателство за факта, че в момента съществува търсене на луксозни сгради от най-високо качество. Това важи особено за инвеститорите от сферата на висшата мода. Според последната класация на фирмата Cushman&Wakefield миланската „Монте Наполеоне” е втората най-луксозна улица в света след нюйоркската „Фифт Авеню”. Там и групата „Прада” обяви през декември 2023г., че купува за магазина си  сграда от 12 етажа срещу 387 млн. евро. След нюйоркската и миланската улица се нареждат лондонската „Ню Бонд Стрийт” и парижката „Шанз-Елизе”.

На миланската „Монте Наполеоне” годишният наем на имот стига и 18 хил. евро на квадрат.





Източник 24часа