РАЙОННИЯТ СЪД В ДОБРИЧ ОБЯВЯВА 16 АПРИЛ ЗА ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

0
1117

 

Районният съд в Добрич обяви 16 април за Ден на отворените врати в институцията. Официалното откриване на инициативата е насрочено за 9.15 часа в трета съдебна зала. Непосредствено след това посетителите ще имат възможност да присъстват на симулиран наказателен процес по разказа на Елин Пелин „Син“. Ученически съдебен състав ще има нелеката задача да реши виновен ли е синът, обвинен в грабеж, придружен с опит за убийство на собствения му баща.

Програмата на събитието предвижда представяне на още един симулиран процес, който ще пресъздава съдебно производство по гражданско дело. Как ще приключи гражданският спор ще стане ясно на заседанието, насрочено за 10.10 часа, в първа съдебна зала.

Специални гости на съда ще бъдат ученици от СУ “Св. Климент Охридски” и СУ“Димитър Талев“, включени в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Всички участвали в обучението младежи ще получат удостоверения, а отбори от двете училища ще премерят знанията си във викторина на правна тематика, която започва в 11.15 часа в обучителния център на съда.

В Деня на отворените врати ще бъдат обявени и победителите в организирания от съда конкурс за детска рисунка на тема „Правосъдие“. Най-добрите творби ще бъдат подредени в изложба.

Поканени на първо посещение в съда са и първокласници от училище „Св.Климент Охридски“, за които ще бъде организиран информационен тур в съдебната палата.

Денят на отворените врати в Районен съд – Добрич ще премине под мотото „Открито за съдебната власт“. Инициативата е посветена на Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите.