Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна в Балчик поредица от обществени обсъждания за реформа на съдебната карта на пилотни районни съдилища.  Първото обсъждане, по процедурата за обединяване на районните съдилища в Каварна и Балчик, бе вчера, 8 юни, в Балчик. В срещата участваха членове на Висшия съдебен съвет.

На работния форум бе представена и обсъдена идеята за вливане на по-ниско натоварения Районен съд – Каварна, към Районен съд – Балчик, като селищата от съдебния район на закрития съд се включат в съдебния район на съда правоприемник.

Процедурата за реорганизация на съдилищата се обосновава с трайните социално-икономически и демографски тенденции през последните 30 години. От ВСС обясниха, че съдилищата са избрани въз основа на задълбочен анализ на резултатите от тяхната дейност, включително натовареност на съдиите, видове дела, брой съдебни служители, бюджет и сграден фонд, както и на съществуващите географски, демографски, транспортни и икономически показатели и характеристики на района. Настоящата структура на районните съдилища е създадена преди повече от 80 години и не съответства на съвременните условия и тенденции, което рефлектира върху ефективността и качеството на правосъдието.

През последните години данните за Районен съд – Каварна, показват тенденциозно ниска натовареност – не повече от 25 граждански и наказателни дела средномесечно на съдия за последните три години, от които 14 (или 65 %) заповедни дела, при средна за страната натовареност от 37 граждански и наказателни дела. Бюджетът на съда нараства ежегодно, като за 2019 г. е 756 408 лева, за 2020 г. – 845 547 лева, а за 2021 г. възлиза на 920 876 лева, като се очаква тази тенденция да продължи предвид актуалните социално-икономически условия. Според Висшия съдебен съвет това налага оптимизиране на дейността на нисконатоварените съдилища и също така предприемане на действия за по-висока специализация и, съответно, по-високо качество и обективност в правораздавателния процес.

Правоприемникът – Районен съд – Балчик, е на близко разстояние – 14 км, с уредена инфраструктура и транспортна свързаност, и според предварителните анализи и разчети достъпът до правосъдие при евентуална реформа ще отговаря на съвременните европейски стандарти.

Предприетите действия от съдийската колегия за реформа на съдебната карта на районните съдилища са в отговор на направената още през 2014 г. препоръка в доклада на Европейската комисия по мониторинговия Механизъм за сътрудничество и проверка, уточняват от ВСС. НДТ