• Федералната агенция за въздушен транспорт съобщи, че вечерта в събота, 20 януари, самолетът Falcon 10, регистриран в държавния регистър на гражданските въздухоплавателни средства на Русия, е спрял да комуникира.

За това ведомството написа в Telegram .

„Самолетът Falcon 10, регистриран в държавния регистър на гражданските въздухоплавателни средства на Руската федерация, спря да комуникира и изчезна от екраните на радарите“, се казва в съобщението.

По предварителни данни на борда на кораба е имало шестима души – четирима членове на екипажа и двама пътници.

По-рано Aamaj News съобщи, че индийски пътнически самолет се е разбил в планините на провинция Бадахшан в Афганистан.

МОСКВА, 21 януари – РИА Новости. Пътнически самолет се разби в планините на афганистанската провинция Бадахшан, съобщава агенция Pajwak в социалната мрежа X.
„В неделя местните власти казаха, че индийски пътнически самолет се е разбил в планинските райони на Бадахшан“, се пояснява в материала.
Както съобщи Федералната агенция за въздушен транспорт, изчезналият в Афганистан самолет Falcon 10 е регистриран в държавния регистър на гражданските въздухоплавателни средства на Русия. Уточнява се, че предната вечер той е спрял да комуникира и е изчезнал от екраните на радарите, докато се е намирал във въздушното пространство на Афганистан (близо до границата с Таджикистан).
Той изпълняваше чартърен полет с линейка по маршрута Гая (Индия) – Ташкент – Жуковски.

“Предварително: на борда на самолета е имало шестима души – четирима членове на екипажа и двама пътници”, добави отделът.

Федералната агенция за въздушен транспорт е във връзка с авиационните власти на Афганистан и Таджикистан и в момента се издирва корабът.
Изчезналият самолет Falcon 10 (регистрационен номер RA-09011; сериен номер 128) е произведен от френската компания Dassault Aviation през 1978 г. Той е собственост на Athletic Group LLC и частно лице.
Според Khaama Press самолетът се е отклонил от първоначалния си курс.

„Местни източници от провинция Бадахшан потвърждават, че самолетът се е отклонил от първоначалния си курс и се е сблъскал с планински терен в района на Зебак“, уточнява изданието.

Ръководителят на отдела за информация и култура на провинция Бадахшан каза пред Tolo News, че на мястото на катастрофата е изпратен екип за разследване.
Както отбелязва телевизионният канал, позовавайки се на местни жители, самолетът се е разбил в неделя сутринта.