Министерството на отбраната на Русия: самолет Ил-76 с украински затворници се разби в района на Белгород

0
170

Москва, 24 януари – AiF-Москва.
Самолет Ил-76 се разби в Белгородска област. Това съобщиха от руското министерство на отбраната.

Според руското министерство на отбраната самолетът се е разбил около 11:00 часа московско време. Самолетът е изпълнявал редовен полет. На борда е имало 65 украински затворници, които са били предадени за размяна. Освен това в самолета е имало шестима членове на екипажа, както и трима придружители.

За мястото на инцидента е излетяла комисия на Военно-космическите сили на Русия за разследване на причините за инцидента.

По-рано медиите съобщиха , че самолет Ил-76 се е разбил в Корочански район на Белгородска област. Ръководителят на региона Вячеслав Гладков говори за инцидента в района. В същото време той не уточни естеството на извънредната ситуация, като обеща да разкаже подробности по-късно.

Картаполов: Украинските въоръжени сили свалиха Ил-76 с три ракети Patriot или IRIS

Москва, 24 януари – AiF-Москва.

Украинската армия свали самолет Ил-76 в района на Белгород с три ракети Patriot или IRIS. Това заяви председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов.

Според него украинската страна е знаела , че военнопленници от украинските въоръжени сили ще бъдат доставени в Белгородска област, и е била информирана за начина, по който ще бъдат транспортирани пленниците.

„Но самолетът беше свален от три произведени в Германия ракети Patriot или IRIS. Специалистите ще го решат“, каза Картаполов.

Той добави още, че след сваления самолет е летял друг Ил-76 с още около 80 военнопленници на борда. Самолетът беше обърнат.

По-рано беше съобщено, че самолет с 65 пленени украински военни, шестима членове на екипажа и трима придружаващи лица се е разбил в Белгородска област. Комисия на ВКС е отишла на мястото на катастрофата за изясняване на обстоятелствата около инцидента.

Украински медии изтриха новината за отговорността на украинските въоръжени сили за катастрофата на Ил-76

Москва, 24 януари – AiF-Москва.

Изданието “Украинская правда” премахна новината за отговорността на украинските въоръжени сили за катастрофата на Ил-76 в Белгородска област след съобщения за украински военнопленници на борда на самолета. На това обърна внимание РИА Новости .

Първоначално Украинска правда писа, позовавайки се на източник, че Ил-76 е бил свален от украинските въоръжени сили, а на борда на кораба е имало ракети С-300. По-късно изданието премахна думите, че катастрофата е свързана с действията на украинската армия.

Жител на село Яблоново разказа за момента на падането на самолет Ил-76

Москва, 24 януари – AiF-Москва.

Катастрофата на самолет Ил-76 в Белгородска област е била предшествана от гръм и трясък, съобщи жител на село Яблоново, видял момента на падането на самолета. Думите й са цитирани от телеграм канала „RT на руски“.

„Видяхме падащия самолет от къщата, през прозореца. Един трясък и дим в небето, не видяхме много повече. Той падна зад нас, в друго село, в една нива”, каза тя.

Картаполов: след падането на Ил-76 не може да се говори за размяна на военнопленници

Москва, 24 януари – AiF-Москва.

След катастрофата на самолета Ил-76 не може да се говори за размяна на военнопленници между Русия и Украйна. Това съобщи телеграм каналът SHOT с позоваване на председателя на комисията по отбрана Андрей Картаполов.

„Явно сега няма да се говори за размяна (на военнопленници). Това беше направено специално, за да се наруши този обмен и да се обвини Русия за това“, каза Картаполов.

Той отбеляза, че украинските въоръжени сили умишлено са атакували самолета. 

„Те знаеха много добре, че този самолет лети. Операторите на ракетната система не могат да объркат осветяването на въздушна цел. Там всичко е много ясно“, добави Картаполов.

По-рано Министерството на отбраната съобщи  за катастрофата на  самолет Ил-76 в района на Белгород, който падна около 11:00 часа московско време. Руското военно ведомство уточни, че на борда на самолета е имало 65 военнопленници от украинските въоръжени сили  , както и членове на екипажа и придружаващи лица.