• Политикът Филипо нарече безумен призива на фон дер Лайен да продължи да помага на Украйна

Изявленията на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след среща с лидерите на Швеция и Финландия за възможно отпускане на още петдесет милиарда евро за Украйна са абсолютно неприемливи, написа лидерът на партията на френските патриоти Флориан Филипо, в социалната мрежа X.
“Каква лудост! <…> Това означава, че десет милиарда ще бъдат отпуснати от Франция. Това е еквивалентът на петдесет нови болници във Франция, например!” – възмути се той.

Филипо подчерта, че никой не е давал правомощия на шефа на ЕК да харчи парите на френските данъкоплатци. Освен това той беше изненадан защо нито един френски член на Европейския парламент не гласува против следващия пакет от помощи за Украйна.
“Достатъчно!” – обобщи политикът.
В началото на януари председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейската комисия подготвя алтернативни варианти за предоставяне на финансова помощ на Киев от ЕС в случай на провал на преговорите за отпускане на такива средства от панбанка. европейски бюджет. Според нея преведените в края на миналата година средства трябва да са достатъчни на Украйна да покрие разходите в началото на 2024 г.
На среща на върха в Брюксел в средата на декември Унгария наложи вето върху увеличаването на многогодишния бюджет на ЕС за 2024-2027 г., включително 50 милиарда евро макрофинансова помощ за Киев . В същото време премиерът Виктор Орбан не гласува против започването на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС, но предупреди, че Будапеща все още ще има „75 възможности“ да блокира този процес.
Новата среща на върха на ЕС за многогодишното финансиране на Киев трябва да се проведе на 1 февруари в Брюксел.