Проф. Петър Стоянович представи във Враца книгата си „Несвършващо време. Спомени“

0
67



Проф. Петър Стоянович се срещна със свои читатели тази вечер в Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и представи новата си книга „Несвършващо време. Спомени“. „Един разказ за нещата, които мисля за света, пречупени през онова, което съм преживял“, обясни професорът и допълни, че когато човек сяда да пише спомени „в някаква степен е задължен в своята отговорност към миналото“. „Това, което разказваме е нашия свят, то е част от общия свят, но не е светаътна всички. И е много почтено човек да разкаже за това, което той е видял в своя свят, за хората, които той е видял в своя живот“, обясни Петър Стоянович.

По думите на самия автор няколко са главите, важни за общия разказ и първата е „за онова, което в някаква степен ни е направило това което сме“. Важни са и главите за детството, както и за училището. „Следващата глава, която е особено важна е съзряването. В моя случай това съзряване беше свързано с директния и индиректния сблъсък със системата на псевдокомунизма“, обясни авторът и разказа как навремето е бил приет в редиците на Димитровския комунистически младежки съюз.

В книгата читателите ще намерят и разкази за пътуванията и впечатленията от Виена, където Стоянович следва история, а по-късно защитава и докторат по философия, ще прочетат за родителите му – Иван Стоянович, кинокритик, журналист и писател, и актрисата Ани Бакалова. Ще научат забавни истории от времето на казармата.

Проф.Стоянович обясни, че вторият том на спомените му вече е готов, посветен е на българската политика от 1996 до 2000 г., но все още няма да го издава. 

Срещата тази вечер бе част от Маратона на четенето, в което Регионална библиотека „Христо Ботев“-Враца се включва за 19-и път.



Източник БТА