Проект на външнополитическа стратегия на България ще бъде представен днес в МВнР

0
61



Проект на външнополитическа стратегия на България ще представят вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и професор Георги Фотев, председател на Консултативния съвет, днес от 14:00 часа в сградата на Министерството на външните работи (МВнР). Това съобщиха от ведомството. 

Стратегията има за цел да увеличи предвидимостта и подкрепата за българската външна политика и да повиши авторитета на българската дипломатическа служба, отбелязват от МВнР. 

През юли миналата година на дискусия в Дома на Европа в София, организирана от Дипломатическия институт, дипломати, политици и експерти в областта на външната политика обсъдиха изготвянето документ за визия за външнополитическа стратегия на страната ни. Досега такава се съдържаше в стратегията за национална сигурност на България. 

Създаването на външнополитическа стратегия на България беше обсъдено и на конференция „Външнополитическата стратегия на Република България- предизвикателства и възможности“ в Дома на Европа в началото на декември миналата година

Втората дискусия, домакинствана от вицепремиера и външен министър в оставка Габриел, бе с фокус върху младите и техните идеи за стратегията за външна политика на страната ни. Форумът се проведе в началото на януари. 

В края на февруари се проведе третата конференция, насочена към създаването на документа –  „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“, домакинствана от вицепремиера в оставка Мария Габриел. Тогава тя заяви, че това би било първата в историята на страната външнополитическа стратегия. „Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор“, добави Габриел. По думите ѝ тези принципи и ценности не са нови и произтичат от желанието на България още отпреди 30 години да се присъедини към европейското семейство.

/РН/



Източник БТА