Проектно базираното обучение е все по-привлекателно за българските учители, според организаторите на конкурс за добри практики

0
65


Българската образователна система често е обвинявана, че не ангажира учениците с важни и адекватни за учениците теми по разбираем за тях начин. Националният конкурс “Добрите практики на фокус” откроява тенденцията за все по-широко използване на проектно базирания подход в българските класни стаи. Инициативата е организирана от фондацията “Заедно в час” и от образователния сайт prepodavame.bg за трета поредна година, и иска да отличи ефективни, но и иновативни практични практики на родни педагози, съобщиха организаторите. 

В настоящото издание бяха подадени над 170 практики от цяла България, а 80 от тях се състезаваха за награда на публиката и журито. Награждаването ще е на едноименната конференция на 20 април в гранд-хотел “Астория” в София.

“Събитието “Добрите практики на фокус” е не само церемония по награждаване, а възможност за учителите, които не са участници в конкурса, да се включат в практични работилници от свои колеги и да надградят знанията и уменията си в областта на проектното обучение. Така увеличаваме въздействието от инициатива и позволяваме в повече класни стаи да се случват интересни и ангажиращи часове”, казва Мила Иванова, старши сътрудник за “Управление на съдържанието” в prepodavame.bg.

“Проектно базираното обучение дава свобода на учителите да планират ангажиращи задачи за учениците си. От подадените практики видяхме, че българските учители са много креативни и се радваме, че можем за поредна година да отличим работата на преподавателите”, казва Петко Иванов, ръководител на prepodavame.bg.

Сайтът prepodavame.bg публикува добри практики от български класни стаи и полезни образователни ресурси, които достигат до над 30 000 учители, директори и образователни експерти в България. Сайтът е най-бързо развиващата се медия в образователната сфера от 2019 г. Към момента на него могат да бъдат намерени над 300 реални примери за иновации, приобщаващо образование и успешно използване на технологии в класните стаи. 

/РБ/



Източник БТА