Пренасянето на птичия грип върху хора е изключително притеснително

0
50


Пренасянето на вируса на птичия грип H5N1 върху хора е повод за “изключително притеснение”, съобщи АФП, позовавайки се на позиция на Световната здравна организация (СЗО), представена на пресконференция в Женева. 

Вирусът на птичия грип продължава да заразява различни животински видове, както и хора. Това е повод за изключително притеснение, каза Джеръми Фарар, научен директор на СЗО. 

Междувременно СЗО и близо 500 експерти приеха за първи път определение за болест, предавана по въздуха, съобщи Ройтерс. Целта е да се избегне объркването, настъпило при избухването на пандемията от КОВИД-19. Според СЗО това е първата стъпка към по-добра превенция на този вид трансмисия- и на съществуващи вече болести като морбили, и при бъдещи пандемии. 

Документът на СЗО заключва, че определението “по въздуха” може да бъде използвано за инфекциозни болести, при които основният тип трансмисия се основава на патоген, пренасян по въздуха или съдържащ се във въздуха. Това е в съответствие с други термини, разбираеми и за специалисти, и за широката публика – като “болести, предавани чрез замърсена вода”. 

Около 500 експерти са участвали в в изработването на дефиницията, като сред тях има лекари, специалисти в областта на общественото здравеопазване, инженери. Много от тях оценяват негативно опита от миналото, когато са изисквани много доказателства, за да бъде обявена една болест за предавана по въздуха. Подобно обявяване изисква строги ограничителни мерки. Новата дефиниция гласи, че рискът от заразяване и сериозността на заболяването трябва да се взимат предвид. Въпросът дали инфекциозните частици са “капчици” или “аерозоли” вече няма да е съществен. 

В началото на пандемията от КОВИД-19 през 2020 г. около 200 специалисти в областта на аерозолите публично възразиха срещу факта, че СЗО е пропуснала да предупреди хората за риска от предаването на вируса по въздуха. Това е довело до преувеличаване на значението на мерки като миене на ръцете, вместо вниманието да се фокусира върху вентилацията. 

През юли 2020 г. СЗО предупреди, че има “нарастващи доказателства”, че вирусът се предава по въздуха. Тогавашният научен директор на организацията Сумия Сваминатан, дала начало на процеса по изработване на дефиниция, по-късно заяви, че СЗО е трябвало да започне да действа “много по-рано”. 

В интервю настоящият научен директор Джеръми Фарар каза, че новата дефиниция се отнася и за други болести освен КОВИД-19, но добави, че в началото на пандемията са липсвали доказателства. По това време Фарар беше директор на благотворителния тръст “Уелкъм” и съветваше британското правителство, пише БТА. 

Според Фарар изработването на дефиницията с участието на експерти от различни области ще да де възможност дискусиите да се пренесат в полето на мерки като вентилация в болници и училища. Той сравни дефиницията за предаване по въздуха с установяването на мерки, свързани с вируси, предавани по кръвен път като ХИВ и хепатит В, които могат да се разпространяват от медици без ръкавици.

“Когато започнах работа, никой от нас – студенти по медицина, медицински сестри, лекари, не носеше ръкавици при взимане на кръв”, каза Фарар. “Сега е немислимо да не си сложите ръкавиците. Но тези мерки бяха възприети, защото всички бяха единни в мнението си за последствията и бяха съгласни с терминологията. Промяната в медицинската практика дойде по-късно.” 





Източник 24часа