Президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев: Паркурът ще бъде олимпийски спорт през 2028 година

0
156

Президентът на Българска федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев определи като успешна Световната купа по паркур в София. Страната ни завоюва исторически първи медал, след като Ксения Момчилова се нареди на второ място в дисциплината скорост.

“За нас тази Световна купа беше много успешна. Имаме сребърен медал. Поздравления за това момиче. Имахме и други финали, но не успяхме да вземем медали. Другата година ще бъде по–добре, но отличието на Ксения Момчилова е голям успех за нас и за нея, за цяла България, защото тя няма опит. Тези момичета са най-добрите света. Те ходят на много Световни купи, ходят постоянно по състезания, познати са им донякъде трасетата, а нашето е едно от най-хубавите в света определено. Ксения участва в дисциплината скорост за първи път и затова за нас това е огромен успех”, каза Красимир Дунев след надпреварата в София.

“След като миналата година най-добрият състезател Мартин Димитров се контузи, за съжаление и тази година отново имахме контузен спортист. Смятам, че пак опираме до това, че тези момчета няма къде да тренират. Те се подготвят по улиците, по парковете, естествено влизат и в залите по спортна гимнастика, но не е същото. Тяхната мечта е да си имат паркур парк. Време е държавата да помисли и да направим един такъв в София. Той ще се използва от  стотиците състезатели, които искат да практикуват паркур. Ако има такъв парк, където да тренират, ще бъде просто супер. Смятам, че през 2028 година паркурът ще стане олимпийски спорт”, допълни олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта 1996, който днес празнува своя 51-и рожден ден.

Източник