Предложения за промени, свързани с психичното здраве, обсъди временната парламентарна комисия

0
67



На свое заседание временната парламентарна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират, разгледа предложения на омбудсмана на Република България относно промени в глава V Психично здраве на Закона за здравето и Наредба № 1 от 28 юни 2005 г. за реда за прилагане на мерки за временно физическо ограничаване при пациенти с установени психични разстройства. 

Предложенията представи Катя Христова – началник на кабинета на омбудсмана. Първото предложение, което поддържаме, е да бъде включена в глава V от Закона за здравето вътрешноправно средство за защита на лицата, които са включени в задължително или принудително психиатрично лечение в заведенията, заяви тя. При евентуално изменение на закона също така държат да бъде предвиден ред за органите на прокуратурата да упражняват регулярен надзор върху всички лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ в страната.

За третото им предложение Христова обясни, че засяга по-скоро едно допълнение – да бъде задължително вписвано в реално време всяко действие по имобилизация или изолация на всички психиатрични стационари в страната в единна електронна система, поддържана от Министерството на здравеопазването.

Относно наредбата, тя заяви, че държат да бъде създаден ясен алгоритъм за прилагане на принудителните мерки имобилизация и изолация. Друго тяхно изискване е да се гарантира видеозапис в стаите за изолация и имобилизация. Държим Комисията за надзор по прилагане на мерките за временно физическо ограничаване да включва задължително, а не както е сега по преценка, представител на неправителствена правозащитна организация, както и поне едно лице с юридическо образование с цел да могат да бъдат гарантирани максимално правата на пациентите, обясни Христова.

Препоръките са чудесни, но когато започнат да се прилагат в реалността, се вижда, че някои от тях са невъзможни, каза министърът на здравеопазването в оставка Христо Хинков. Относно психиатричната система, той отбеляза проблема с липсата на пари на всички нива, както и неравнопоставеността в заплащането на стационарната психиатрична помощ. Той посочи, че са формулирали клинични пътеки, които да дадат възможност на психиатричните стационари да допълват финансирането със средства от здравноосигурителната каса.

Вторият голям проблем е липсата на контрол, смята Хинков. Той уточни, че е била премахната акредитационна процедура и в един момент лечебните заведения за болнична помощ са били извадени от нея. Хинков заяви, че с проектозакон се опитват отново да въведат този контролен механизъм.

Относно предложението да има задължително представител с юридическо образование, Хинков каза, че не вижда как реално това ще се случи.

Министърът в оставка отбеляза, че са предложили за разглеждане в парламента промени в глава V от Закона за здравето. Представяне на информация от МЗ за напредъка по работата на Работната група за промени в Закона за здравето в частта психично здраве и възможността за целевото финансиране с допълнителни средства на държавните психиатрични болници за обезпечаване на разходите на дълготрайно пребиваващи 273 пациенти в тях беше втора точка в дневния ред на комисията.

Относно предложенията на омбудсмана Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС коментира, че се слагат идеи, които нямат нищо общо с реалното протичане на процеса по лечение на пациентите в тези лечебни заведения и се дават идеи, с които се защитава някакъв обществен интерес, но се нарушава интересът на лекуваното лице.

Цветан Предов от „Има такъв народ“ каза, че за него е важно участващите в тези наблюдателни комисии неправителствени организации да не са доставчици на социални услуги, които могат да имат конфликт на интереси с конкретните лица с психично заболяване. Ако не изчистим основните неща, които са най-наболелите – финансирането и контрола, предложенията, които се правят в момента, няма да са ефикасни, добави Предов.

Георги Георгиев от „Възраждане“ коментира проблема, свързан с липсата на контрол.

Това са двата основни проблема – липса на средства и липса на контрол, смята Смиляна Нитова от „БСП за България“. Според нея с тези предложения обаче няма да се решат проблемите, които се поставят.

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачев обърна внимание, че дебатът е по предложенията на омбудсмана. Проектът за решение, който ви е предложен, касае всички точки, и не са на проф. Хинков предложенията, а са вследствие на всички текстове, които сме получили от различни институции, обясни тя.

В хода на дебата Сачева коментира, че остава голяма загадка как е възможно Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите да не могат да направят никаква крачка по отношение на бюджета и на това да има решение особено що се отнася до хората, които са дългосрочно пребиваващи, както и що се отнася до възнагражденията в държавните психиатрични болници и по отношение на лекарстводен и храноден.

Росица Пандова от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ посочи, че има нужда от реформи в психиатричната помощ и дофинансиране.

Друг представител на омбудсмана обясни за комисията по надзор, че не става дума за проверки денонощно, а да има възможност за един по-различен външен контрол.



Източник БТА