Почти 1700 проверки са извършени в горите през месец февруари от Северноцентралното държавно предприятие

0
60



През февруари са извършени 1699 проверки в горите от Северноцентралното държавно предприятие, съобщи за БТА Венцислав Георгиев, експерт “Връзки с обществеността” при Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП) в Габрово.

През посочения период са проверени 605 ловци, 503 автомобила и 185 други физически лица, извършвали дейности в горите. Извършени са и 406 инспекции на обекти за добив на дървесина. В резултат на контролната дейност, служителите на предприятието са съставили 56 акта за установяване на административно нарушение (АУАН), 49 от тях във връзка с нарушения на Закона за горите, а други седем – за нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча, посочват от предприятието. 

“Сред най-често срещаните провинения през месец февруари са извършване на сеч без позволително, сеч без контролна горска марка, съхранение на дървесина без необходимите писмени документи, лов без писмени разрешителни, както и събиране на рога без писмени позволителни. Издадени са 17 констативни протокола за нарушения – 10 с неизвестен извършител и седем с известен извършител, но без АУАН. Дървесината, станала обект на посегателство през месец октомври, е в размер на 112 куб. м. Сред задържаните вещи, предмети и средства на нарушения за посочения период фигурират три моторни превозни средства, четири каруци, четири моторни триона и незаконно добити дърва за огрев”, посочи Георгиев. 

БТА припомня, че през месец януари са изършени почти три хиляди проверки. От предприятието декларираха, че дейностите по опазване на държавните горски територии в обхвата на СЦДП – Габрово ще продължат със засилен интензитет и през тази година. За миналата от предприятието посочиха, че са извършили 29 065 проверки и отчетоха спад на нарушенията. 

/ВЙ/



Източник БТА