Посланиците на България и Румъния посрещнаха с цветя пристигащите пътници с първите полети от Букурещ и София след влизането в Шенген

0
73



Посланиците на България и Румъния посрещнаха с цветя пристигащите пътници с първите полети от Букурещ и София. Румънският посланик в България Бръндуша Предеску раздаде на столичното летище на пристигащите пътници жълти лалета и румънски знамена. „Ние сме европейски граждани, както и всички останали. Днес е момент, в който не искам да бъда патетична, но някои го нарекоха мечта. Това не е сбъдната мечта. Това е реалност, нормалност, която се случва на държавите членки, които най-накрая са по средата на процеса на пълноправно членство в Шенгенското пространство. Това е, което празнуваме днес”, заяви посланик Бръндуша Предеску. 

Българският посланик в Румъния Радко Влайков подари на дамите червени рози на най-голямото летище в Румъния „Хенри Коанда” („Отопени”). „Това е и изстрадан, и много щастлив момент, който очаквахме повече от 11-12 години. Моята професионална кариера, а и гражданската ми ориентация на убеден европеец е такава, че очаквах с нетърпение този момент. И заради това и идеята да посрещнем първия полет между България и Румъния, откакто няма контрол по въздушните и морските граници, се роди просто за миг. Само проверихме кой е първият самолет между София и Букурещ”, каза посланик Радко Влайков.

От 31 март България и Румъния са пълноправни членки на Шенгенското пространство по въздух и вода. Вчера с церемония по символично отваряне на границата на България по въздух на Летище София беше отбелязано присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. С членството ни в Шенген по въздух и вода отпадат проверките по въздушните и морските граници, а до края на годината се очаква решение и за сухопътните граници. По речните граници проверките остават засега, включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

/МК/



Източник БТА