Полиция и горски инспектори задържаха мъж за незаконна сеч край смолянското село Стойките

0
84



Полиция и горски инспектори задържаха 48-годишен мъж от Ракитово за незаконна сеч край смолянското село Стойките, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Смолян. Иззети са и 23 плътни кубически метра незаконно добита строителна дървесина, каза директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) Георги Кисьов.

Нарушението е констатирано в горска територия, собственост на физически лица, обединени в горски сдружения в село Стойките. Проверката е направена в отдела, в който са добивали дърва дървосекачи. За сечта е имало издадено редовно позволително, но са отсечени неправомерно 18 смърчови дървета. От тях 16 смърча са били прясно маркирани с приспособен шестограм, наподобяващ контролна горска марка със син цвят и два немаркирани.

По случая е образувано бързо производство. Извършен е оглед на място, където са иззети два бензиномоторни триона, един шестограм и спрей със син цвят. Сечта е спряна за срок от 3 дни и са съставени  констативни протоколи.

„От началото на годината това е най-голямото количество незаконно отсечени дървета, констатирано при наши проверки“, посочи още Георги Кисьов. До 27 февруари 2024 г. екипите на РДГ-Смолян са извършили над 1 850 рутинни проверки. Инспектирани са 380 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 533 обекта за добив на дървесина, 335 превозни средства, 325 физически лица, извършващи дърводобив и други. Съставени са общо 13 акта по Закона за горите.

 

/ВД/



Източник БТА